Mielipide

Vahvistukset vertailussa

LIIGA / Kolumni
Sapergia, Slanina, Rusnak, Filimonov, Åblad, Menard. KalPan paidassa on vuosien saatossa viilettänyt monennäköistä ulkomaalaisvahvistusta. Näin uuden kauden alla lienee paikallaan tehdä pienimuotoinen paperivertailu kuopiolaisten ulkomaalaisvahvistuksista kausilla 2005–2006 ja 2006–2007.

Puolustuksessa puhaltavat uudet tuulet:

Ennakkoasetelmissa viime vuoden puolustusta vahvistamaan hankitut Kyle Rossiter ja Nikos Tselios olivat selvästi kuopiolaisten tämän vuoden pakkivahvistuksia nimekkäämpiä. Kyle Peto ja Mats Hansson ovat täysin kirjoittamattomia kortteja, joiden todellinen taso tulee ilmi vasta tosipelien alkaessa lähikuukausina.

Kausi 05-06: Kyle Rossiter & Nikos Tselios

Kyle Rossiter saapui vahvistamaan KalPan pahasti vuotanutta puolustuspelaamista kauden 2005–2006 alkuhetkillä. Rossiter oli viikkoa aiemmin saanut kenkää Ruotsin Allsvenskanissa pelaavasta Bofors Bobcatsista kesken harjoituskauden. Lähtöpasseihin johtaneista tapahtumista Rossiterilla ja Boforsilla oli hyvinkin eriävät näkökannat. Rivien välistä oli kuitenkin luettavissa, että taustalla oli joukkue-/henkilökemiaan liittyviä erimielisyyksiä.

- Haastattelu: Rossiterin versio tapahtuneesta

Ruotsin kohusta huolimatta, ”Rossyn” hankkimista KalPaan pidettiin erinomaisena vetona. Fyysisen kanadalaisen piti olla ratkaisu joukkueen maalineduspelaamista vaivanneeseen pehmeyteen. Paperilla kaikki näyttikin erinomaiselta. Rossiter on Florida Panthersin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 1998 (2.kierros, draftin 30. pelaaja). Miehellä oli myös takanaan menestyksekäs junioriura WHL:n Spokane Chiefsissä (Rossiter oli mm. ehdolla WHL:n parhaaksi puolustajaksi kaudella 1999–2000), useita kausia AHL:ssa sekä 11 ottelua NHL:ssä Atlanta Thrashersin ja Floridan Panthersin paidoissa.

Rossiter ei myöskään ollut mikään ikäloppu, vaan tuli hakemaan Euroopasta uutta nostetta uralleen. Edellisellä AHL -kaudellaan Rossiter oli jäänyt pienelle vastuulle, koska NHL-puolustajat miehittivät työsulun takia AHL-joukkueet. Paperilla mies oli siis erinomainen hankinta, sillä vastaavilla meriiteillä varustettuja puolustajia ei Rissalan lentokentälle ole aikojen saatossa juurikaan laskeutunut. Oman lisämausteensa KalPa-fanien Rossiteriin kohdistaman kovaan ennakkohypeen antoi tieto siitä, että Rossiter olisi valmis tarvittaessa tiputtamaan myös hanskansa.

Myös Nikos Tselios oli erittäin odotettu vahvistus Kuopiossa. Isokokoisen jenkkipuolustajan odotettiin saapuvan Kuopioon jo ennen kauden alkua. Mies pitkitti kuitenkin Suomeen saapumistaan ja jäi kauden alkaessa vielä odottelemaan tarjouksia kotimaahansa. Lopulta Tselios kuitenkin Kuopioon saapui ja jälleen kannattajien odotukset olivat pilvissä. ”Nikiä” hehkutettiin
kannattajien keskuudessa mm. KalPan puolustuksen johtohahmona ja viivapyssynä, vaikkei mies todellisuudessa koskaan mikään varsinainen pistelinko Atlantin takana olekaan ollut. Paperilla kaikki näytti kuitenkin, jälleen kerran, erittäin hyvältä.

Tselios on Carolina Hurricanesin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 1997 (draftin 22. pelaaja). Tseliosillakin oli takana jo useita kausia IHL:ssa ja AHL:ssa, joissa myös tämän jätin hanskat olivat silloin tällöin tippuneet. Kaudella 2001–2002 Nikos pelasi myös kaksi ottelua NHL:n Carolina Hurricanesissa. Edelliskaudella Tselios oli luutinut pääasiassa AHL:n Springfield Falconsin takalinjoilla. Lisämielenkiintoa toi myös fakta, että Tselios on puolustajalegenda Chris Cheliosin serkkupoika.

