Mielipide

Jotain uutta, jotain vanhaa - KalPa valmis alkavaan liigakauteen

LIIGA / Kolumni
Kanadalaisen Matt Davidsonin saavuttua Kuopioon KalPan on miehistö valmis alkavaan SM-liigakauteen. Viime kaudella nousijajoukkue jäi oppipojan asemaan ja jumbosija varmistui hyvissä ajoin. Vaikka joukkue on kokenut kesän aikana suuria muutoksia, ei ennakkoasetelmien perusteella paljoa edelliskautta enempää ole luvassa alkavalla kaudella.

KalPan uuden SM-liigatulemisen toisen kauden kolkutellessa jo ovella, voidaan todeta KalPan miehistön kokeneen paljon muutoksia sitten viime kevään. Osa viime kauden runkomiehistöön kuuluneista pelimiehistä päätti itse jättää Kuopion taakseen, kun taas osalle lähtijöistä ei jatkosopimuksia tarjottu. Lähtijöiden joukossa olivat muun muassa edelliskauden kolme parasta pistemiestä Tomas Kurkan, Mikko Hakkaraisen ja Samuli Suhosen hyvästeltyä Niiralan montun.

lisäjutut:

Pieniniemi: Edessä elämämme kausi!
[lue lisää]



Timo Koskelan uusi yritys
[lue lisää]



Vertailussa ulkomaalaiset
[lue lisää]

Kuopiolaisten puolustuspää koki lähes täysremontin, mutta myös hyökkäyspäässä on veri vaihtunut huomattavasti. Ykkösmaalivahtina jatkaa edelleen kokenut Kimmo Kapanen, mutta Porista kotikaupunkiinsa palanneella Tuomas Nissisellä on varmasti nälkää haastaa kokenut Kapanen taistelussa peliajasta. Valmennuksesta päävastuun kantaa edelleen kaksikko Mika Pieniniemi & Tero Kotilainen, mutta maalivahtivalmennukseen kuopiolaiset ovat saaneet tärkeän lisäelementin paluumuuttaja Mika Tarvaisen muodossa.

Maalivahtiosasto kunnossa

KalPa lähtee alkavaan kauteen Kimmo Kapasen ja Tuomas Nissisen muodostamalla maalivahtikaksikolla. Maalivahtipeliin KalPa tuskin kaatuu tälläkään kaudella, sillä kaksikko kestää vertailun lähes mihin tahansa muuhun liigaseuraan. Edelliskaudella kuopiolaisten kakkosvahtina torjunut monivuotinen luottovahti Ari Luostarinen jatkaa uraansa Ruotsin Allsvenskanin Oskarshamn IK:ssa.

Lähtökohtaisesti KalPan ykkösvahtina häärii myös tulevalla kaudella kokenut Kimmo ”Ikku” Kapanen. Kapanen pystyy parhaimmillaan torjumaan pisteitä joukkueelleen, vaikka viime kaudella miehen esitykset olivatkin aika ajoin melkoisen epätasaisia. Tosin miehen puolustukseksi on sanottava, ettei edelliskauden puolustukselta juurikaan apuja maalivahdeille irronnut. Vastustajien hyökkääjillä oli luvattoman helppo pääsy irtokiekkoihin KalPan maalin edustalla.

Ässistä kasvattajaseuraansa palanneella Tuomas Nissisellä on varmasti kova halu näyttää osaamistaan. Viime kaudella nuori mies jäi Porissa unelmakauden pelanneen Juuso Riksmanin varjoon. Aikanaan St. Louis Bluesin varaama Nissinen tarvitsee kipeästi peliaikaa kehittyäkseen, sillä luukun avaaminen ei vie kookkaan maalivahdin uraa enää eteenpäin. Kimmo Kapasen loukkaantumishistorian tuntien Nissinen tulee varmasti saamaan omat näyttöpaikkansa pitkän kauden aikana. Kuopiolaisten harmiksi molemmat KalPa-vahdit ovat kärsineet vammoista harjoittelukaudella, mutta sekä Kapasen että Nissisen pitäisi olla täydessä pelikunnossa sarja-avauksen koittaessa.

