Mika Toivola uusien haasteiden edessä

LIIGA / Haastattelu
Porin Ässät viime kaudella SM-hopealle luotsannut Mika Toivola siirtyi menneen kauden päätteeksi Rauman Lukon päävalmentajaksi ja koettaa nyt saada viime kaudella pahasti rämpineen kettulauman uuteen nousuun. Jatkoaika kävi jututtamassa Toivolaa muutamaa päivää ennen Porissa pelattavan harjoitusturnauksen alkua.

Viime kevään kiekkohuuma Porissa johti siihen, että myös Toivola sai kauden jälkeen selvästi aiempia vuosia enemmän haastattelupyyntöjä ja kutsuja erilaisiin tilaisuuksiin. Kesän aikana tämä ruljanssi on kuitenkin rauhoittunut ja Toivolan katse siirtynyt pelkästään tulevaan kauteen. Päätös Lukon valmentajaksi siirtymisestä neljän Porissa vietetyn vuoden jälkeen alkoi kypsyä muutamia viikkoja sen jälkeen, kun mies oli päättänyt, ettei enää jatka Ässissä meneillään olleen kauden jälkeen.

- Lukko otti yhteyttä 2-3 viikkoa sen jälkeen, kun olin päättänyt, että en jatka Porissa. Lukko halusi tiedustella kiinnostustani valmentaa Raumalla, ja olin erittäin kiinnostunut ottamaan kyseisen pestin vastaan, sanoo Toivola ja jatkaa:

- Päätökseni jättää Ässät oli erittäin vaikea, mutta päätös Raumalle siirtymisestä puolestaan erittäin helppo.

Valmentajan tehtävä on tuoda voittoja

Kysyttäessä Lukon joukkueen tavaramerkeistä tulevan kauden liigassa, Toivola vastaa empimättä, että tärkeintä on voittaa paljon pelejä. Sitä kautta myös fanit ovat tyytyväisiä. Samalla Toivola toteaa olevansa kanadalaisen kiekkoilun ystävä ja haluavansa selvästi suoraviivaistaa Lukon peliä.

- Selkeitä heikkouksia ei joukkueellamme ole. Suurimpina vahvuuksina pidän maalinedustapelaamista, kovaa yritystä ja taistelua, luisteluvoimaa ja toivottavasti myös erikoistilannepelaamista.

Kaikki Lukon uudet pelaajat ovat tulleet joukkueeseen Toivolan hyväksynnän kautta, joten joukkueen voidaan sanoa olevan valmentajansa näköinen. Sopimuspelaajia on paljon, joten kaikille ei ole luvassa peliaikaa, ja kaikki eivät tule saamaan haluamaansa roolia.

- Valmentajan tehtävänä ei olekaan pitää kaikkia pelaajia tyytyväisenä. Kilpailu on kovaa, ja kaikki pelaajat eivät voi pelata ykkösketjussa, toteaa Toivola.

Lukon maalivahdeista kysyttäessä Toivola sanoo, että molemmat maalivahdit olivat miehen itsensä toiveita ja erittäin nälkäisiä pelaajia.

- Korhosella on ollut hyviä kausia sekä Suomessa että Ruotsissa, mutta aina on joku kiilannut väliin ja ottanut ykkösmaalivahdin paikan itselleen. Häkkisellä on tulevalla kaudella mahdollisuus olla tämä kiilaaja ja näyttää taitonsa. Maalivahdit pelaavat harjoituspelit puoliksi ja molemmat saavat mahdollisuuden näyttää taitonsa.

Päävalmentaja on tyytyväinen myös Lukon uusiin ulkomaalaispelaajiin.

- Hunkes on nuori kaveri, täytti vähän aikaa sitten 21 tai 22, en nyt enää muista tarkkaan, mutta kakun kanssa se tunki koppiin viime viikolla. Sillä on parin vuoden sopimus, ja vähän semmoinen ajatus meillä on ollut, että lähtisi täältä sitten tuonne rapakon taakse kiekkoilemaan. Pelannut Tsekin maajoukkueessa ja on erittäin taitava ja hyvä liikkumaan. Tsekeissä menestymään tottunut Straka hankittiin pistenikkariksi, ja mies tulee uusien sääntötulkintojen myötä tekemään kovat tehot varsinkin yv-pelissä.

Jan Platilista, ja miehen yhtäläisyyksistä esimerkiksi Matt Nickersonin kanssa, toteaa Toivola seuraavaa:

- Tossa se taustalla höpöttää koko ajan, joten voit jo siitä tehdä johtopäätöksesi. Platil on viime vuosien aikana Pohjois-Amerikassa vääntänyt milloin kenenkin kanssa, mutta on tullut Suomeen pelaamaan ja parantamaan kiekollista peliään. Yhtään taka-askelta Platil ei kuitenkaan tule ottamaan. Mies taklaa erittäin lujaa ja hänelle on varattu iso ruutu Lukon pakistosta.