Pettymyksiä.

Se mikä näyttää paperilla toimivalta, ei aina toimi käytännössä. Tuskin koskaan aiemmin KalPan puolustuksesta oli löytynyt kahta ensimmäisen kierroksen NHL-varausta, joista kumpikaan ei vielä ollut edes lähelläkään jäähdyttelyikää. Homma ei kuitenkaan lähtenyt missään vaiheessa kautta rullaamaan ja kuopiolaisten puolustus olikin ottelusta toiseen kuin reikäjuustoa.

Rossiter joutui epäonnekseen jo ensimmäisessä SM-liigakamppailussaan tuomareiden silmätikuksi. Pelikiellot seurasivat toistaan ja mies ei enää voinut käyttää parasta osa-aluettaan, fyysistä pelaamista. Osa ulosajoista tuli aiheesta, mutta mukaan mahtui myös jokunen vähintäänkin kyseenalainen tuomio. Seurauksena jäähyistä oli se, että Rossiterin oli muutettava pelityyliään vähemmän taklaavaksi. Rossiter yritti myös ottaa kiekollisempaa roolia heikossa KalPa puolustuksessa, mutta tämä yritys epäonnistui radikaalisti. Karmaisevat virheet alimpana miehenä seurasivat toistaan ja reilun kolmenkymmenen ottelun jälkeen KalPa ja Rossiter purkivat sopimuksensa.

Loppukauden Rossiter kiekkoili Asiagon riveissä, Italian Serie A:ssa. Miehen SM-liigauran pistesaldoksi jäi 1+5=6 sekä muhkeat 187 rangaistusminuuttia.

Tseliosistakaan ei KalPalle lopulta juuri Rossiteria enempää apua ollut. Edelliskaudella pahoista loukkaantumisista kärsineellä järkäleellä oli keskenkuntoisena vaikeuksia päästä sisälle SM-liigan tempoon. Omat hankaluutensa toi myös murtunut peukalo, joka enemmän tai vähemmän haittasi miehen pelaamista lähes koko Kuopion komennuksen ajan. ”Nik” pelasikin KalPan paidassa vain 21 ottelua, joissa saldoksi kertyi kaksi syöttöpistettä ja 67 jäähyminuuttia. Kuopiosta matka jatkui Ruotsin Karlstadiin ja Färjestads BK:n paitaan. Siirto tuskin miestä jälkikäteen harmitti, sillä Tselios voitti keväällä Elitserienin mestaruuden.

Nyrkkiä sekä Tselios että Rossiter ehtivät heiluttaa SM-liigassa kertaalleen. Rossiter otti lyhyen painimatsin Lukon Pauli Levokaria vastaan, hermostuttuaan jälkimmäisen selkään taklauksesta. Tselios sen sijaan otti yhteen Tomek Valtosen kanssa Hartwall Areenalla. Pienenä yksityiskohtana todettakoon, että Valtonen ja Tselios olivat aikanaan joukkuetovereita OHL:n Plymouth Whalersissa.

Yhteenvetona todettakoon, että ennakko-odotuksiin nähden sekä Rossiter että Tselios olivat pettymyksiä. Syitä miesten vaisuuteen voidaan etsiä monesta suunnasta. Yksi tekijä oli eittämättä se, etteivät miehet todellakaan olleet Kuopioon saapuessaan parhaassa kunnossaan kesälomiensa ja rikkonaisten kausiensa jäljiltä. Myöskään KalPan pelityyli, puhumattakaan SM-liigan tuomarilinjasta, ei sopinut suurikokoisille, mutta liikkeeltään rajallisille puolustajille.

Kausi 06–07: Mats Hansson & Kyle Peto

Kaudelle 2006–2007 KalPa valitsi puolustuksensa kokoamiseen erilaisen strategian. Tämän kauden ulkomaalaisvahvistusten pitäisi pystyä ottamaan kiekollisempaa roolia verrattuna edelliskauden pohjoisamerikkalaisiin edeltäjiinsä. Niminä Mats Hansson ja Kyle Peto eivät ole kiekkomaailmassa yhtä tunnettuja kuin Rossiter ja Tselios, mutta toisaalta mitään ihmetekoja ei miehiltä todellakaan vaadita parempaan suoritukseen kilpipaidassa.