Loukkaantumisten sattuessa KalPa nostaa luukulle junioreistaan joko Timo Lindströmin tai Mika Järvisen. Nuorukaiset ovat siinä mielessä erikoisia tapauksia, että Kuopiossa on aiemmin luotettu vahvasti oman maalivahtikoulun tuotoksiin. Sekä Lindström että Järvinen saapuivat kuitenkin edelliskaudelle KalPan junioreihin Etelä-Suomesta. Lindström on kierrellyt aiemmin pääkaupungin liigaseurojen junioreissa, Järvinen taas siirtyi Kuopioon HPK:n junioreista.

Puolustus uuteen uskoon

Viime kaudella KalPan puolustuspää oli valtaosan kaudesta pahasti tuuliajolla. Erityisesti ongelmat korostuivat luokattomassa maalineduspelaamisessa. Kuopiolaisten seurajohto pyrkiikin korjaamaan tilannetta alkavaksi kaudeksi pistämällä KalPan puolustuksen lähes täydelliseen remonttiin.

Edelliskauden KalPa-pakeista uraansa muualla jatkavat Jussi Savolainen (Nybro Vikings), Juho Kuronen (Jokipojat), Mikko Saavinen (Hokki) sekä Samuli Suhonen (Blues). Jo kesken viime kauden Kuopion jättivät taakseen molemmat ulkomaalaisvahvistukset Nikos Tselios ja Kyle Rossiter sekä Matti Tiihonen.

Uusina miehinä Kuopioon ovat saapuneet oululaislähtöiset Janne Jalasvaara (Blues) ja Mikko Purontakanen (Italia), Ruotsin Timråsta tullut Mats Hansson sekä NCAA:n Northern Michigan yliopistosta hankittu Kyle Peto. Näiden lisäksi KalPa on nostanut useita omia junioreitaan edustusjoukkueen rinkiin.

Edelliskauden puolustajista Kuopiossa jatkavat vain Juha Alastalo, Matti Kuusisto, Jermu Pisto sekä pienessä roolissa ollut Olli-Pekka Komulainen.

Harjoitusotteluiden perusteella uudet hankinnat näyttäisivät tuoneen helpotusta nimenomaan edelliskauden suurimpaan murheenkryyniin eli maalinedus- ja kulmapelaamiseen. Luonnollisestikin vasta tosipelit näyttävät onko maalineduspelaamista todella saatu kehitettyä, mutta jos tämä puolustuspelaamisen osa-alue saadaan Kuopiossa edes välttävään kuntoon, tulee KalPan maaliverkko soimaan huomattavasti edelliskautta vähemmän.

Kuopiolaisten puolustuksen yllä leijuu kuitenkin edelleen useampia suuria kysymysmerkkejä. Pohtimisen arvoista on esimerkiksi se, kenestä on käynnistämään hyökkäyksiä nopeilla avauksilla? Kenellä taas on eväitä viivamieheksi ja ylivoiman ykköspyssyksi? Edelliskauden KalPa–kapteeni, hyvän laukauksen omaava Samuli Suhonen, pelasi edelliskaudella tätä roolia ja keräsikin puolustajalle mukavat tehopisteet (8+14=22). Ennakkokaavailussa johtavan kiekollisen puolustajan roolia on täksi kaudeksi pedattu Kyle Petolle, mutta ainakaan vielä harjoitusotteluissa mies ei ole vastannut huutoon.

Kuka tekee maalit?

Myös kuopiolaisten hyökkäyspää koki tuuletuksen. Edelliskauden hyökkääjistä Max Kenig siirtyi Ruotsin Allsvenskanin Oskarshamniin ja Tomi Pöllänen on parhaillaan saman seuran testattavana, SaiPa vei viime kauden suurimman yllättäjän Mikko Hakkaraisen, Timo Kuuluvainen jätti käyttämättä optionsa kuopiolaisseuran kanssa, ja viime kauden paras pelaaja Tomas Kurka valitsi uudeksi seurakseen Tampereen Ilveksen. Lisäksi Saku Kekäläinen ripusti luistimensa naulaan ja lopetti pitkän uransa KalPan paidassa.

Uusina pelaajina Kuopioon rantautuivat kanadalaiset Martin Sonnenberg ja Matt Davidson. Sonnenberg pelasi edelliskaudella AHL:n San Antoniossa ja Hartfordissa, kun Davidson taas on viettänyt pari viime kautta Saksan DEL-liigassa. Lisäksi aikansa lapsitähti Timo Koskela hankittiin Tanskan liigan Herningistä ja Tapio Ahtonen saapui Kuopioon yhteistyöseura Jokipojista. Myös omista junioreista nostettiin useita nuorukaisia edustusjoukkueen rinkiin.

