Doug Shedden puhuu suoraan

LIIGA / Haastattelu
Doug Shedden on uransa suurimman haasteen edessä. Vaikka kanadalaisvalmentaja itse ei halua mestaruudesta puhua - eikä halua muidenkaan puhuvan - viimekautisen katastrofin jälkeen niin seurajohto, fanit kuin pelaajatkin janoavat Jokereissa menestystä.

Helsingin Jokerit oli menneen liigakauden pahin pettymys. Suurin yksittäinen syy joukkueen menestymättömyyteen oli valmennuksen epäonnistuminen. Nyt koko seuran uskottavuus on koetuksella - ja pitkälti Doug Sheddenin harteilla. Kanadalaisvalmentaja ei ainakaan myönnä tuntevansa menestyspaineita niskassaan.

- En ole kuullut kenenkään puhuvan mestaruudesta, enkä haluakaan kuullakaan. Kun tulee valmentamaan joukkuetta, joka jäi edelliskaudella pudotuspelien ulkopuolelle, viimeinen asia, jonka haluaa kuulla, on kuinka monta mestaruutta haluamme voittaa, Shedden jyrisee.

- Otetaan askel kerrallaan. Katsotaan ensin runkosarja ja toivottavasti sen jälkeen pääsemme pudotuspeleihin. Ei puhuta vielä mestaruuksista.

Kuitenkin Jokereissa seurajohto on toistellut jo vuosia, kuinka mestaruus on jokavuotinen tavoite. Jokerien resursseilla ei toki muuta pidä tavoitellakaan.

Sheddenin sanoissa piilee kuitenkin selvä viesti: edellisestä kaudesta on vielä liian lyhyt aika. Syksyn ensimmäisten harjoituspelien jälkeen valmentaja totesi, että joukkueessa näkyy vielä merkkejä menneestä.

- Kummassakaan ottelussa esityksemme ei tyydyttänyt minua. Haluan joukkueeni pelaavan korkeammalla energiatasolla. Toinen turnaus sujuikin sitten jo selvästi paremmin, valmentaja viittaa Norrtäljen Mästarcupeniin, jonka Jokerit kävi voittamassa. Joidenkin pelaajien mielissä edelliskauden painajaiset kuitenkin kummittelevat edelleen.

- Jotkut pelaajat ovat ymmärtäneet viestini, toiset eivät vielä ole. Toisaalta on näkyvissä merkkejä, että hekin saavat siitä kiinni, Shedden kertoo toiveikkaana.

Kaudella 2005-06 oli surffaileva lauma yksilöitä, joka ajoi epätoivoon niin seuraikoni Waltteri Immosen kuin kokeneen valmentajavelhon Curt Lindströminkin. Millä keinoin Shedden sitten aikoo tehdä pitkälti samasta ryhmästä voittajajoukkueen.

- Tässä joukkueessa on ainesta vaikka mihin. Talon perustuksissa ei ole mitään vikaa, talo seisoo tukevasti. Sisäpuoli vain pitää repiä palasiksi ja rakentaa sitten uudestaan, valmentaja vertaa.

- Haluan pelaajien kantavan pelipaitaansa ylpeydellä, enkä vain tulevan tänne hakemaan palkkakuittiaan tai jäähdyttelemään.

Kannattajiin moinen puhe varmasti uppoaa. Sheddenin ajattelu on varsin suoraviivaista. Jääkiekkojoukkueessa tulee olla taitoa ja luonnetta. Jokereissa on hänen mukaansa molempia.

kommentteja

Sheddenin näkemyksiä pelaajista
[lue lisää]

- Siitä ei ole epäilystäkään. Me kaikki haluamme samoja asioita. Meidän täytyy vain oppia tukemaan toinen toistamme ja sitä kautta tulla joukkueeksi. Haluan meidän olevan joukkue kopissa ja jäällä, mutta myös hallin ulkopuolella, valottaa Shedden ajattelutapaansa.

- Haluan pelaajien viettävän aikaa yhdessä myös harjoitusten ja pelien ulkopuolella. Keskinäinen paine saa aikaan hyviä asioita. Kun pelaajat alkavat tuntea joukkuetoveriensa odotukset, kaikki muuttuu parempaan päin, hän uskoo.

Edelliskauden muistot elävät varmasti joidenkin pelaajien muistoissa tarpeettoman elävästi myös siksi, että penkin takana on liiankin tuttu hahmo. Waltteri Immonen palasi urheilutoimenjohtajan pallilta kakkosvalmentajaksi, mikä sai monet nostamaan kulmakarvojaan. Shedden ei halua ymmärtää Immosen kohtaamaa kritiikkiä.

- Waltteri on ollut vuosia joukkue kapteeni ja voittanut yhteensä viisi mestaruutta seurassa. Kuinka sellainen kaveri voisi olla mitään muuta kuin plussaa meille, Shedden ihmettelee.

- Hän pelasi puolustajana ja itse olin pelaajaurallani hyökkääjä. On hienoa, että joku penkillä ajattelee peliä puolustamisen kautta.

Stupid hockey?

Kun Shedden vuosi sitten palkattiin HIFK:n päävalmentajaksi, harva suomalainen tiesi hänestä juuri mitään. Tilastoista saattoi lukea, että valmentajaura oli sujunut pääosin Pohjois-Amerikan alasarjoissa. Viisi CHL-mestaruutta olivat toki jonkinsortin meriitti, mutta sopeutumista SM-liigaan ja eurooppalaistyyppiseen kiekkokulttuuriin epäiltiin laajalti.

Shedden näytti epäilijöilleen. Heikon alkukauden jälkeen IFK oli liigan parhaita joukkueita ja nousi lopulta runkosarjan kakkoseksi. Etukäteen tasapaksuksi arveltu hyökkäyskalusto jakoi Kärppien kanssa maalitilaston kärkipaikan, vaikka kauden aikana hankitut ulkomaalaisvahvistukset epäonnistuivatkin järjestään. Joukkue kärsi myös loukkaantumisista kauden mittaan.

- Puolustuksemme oli hajalla koko kauden, Karalahti pelasi vain parikymmentä peliä, Saarinen oli pitkään sivussa, Pikkaraisella oli murtuma jalassa, Schnabel kärsi monenlaisista vammoista, Shedden luettelee.

- Silti roikuimme mukana ja olimme lopulta yhden maalin päässä finaalipaikasta. Joukkueena ylisuoritimme. Monet pelaajat ylittivät itsensä etenkin runkosarjassa. Toisaalta pudotuspeleissä emme saaneet maaleja niiltä pelaajilta, joilta niitä odotimme. Esimerkiksi Janne Laakkonen ei tehnyt maaliakaan.

Sheddenillä on myös selkeä näkemys, miksei IFK:sta lopulta ollut kuin välieräjoukkueeksi.

- Joukkue ei ollut kovin taitava. Me taistelimme kovasti ja pelasimme sydämellä, mutta lahjakkuutta uupui.

Odotusten ylittämisestä huolimatta IFK:n pelitapaa kritisoitiin. Joukkue karvasi jatkuvasti syvältä ja lähti hyökkäyksiin hitailla, pitkillä avauksilla. Valtakunnan virallinen kiekko-opportunisti Petteri Sihvonen kutsui IFK:n pelityyliä termillä "stupid hockey".

Shedden kuittaa Sihvosen kritiikin samalla tavalla kuin moni muukin valmentaja: tulokset puhuvat puolestaan, molempien kohdalla. Mutta uskooko hän todella, että nykyaikaisessa jääkiekossa on mahdollista menestyä karvaamalla jatkuvasti ylhäältä. Valmentaja huokaa kärsivän näköisenä ja luettelee sitten erilaisia karvaustyylejä, joilla mm. NHL:ssä on viime vuosina menestytty.

- Menestyä voi siis monenlaisella karvaussysteemillä. Tiedän kyllä näiden pelaajien pystyvän pelaavan 1-2-2:llakin, mutta haluan ajaa sisään oman systeemini. Siten voimme tarvittaessa valita kahdesta tavasta karvata, Shedden valottaa.

Suoraa puhetta

Shedden on opittu tuntemaan suorapuheisena valmentajana, joka sanoo mitä ajattelee. Pelaajat arvostavat rehellistä valmentajaa, ja toimittajillekin värikkäät kommentit kelpaavat.

Useimmat suomalaisvalmentajat eivät ole halukkaita kritisoimaan omia pelaajiaan julkisuudessa. Shedden sen sijaan sanoo suoraan senkin, mitä pelaajilta odottaa.

St. John's Maple Leafsissä Toronton edelliskauden huipputulokas Matt Stajan sai kuulla ja lukea itsestään vähemmän mairittelevia kommentteja. IFK-aikana monikin pelaaja joutui julkisen arvostelun kohteeksi heikomman esityksen jälkeen. Jokereissa Jani Rita sai palautetta myös median kautta jo toisen harjoitusottelun jälkeen.

Toisin kuin joillakin valmentajilla, Sheddenillä ei ole tarvetta nöyryyttää pelaajiaan. Hänen mukaansa kyse on vain motivointikeinosta.

- Kyse ei ole kaltoinkohtelusta. Minulla on tapana sanoa suoraan, mitä odotan, valmentaja kertoo ja valottaa metodiaan esimerkin kautta.

- Viime vuonna sanoin Tonylle (Salmelainen) jo tänne tullessani, että odotan hänen tekevän 40 maalia. En tuntenut liigaa siinä vaiheessa lainkaan ja hän vastasikin, että se on paljon tässä liigassa. Sanoin, etten välitä, että uskon hänen pystyvän siihen ja että hän saa mahdollisuuden yrittää. Jos hänellä ei olisi joulun jälkeen ollut kuivaa kautta, hän olisi hyvinkin voinut tehdä ne 40 maalia, Shedden hehkuttaa.

- Olennaista oli, että hän pelasi upean kauden, oli liigan MVP ja sai haluamansa - NHL-sopimuksen. Auttamalla joukkuetta hän auttoi itseään.

Jani Rita on urallaan pitkälti samassa tilanteessa kuin Salmelainen vuosi sitten. NHL-unelma näyttää olevan lipsumassa otteesta, mutta huippukausi voi auttaa vielä yhteen uuteen alkuun.

- Minun mielestäni Jani Rita voi olla samanlainen pelaaja tässä joukkueessa. Hän voi saavuttaa lukuja, joihin ei itsekään vielä usko.

Ridan onnistuminen onkin Jokerien menestymisen kannalta ensisijaisen tärkeää, sillä joukkueessa ei liiemmin varmoja maalitykkejä ole.

- Joukkueessa ei ole yhtään pelaajaa, joka tekisi varmasti 30 maalia. Petri Varis on hieno pelaaja, mutta en tiedä, pystyykö hän vielä sellaisiin lukuihin. Haluaisin ajatella, että Rita on se 30 maalin mies.

Elokuun lopulla Jokerit otti koeajalle nuoren amerikkalaissentterin Tim Stapletonin. Muuten joukkue on toistaiseksi koottu kokonaan kotimaisista pelaajista. Shedden uskoo, että vahvistuksia on tulossa ja että näiden merkitys joukkueelle on suuri.

- Minkälaisia tuontipelaajia sitten ryhmään saatammekin saada, odotan heidän nostavan joukkueen tasoa. Toistaiseksi meillä on kaksi valmista ketjua ja iso ryhmä nuoria taistelemassa paikoista muissa ketjuissa.

Puolustukseen Shedden vahvistuksia ei ainakaan tällä hetkellä tunnu kaipaavan. Luottoa löytyy myös maalivahdeille.

- Meillä on vähintään kuusi-seitsemän puolustajaa, jotka voisivat pelata vakiovaihtoja missä tahansa liigajoukkueessa, valmentaja uskoo.

- Riksmanilta odotamme luonnollisesti paljon. Nuori Hovinen on pelannut hyviä harjoituspelejä ja odotamme hänen pystyvän tarvittaessa esittämään vähintään samanlaisia otteita liigassakin.

Edellisvuonna Doug Shedden sai monesta ikuiseksi lupaukseksi tuomitusta pelaajasta irti odottamattoman paljon. Samalla IFK joukkueena oli runkosarjan suurimpia yllättäjiä. Tällä kertaa Shedden ei pääse yllättämään enää ketään. Kaikki tietävät, miten Shedden joukkuettaan peluuttaa, mitkä ovat tämän vahvuudet ja mitkä taas heikkoudet.

Edelliskauden surkeudesta huolimatta Jokerit on edelleen se joukkue, jonka kaikki haluavat voittaa. Suuri ei saa sääliä, jos kohta Sheddenin joukkue ei varmasti sitä pyydäkään. Joka tapauksessa harmaantunut herrasmies on tarttunut suureen haasteeseen. Monella tapaa vasta tuleva kausi näyttää Sheddenin todellisen tason valmentajana.

» Lähetä palautetta toimitukselle