Mats Hansson hankittiin Elitserienin Timråsta, jossa puolustaja oli viime kauden lähinnä purrut tuppea. Timrå ei tarjonnut Hanssonille jatkoa ja mies katsoikin Kuopion ja SM-liigan olevan hyvä paikka piristää pari viime kautta paikoillaan polkenutta uraansa. Tässä siirrossa oli sormensa pelissä myös KalPan maalivahtivalmentaja Mika Tarvaisella sekä maalivahti Kimmo Kapasella, joilta molemmilta löytyy vahva Timrå-tausta.

Hanssonista KalPa hakenee suhteellisen edullista peruspuolustajaa, sillä miestä ei länsinaapurissa ole koskaan tunnettu minään pistenikkarina. 168 esiintymistä Elitserienissä toivat Hanssonin tilille tehopisteet 2+6=8.

Kyle Peto on, ainakin etukäteen, Hanssonia mielenkiintoisempi tapaus. Peto siirtyi Kuopioon NCAA – yliopistosarjasta, jossa hän edusti Minnesota State Universityä. Peto oli seuransa johtava puolustaja kerätessään pelaamissaan 108 ottelussa mukavat tehopisteet 14+64=78. KalPan toimitusjohtaja Arto Sirviö vertailikin rohkeasti Petoa jo Brian Rafalskin, Cory Murphyn ja Toni Söderholmin kaltaisiin nimiin. Sirviön laskelmien mukaan Peton pistekeskiarvo NCAA:ssa on Murphyn jälkeen tästä nelikon toiseksi kovin. Petoa ollaan siis sovittamassa suuriin saappaisiin kuopiolaisten takalinjoilla. Miehen, kuten NCAA -hankintojen kohdalla yleensäkin, kaikki on mahdollista aina totaaliflopista uuteen liigatähteen.

Hyökkäys: Onko kanukeista Kurkan luistimiin?

Pääosan edelliskaudesta kuopiolaiset menivät hyökkäyspään osalta vain yhdellä ulkomaalaisvahvistuksella. Tämän vahvistus oli kuitenkin kauden 2005–2006 selvästi paras KalPa-pelaaja. Taitava ja ajoittain erittäin näyttäväkin Tomas Kurka kantoi lähes yksin harteillaan vastuun kuopiolaisten hyökkäyspään onnistumisista.

Alkavalle kaudelle KalPa on hankkinut hyökkäykseensä kaksi kokenutta kanadalaishyökkääjää. Martin Sonnenbergille ja Matt Davidsonille lankeaakin suuri vastuu kuopiolaisten maalinteosta.

Kausi 05–06: Tomas Kurka & Terry Harrison

Kauden 2005–2006 alla Kuopioon saapui AHL:sta löydetty tsekkihyökkääjä Tomas Kurka. Savolaiset irvileuat väänsivätkin heti erilaisia sanaleikkejä miehen sukunimestä; Kurkasta tuli nopeasti Kurko. Tuskinpa monikaan arvasi vielä kauden ensimmäisissä otteluissa, kuinka oikeaan miehen lempinimi osuikaan.

Edelliskausi oli tsekillä ollut vaisu. Peli ei ollut oikein kulkenut, ei Tsekin Extraliigan Litvinovissa eikä AHL:n Providence Bruinsissakaan. Juniorivuosien hurjat tehopisteet Tsekin sarjoista kertoivat kuitenkin, että homman lähtiessä toimimaan ovat maaliverkot Kurkan käsittelyssä lujilla. Useita vuosia Pohjois-Amerikassa vietettyään Tomas halusi lähteä hakemaan uutta nostetta uralleen. Tie NHL:ään tuntui olevan tukossa ja AHL oli jo nähty. KalPa saikin houkuteltua tsekin Kuopioon. Ennakko-odotukset Kuopiossa olivat vaihtelevat. Vielä pari kautta aikaisemmin Kurka oli esiintynyt NHL:ssä Carolina Hurricanesin paidassa kohtuullisen hyvin. Edelliskausi oli kuitenkin ollut pääosin matalalentoa ja aivan samanlaista hypetystä, kuin pakkivahvistusten kohdalla ei Kuopiossa Kurkan kohdalla ennen kauden alkua nähty.

Toinen KalPan hyökkäyksessä kaudella 2005–2006 esiintynyt ulkomaalainen oli 9 ottelua pelannut Terry Harrison. Harrison oli aiemmin urallaan pelannut pääosin yliopistosarja NCAA:ssa, ECHL:ssa sekä UHL:ssa. Edelliskaudella Harrison oli pelannut 9 ottelua myös AHL:ssa, vaikka kausi vierähtikin pääosin UHL:n Rockford IceHogsissa. Kuopiolaisyleisön ennakko-odotukset Harrisonin kohdalla eivät olleet kovinkaan korkealla. Kuopiolaiset olivat näet edelliskaudella tottuneet turhankin hyvään, sillä NHL:n työsulkukaudella KalPa -paidassa olivat viilettäneet Adam Hallin ja Sami Kapasen kaltaiset huippunimet.

Kurkasta liigatähti, Harrison Tanskaan

Tomas Kurka pelasi itsensä kuopiolaisten sydämiin tekemällä loistavat 23 osumaa 56 ottelussa. Jotain Kurkan asemasta joukkueessa kertoo se, että kuopiolaisten toiseksi paras maalintekijä ei päässyt edes puoleen tsekin maalimäärästä. Kuopiolaisittain ikävä puoli on se, että vaikka Kurka olikin kaikin puolin loistavasti onnistunut hankinta, ei KalPa saanut pidettyä miestä riveissään enää tulevalle kaudelle. SM-liigassa tsekki viilettää tosin jatkossakin, sillä Ilves rakensi lopulta kiinnostavimman tarjouspaketin ja voitti huutokaupan Kurkan palveluksista kaudelle 2006–2007. Myös KalPa roikkui neuvotteluissa mukana yllättävänkin pitkään ja kortit oikein pelaamalla Kurkan pitäminen Kuopiossa olisi ollut mahdollisuuksien rajoissa. Jatkossa Kurkaa nähdään kuitenkin Kuopiossa vain Ilveksen vieraillessa Niiralan montussa

Terry Harrison esiintyi lopulta KalPan paidassa ainoastaan 9 ottelussa. Winnipegissä syntynyt sympaattinen kanadalainen pelasi testijaksonsa kohtuullisen hyvin saldottaen tehopisteikseen 2+2=4. Harrisonista huomasi, että miehen suoraviivainen pelityyli oli hioutunut Pohjois-Amerikan kovissa farmisarjoissa. KalPa ilmoitti kuitenkin etsivänsä erityyppistä vahvistusta ja näin ollen Harrison jatkoi matkaansa Odenseen, Tanskaan.

Kausi 06-07: Martin Sonnenberg & Matt Davidson

KalPan uusista hankinnoista suurimpien ennakko-odotusten kohteena on kanadalainen Martin Sonnenberg. Kokenut Sonnenberg on pelannut peräti kahdeksan kautta AHL:ssa ja uralle mahtuu myös 63 NHL-ottelua (tehopistein 2+3=5) Pittsburgh Penguinsin ja Calgary Flamesin riveissä. Sonnenbergin odotetaan myös täyttävän heppoisen KalPa -hyökkäyksen fyysistä vajetta ja tähän rooliin miehellä pitäisikin olla hyvät eväät. Tarvittaessa myös Sonnenberg on aiemmalla urallaan pudottanut hanskansa, mutta Kuopiossa miehelle on suunniteltu pelillisesti niin suurta vastuuta joukkueen maalintekosektorilla, että isompiin nyrkkitalkoisiin tuskin on varaa. Monipuolinen kanukki pystyy pelaamaan niin sentterinä kuin laidassakin.

Matt Davidson on Sonnenbergin vanha tuttu jo AHL-ajoilta, jossa kaksikko on pelannut yhden kauden jopa samassa ketjussa. 190-senttinen Davidson tuo mukanaan paljon kaivattua kokoa, jonka lisäksi myös miehen kätisyys (right) täydentää hyvin kuopiolaisten hyökkäystä. Odotusarvona on, että mies toisi oman mausteensa yhteen KalPan suurimmista murheenkryyneistä, maalineduspelaamiseen. Mitään maalinsylkijää Davidsonista on turha odottaa, sillä mies on profiloitunut aiemmin urallaan ennemminkin kahden suunnan hyökkääjäksi. Viimeiset pari kautta mies vietti Saksassa. Edelliskaudella DEL-liigassa Davidsonin saldo oli 52 ottelussa 20 tehopistettä (8+12) ja 58 rangaistusminuuttia. Davidson on urallaan pelannut myös 56 NHL-ottelua Columbus Blue Jacketsin riveissä. Miehen NHL-uran pistesaldo on 12 (5+7).

Sonnenberg & Davidson duon harteille lankeaa edelliskaudella loistaneen Tomas Kurkan jättämän aukon paikkaus KalPan hyökkäysosastolla. Haaste on kanukeille erittäin kova, muttei mahdoton. Erityisesti miesten odotetaan iskevän maaleja vastustajan maalinedustalta, ns. ”räkäkiekoista”, sillä muusta joukkueesta ei tähän rooliin juuri pelimiehiä löydy.

» Lähetä palautetta toimitukselle