Viime kaudella kuopiolaisten hyökkäys kärsi pätevien viimeistelijöiden puutteesta ja Tomas Kurka joutui kantamaan vastuun maalinteosta lähes yksinään. Kurkan veroista maalitykkiä KalPa ei ole onnistunut Kuopioon houkuttelemaan, mutta nähtäväksi jää pystytäänkö Kurkan jättämä aukko täyttämään sillä, että jatkossa vastuuta maalinteosta ottaa kantaakseen useampi pelimies.

Suurimmat odotukset Kuopiossa kohdistuvat eittämättä Sonnenbergin ja Davidsonin yhteistyön suuntaan. Kaksikko pelasi muutamia vuosia sitten AHL:ssa samassa ketjussa hyvällä menestyksellä. Fyysiseen peliin kykenevien kanadalaisten odotetaan pystyvän röyhkeisiin ratkaisuihin erityisesti vastustajan maalin edessä. Monipuolinen Sonnenberg pystyy pelaamaan sekä laitahyökkääjänä että sentterinä, ja tämä tuo mukanaan lisävariaatioita hyökkäyksen peluutukseen. Harjoitusotteluissa mies on esiintynyt sentterin paikalla. Sonnenbergin ja Davidsonin muodostaman ketjun kolmantena lenkkinä häärii todennäköisimmin Jani Tuppurainen.

Myös Ville Hämäläisen johtama ketju, jossa laidoilla pelaavat kuopiolaisten viime kauden toiseksi paras maalintekijä Sami Kaartinen sekä Tanskan liigan pistepörssin monivuotinen kärkinimi Timo Koskela, on esiintynyt harjoitusotteluissa edukseen. Kuopiossa varmasti toivotaan, että sama tahti jatkuu tosipelien koittaessa.

Sami Salosen rooli joukkueessa on edelleen täysi mysteeri. Edelliskaudeksi Lahden Pelicansista paluun KalPan paitaan tehnyt Salonen saapui tuolloin Kuopioon kaksivuotisella sopimuksella ja miestä kaavailtiin sarjanousijan ykkössentteriksi, yhteen joukkueen merkittävimmistä rooleista. Salosen kaudesta muodostui kuitenkin valtaisa pettymys ja mies vaihtoi kesken kauden KalPasta Rauman Lukkoon. Lukossakaan Salosen peli ei ottanut toimiakseen ja näin ollen hän palasikin alkavaksi kaudeksi Kuopioon pelaamaan sopimuksensa mukaisen toisen kauden KalPan paidassa. Lähtökohdat uuteen kauteen eivät ole Saloselle helpot ja nähtäväksi jääkin saako mies käännettyä uransa vielä uuteen lentoon. Harjoitusotteluissa miestä on peluutettu lähinnä laitahyökkääjänä.

Valmennuksessa tutut nimet, liiketoiminnassa uudet tuulet

KalPan valmennuksesta vastaa edelleen tuttu Mika Pieniniemen ja Tero Kotilaisen muodostama kaksikko. Tuleva kausi jää mitä todennäköisimmin Pieniniemen viimeiseksi KalPan peräsimessä, mutta nähtäväksi jää kestääkö miehen yhteistyö seuran kanssa kauden loppuun saakka vai painaako seurajohto paniikkinappulaa mahdollisten pidempien tappioputkien osuessa kohdalle. Pieniniemi aloittaa jo peräti viidennen kautensa saman seuran peräsimessä, mikä on nykypäivän kiekkoilussa todella harvinaista.

Merkittävä lisäresurssi kuopiolaisten valmennusportaaseen on maalivahtivalmennuksen harteilleen ottava Mika Tarvainen. Maalivahti Kimmo Kapasen luottomiehen paluu KalPan organisaatioon tulee varmasti kantamaan hedelmää pidemmällä aikajänteellä. Nuoret maalivahtilupaukset saavatkin jatkossa Kuopiossa siis varmasti asiantuntevaa opastusta ja Tarvaisen läsnäolo nostanee myös Kapasen pelaamisen tasoa.

Uuden tuomarilinjan myötä erikoistilannepelaaminen tulee korostumaan entisestään ja nähtäväksi jääkin millaisia käärmekeittoja Pieniniemi ja Kotilainen ovat keittäneet kuopiolaisten yli- ja alivoimapelaamisen varalle. Viime kaudella erityisesti alivoimapelaaminen oli ajoittain umpisurkeaa, joten tällä pelin osa-alueella parannusta on tultava rutkasti, jos pisteistä halutaan tosissaan taistella.