Lukon kotimaisista pelaajista Toivola haluaa nostaa esille monta nimeä. Nuorisokaartiin kuuluvat Lammassaari, Tuomainen, Heikkinen ja Honkaheimo saavat päävalmentajalta kehuja. Kokeneemmista pelaajista esim. Martikaisella ja Dahlmanilla on mahdollisuudet hyvään kauteen. Hämäläinen ei halunnut lopettaa huonoon kauteen ja Viitanen tulee olemaan tunnettu pelaaja tämän kauden jälkeen.

Yhteistyö FPS:n kanssa erittäin tärkeää

- Meillä on paljon sopimuspelaajia, joten on erittäin tärkeää löytää kaikille peliaikaa. Tästä syystä yhteistyö FPS:n kanssa on tärkeä juttu varsinkin pelaajien kannalta, sanoo Toivola. Viime kauden valmentajaparinsa, nykyään FPS:ää luotsaavan Karri Kiven kanssa mies sanoo olevansa yhteyksissä viikottain, sekä ystävänä, että tietenkin myös työn puolesta.

Raumalla aloitettua nuorisoprojektia vetävän Jukka Koivun kanssa Toivola sen sijaan ei ole vielä ehtinyt hirveästi yhteyksissä olemaan, mutta uskoo asian muuttuvan syksyn mittaan. Miehet ovat kuitenkin palaveeranneet muutamaan otteeseen, ja isot linjaukset on sovittu jo sopimuksia tehtäessä.

Mika Toivolan pelikirjasta, tästä erityisesti viime kauden aikana puhutusta termistä, kysyttäessä Toivola muistuttaa kyseisen termin olleen esillä jo 1970-luvun aikana.

- Jääkiekko on tunnepitoinen peli, jossa hyvä fiilis on kaiken a ja o. Kun fiilis joukkueessa on kohdallaan, niin yksittäisillä taktisilla asioilla ei välttämättä ole niin suurta merkitystä. Ja kun taas vastaavasti joukkueessa on huono henki, niin voittoja ei todennäköisesti tule, pelasi sitten millaisella taktiikalla tahansa, muistuttaa Toivola ja jatkaa:

- Lukko pyrkii ensi kaudella pitämään pelinsä suoraviivaisena ja yksinkertaisena

Viime kauden Ässät vs. tulevan kauden Lukko

Kun toimittaja haluaa vielä hetkeksi palata menneisiin ja kysyy merkittävimpiä syitä Toivolan viime kauden seuran, Porin Ässien, menestykseen, luettelee mies pitkän liudan asioita, jotka osuivat kohdalleen:

- Joukkue oli tasapainonen, yhteishenki loistava ja pahoilta loukkaantumisilta vältyttiin. Tämän vuoksi pelaajien kuormitus oli selvästi miehen aiempia Ässä-kausia parempi. Tämän jälkeen Toivola koputtaa puuta, ihan vain tulevaa kautta ajatellen.

- Kari Takon ja Jukka Hirsimäen kanssa meillä oli erittäin hyvä yhdistelmä ja asioista pystyttiin keskustelemaan hyvässä hengessä. Lisäksi onnistumiset kasvattivat joukkuehenkeä ja yleisö oli tietysti mahtavana apuna, siitä iso kiitos heille.

Muutaman negatiivisenkin asian Toivola muistaa mainita.

- Tietyt pelaajat eivät ilmeisestikään olleet hirveän tyytyväisiä peliaikaansa. Juha Kiilholma ilmoitti valmennusjohdolle olevansa parempi pelaaja kuin Rob Hisey ja haluavansa enemmän peliaikaa. Valmennusjohto oli tästä kuitenkin eri mieltä. Mika Rontilla oli milloin mikäkin paikka risana, ja valmentajien tilastossa, jossa lasketaan maaliinjohtaneita virheitä, Rontti oli ykkösenä. Itse hän kuitenkin oli sitä mieltä, että hänen olisi kuulunut pelata Matt Nickersonin paikalla, Toivola muistelee.

- Joensuun Jesse taisi olla melkein ainoa pelaaja, joka ei kehittynyt viime kauden aikana, joten vikaa saattoi olla muuallakin kuin vain valmennuksessa. Enempää peliaikaa ei kuitenkaan voi yhdellekään pelaajalle pelkän lahjakkuuden perusteella antaa, kuin mitä Joensuu viime kaudella sai.

- Iso hatunnosto lähtee kuitenkin näillekin pelaajille siitä, että he olivat mukana luomassa mahtavaa joukkuehenkeä ja tekivät sovitut asiat kaukalossa, vaikka eivät rooliinsa tyytyväisiä olleetkaan.

Tulevan kauden Lukosta Toivola on koettanut tehdä aiempaa fyysistä ja suoraviivaisempaa joukkuetta. Toivolan mukaan on turhaa alkaa muuttamaan systeemejä, jotka hän koki hyviksi varsinkin viime kauden menestyksessä. Uudet sääntötulkinnat tuovat vielä oman lisämausteensa mukanaan.

- Pelisysteemi riippuu toki käytettävissä olevasta materiaalistakin. Lukon tulevan kauden pakisto on Ässien viimekautiseen pakistoon verrattuna jonkin verran taitavampi, minkä uskon tuovan lisää mahdollisuuksia pelisysteemiimme, pohtii Toivola.

Majapaikka ainakin vielä Porissa

Toivola asustelee edelleen Porissa, mutta saattaa perheineen muuttaa Raumalle syksyn aikana.

- Vaimolla on hyvä työpaikka Porissa, joten jompi kumpi joutuu kuitenkin ajelemaan Rauman ja Porin väliä päivittäin. Pojan koulun takia päätös asuinpaikasta täytyy kuitenkin tehdä mahdollisimman nopeasti.

- Lukon toimistolta on jo saatu kotiinvietäväksi Lukon fanituotteita, mutta poika kulkee ainakin vielä koulumatkansa Ässien lippalakki päässään, Toivola virnistää.

Raumalaisen toriparlamentin jututettavana Toivola ei ole ainakaan vielä käynyt, mutta sanoo, että ei kiekkoväki Raumalla voi ainakaan kriittisempää olla kuin mitä se Porissa on. Miehen kulkiessa Porin kaduilla on palaute Lukkoon siirtymisestä huolimatta kuitenkin pääosin positiivista viime kauden menestyksen jäljiltä, mistä mies on luonnollisesti kiitollinen.

- Pientä naljailua toki aina välillä kuulee, ja niinhän sen kuuluu ollakin. Vihollista tulee kohdella niin kuin vihollista kohdellaan. Tässä on nyt ensimmäiset paikallisottelut tämän kauden osalta edessä, ja eiköhän viimeistään niiden jälkeen ole viime kausi unohdettu, ja aletaan taas kesän jäljiltä elämään tätä hetkeä, Toivola sanoo.

Kysyttäessä ensi kauden mestarisuosikeista Toivola empii hetken ja miettii mille joukkueille paineet lähettäisi.

- Jokerit ja Kärpät on kovia. Lukko tappelee henkeen ja vereen kuudennesta sijasta, mikä olisi usean sijan parannus viime kauteen verrattuna. Tamperelaiset ovat molemmat vahvistuneet, Pelicans on viimekautista kovempi ryhmä ja myös TPS on vahvistunut. Lisäksi tulee muistaa, että KalPa on yhden liigakauden kokeneempi, ja tullee olemaan viime kauteen verrattuna selkeästi parempi joukkue.

Omista tavoitteistaan jääkiekkovalmentajana Toivola toteaa, että hän menee kausi kerrallaan ja on tyytyväinen niin kauan kuin töitä löytyy. Työ on sen verran hektistä, että voitettuja pokaaleita voi sitten muistella uran jälkeen.

Lukon joukkue valmis pelaamaan kovaa

Kovan ja reilun pelin ystäväksi tunnustautuva Toivola lupaa, että Lukon joukkue ei tule fyysisessä pelissä jäämään minkään joukkueen jalkoihin. Joukkueesta löytyy valmentajan mukaan useita pelaajia, jotka ovat valmiita nousemaan esiin, jos omia pelaajia kohdellaan kaltoin.

- Tappeluiden ystäväksi en tunnustaudu ja olenkin sitä mieltä, että jos joku haluaa tulla pelkkiä tappeluita katsomaan jääkiekko-otteluun, niin sitten kannattaa ennemmin mennä nyrkkeilyottelua katsomaan. Ymmärrän kyllä, että joillakin joukkueilla tappeluiden tietoinenkin hakeminen kuuluu systeemiin, ja se on vain pakko kestää. Mutta kuten jo sanoin, Lukon joukkue ei tule taka-askelia ottamaan, ja se on rakennettu siten, että kovuus ei tule kesken kaiken loppumaan.

Haastattelun loppuun Toivola antaa vielä tunnustusta Lukon kannattajille ja sanoo, että miehelle on viime kausien aikana jäänyt hyvä kuva joukkueen faneista.

- Voitoilla halutaan palkita faneja ja saada sitä kautta taas lisää meteliä halliin. Lukon tulee pelata niin hyvin, että se ansaitsee kannustuksensa. Huonosti ja löysästi pelaavaa joukkuetta ei kuulukaan kannustaa, päättää Toivola.

» Lähetä palautetta toimitukselle