Mielipide

Pieni suurseura vai suuri pikkuseura?

LIIGA / Kolumni
SM-liigaseurat ovat jääkiekkomaailmassa hikisessä raossa. Parhaille pelaajille korkein glooria ja suurimmat hillovuoret on luvassa Pohjois-Amerikassa. Sveitsi ja Ruotsi pystyvät tunnetusti tarjoamaan "toiseksi parhaille" Suomea hulppeammat tulot. Venäjää kohtaan tunnetut ennakkoluulot hälvenevät vuosi vuodelta, eikä itänaapurin huippupelaajille tarjoamia tienestejä häiritse joutavat palkkakatot.

SM-liigaan jää äveriäämpien toimijoiden jäljiltä väkisinkin rääppeet. Kaikki Suomen seurat ovat tässä seurassa pikkuseuroja.

Tässä hikisessä raossa olevassa kiekkoliigassa operoi myös Helsingin Jokerit, joka Suomen mittakaavassa omaa varsin muikeat resurssit. Jokereille luulisi olevan lasten leikkiä kuoria rääppeistä kermat päältä ja rakentaa SM-liigatasolle huippujoukkue, joka pesee ja tuulettaa pikkuseurat mennen tullen ja voittaa Kärppien ja HIFK:n ohella mestaruuden keskimäärin joka kolmas vuosi.

Jääkiekkomaailma ei ikävä kyllä ole näin yksinkertainen.

SM-liigaan on ensinnäkin varottava palkkaamasta liian hyviä pelaajia, joilla ei vielä ole sopimusta ulkomaille. Kuten tiedämme, ei ole aivan kaksi tai kolme kertaa, kun "valmiista" joukkueesta on alkanut kesken kaiken imu käydä Pohjois-Amerikan suuntaan.

Etsipä siinä sitten kainalot märkinä uutta ykkösketjua tai -maalivahtia. Aikaa on tammikuun loppuun, ja tarjolla yleensä ei oota ja korkeintaan ehkä on -statuksella varattuja senttereitä, jotka keräsivät loistavat tehot AHL:ssä kaudella 98-99, mutta jotka ovat sen jälkeen kärsineet erinäisistä pää-, selkä-, lonkka-, olka- ja maksavaurioista.

Ehkä on -statuksella polttomerkittyjä pohjoisamerikkalaisia on SM-liigaan haalittu jo pitkään ja hartaasti. Kellä snaipperilla koko ei riitä, kuka on "jo nähnyt tarpeeksi farmipelejä", kuka on muuten vaan turhan keskinkertainen tai laiska tai sitten vain liiaksi edellä mainittujen fyysisten ongelmien riivaama pelatakseen "ylhäällä", NHL:ssä. Näistä veijareista on arvottu mahdollisia onnistujia SM-liigajoukkueisiin.

Näissä arpajaisissa on varsin harvoin onnistuttu. Ehkä on -miehiä koskee myös sama ongelma kuin muitakin mahdollisesti liian hyviä pelaajia. NHL voi tulla ja urinoida liigajoukkueen kintuille ja kaveri on hujauksessa Atlantin yli lennolla. Pikkuseuran pikkupomoksi siinä tuntee helposti itsensä äveriäämpikin entinen yksinpurjehtija.

Jokereilla saattaa olla heti alkavan kauden aluksi edessään eräs toinenkin perinteisesti pikkuseuroihin liitetty pähkinä purtavanaan. Perinteisesti heikommin menestyvien seurojen kannattaa ajoittaa jonkinlainen kuntopiikki heti kauden alkuun. Yleisö innostuu käymään matseissa syksystä alkaen. Tällöin ei Joulupukin vierailun tai alkuvuoden maajoukkuetauon jälkeen alkava alamäki tunnu juurikaan kohtalokkaasti lipputuloissa.

Toisin olisi, jos syksy kontattaisiin. Ei-niin-aktiivinen yleisön osa, jota on kuulkaa yllättävänkin paljon, keksisi talvi-illoikseen muuta viriketoimintaa, eikä muuttaisi helpolla tapojaan vuodenvaihteen jälkeenkään. Tällaisessa skenaariossa vaarantuisi palkkojen maksu pelaajillekin ja parhaat myytäisiin tammikuun lopussa ja alettaisiin
valmistautua ensi kauteen, entistä pienemmin resurssein.

Jokerien viime kauden "menestyksestä" tuskin tarvitsee ketään erikseen muistuttaa. Voimmeko siis odottaa, että joukkue liitää heti ensimmäisistä liigakierroksista lähtien? Ensimmäisestä paikalliskohtaamisesta on siis odotettavissa suurinumeroinenkin voitto. No, joillekin siitäkin riittää iloa pitkäksi aikaa.

että sikäli...

» Lähetä palautetta toimitukselle