Alkavaksi kaudeksi KalPa on laittanut myös pelitapansa remonttiin. Edelliskaudella Pieniniemi yritti läpi kauden ajaa joukkueeseensa sisään pelitapaa, jollaista ei yhdelläkään toisella liigajoukkueella ollut käytössään. Esimerkki KalPan uudesta pelitavasta on muun muassa se, että KalPa ei enää pyri niinkään hakemaan pitkiä avauksia vastustajan puolustuslinjan taakse, vaan tällä kaudella on tarkoitus luottaa ennemminkin lyhytsyöttöpeliin. Pieniniemi onkin muokannut joukkojensa pelitaktiikkaa siis selkeästi ex-leijonaluotsi Raimo Summasen koulukunnan teesien suuntaiseksi.

KalPa on viime aikoina tehnyt kiekkoilun ulkopuolella useampia mielenkiintoisia investointeja, jotka voivat onnistuessaan muodostaa tulevaisuudessa merkittävän kivijalan kuopiolaisseuran taloudelliselle, ja näin ollen epäsuorasti myös urheilulliselle, menestykselle.

Jo edelliskauden aikana kuopiolaisseura lähti KalPa Invest–yhtiönsä kautta mukaan kiinteistöbisnekseen ja nyttemmin Niiralan montun lähimaastoon avattiin seuran oma kahvila/huoltamo. Vaikka toiminta vielä onkin melko pienimuotoista, on ajattelusuunta oikea.

SM-liigan pikkuseurojen kannattava pyörittäminen pelkästään lipputulojen ja yhteistyökumppanien avulla on äärimmäisen vaikea tehtävä. Kasvua ja lisärahoitusta on näin ollen etsittävä vaihtoehtoisia reittejä käyttäen ja innovatiiviset liikeideat tarjoavat varmasti varteenotettavan keinon seuran talouden kehittämiseen. KalPa onkin haalinut organisaationsa käyttöön liiketoimintaosaamista houkuttelemalla osakkaikseen nimiä Pohjoissavolaisen yrityselämän huipulta.

Seuran harkitsevasta taloudenhoidosta kielii sekin, että vaikka kuopiolaisten edelliskauden menestys kaukalon puolella ei päätä huimannutkaan, teki KalPa silti taloudellisesti erinomaisen tuloksen (189 000 euroa).

Harjoitusotteluiden esitykset vaihdelleet

KalPan esitykset harjoitusotteluissa ovat olleet vaihtelevia. Muista SM-liigaseuroista kuopiolaiset ovat kaataneet Porin Ässät ja JYPin. Tappiot taas ovat tulleet Kärppiä, Ilvestä, SaiPaa ja toisessa ottelussa JYPiä vastaan. Lisäksi kuopiolaiset ovat voittaneet Sveitsiläisen SCL Tigersin, Elitserienin Brynäsin sekä Mestiksen Jokipojat. Elitserienin ”suomalaisseura” Moraa vastaan KalPa kärsi murskatappion

Ennakkokaavailuissa kuopiolaisia pidetään siis jälleen selkeänä ykkössuosikkina kauden 2006–2007 SM-liigajumboksi. Kuopiolaisten seurajohto on keväällä lanseeraamissaan strategiaportaissa kuitenkin asettanut alkavan kauden tavoitteeksi pudotuspelipaikan. Jos KalPa onnistuu saavuttamaan seurajohdon asettaman tavoitteen, on koko seuraorganisaatio ansainnut onnittelut erinomaisesta onnistumisesta. Huomattavasti tätä todennäköisempi vaihtoehto on kuitenkin se, että KalPan nimi löytyy tälläkin kaudella runkosarjan jälkeen sijalta neljätoista.

Oman mausteensa ja jännitteensä alkavaan liigakauteen tuo myös mahdollinen tasonmittaus liigajumbon ja Mestiksen voittajan välillä. Jo pelkkä jumbosijan ja mahdollisten karsintojen välttäminen toisi aimo annoksen lisäuskottavuutta KalPa Hockey Oy:n toiminnan urheilulliselle puolelle. Viime kaudella seura sai ns. suuren yleisön silmissä sarjanousijana paljon anteeksi. Uuden kauden ollessa ovella tulisi valtaosan oppirahoista jo olla maksettuna.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös