Mielipide

Juuso Ikonen – Nuori poika, isojen maalien mies

LIIGA / Kolumni
Juuso Ikonen laukoi kolmannen playoffs-maalinsa. Se ratkaisi voiton Bluesille. Pojasta on kasvanut nopeasti suurten maalien mies.

Joni Töykkälä kuljetti jatkoajalla kiekon hienosti alueelle sisään suojaten hienosti kiekkoa. Hän tarjoili kiekon etunurkalle unohdetulle Juuso Ikoselle, joka laittoi kiekon puolityhjään Pelicans-maaliin. Espoolaiskasvatti Joonas Kuusela oli voimaton.

Maalivahdin tapaan osuman tekijä ja syöttäjä ovat espoolaisen juniorikoulun kasvatteja. Joni Töykkälä on tyypillisempi, bluesmaisempi. Puolustussuuntaan erinomainen työmyyrä, joka harvoin paistattelee otsikoissa. Ikonen, 17, on maan parhaan juniorimyllyn kruununjalokivi, 170-senttisestä varrestaan huolimatta tulevaisuuden huippupelaaja kansainvälisellä tasolla.

– Onhan hän kultakimpale. 1995-syntynyt ja pelaa ylivoimassa, ykköslinjassa ja tekee maaleja. Kun omasta juniorituotannosta tällaisia tulee, voi sanoa asioiden olevan hyvin. Nuorissa on voimaa, Bluesin päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoi viitaten samalla 1994-syntyneeseen Niklas Tikkiseen, jonka piti debytoida edellisessä ottelussa. Hän jäi kuitenkin sivuun Ari Vallinin pystyessä pelaamaan.

Kotoisessa liigassa Ikonen kestää jo vertailun suurempiin ja kokeneempiin pelaajiin. Ensimmäisissä peleissään hän oli vielä hieman arka eikä voittanut kaksinkamppailuja. Ikonen on vähitellen kasvanut jopa kiekollisen pelin johtorooliin ja pelaaminen on myös fyysisesti uskaliampaa.

Ikonen on nyt ampunut kaksi voittomaalia kevään peleissä. Hän myös toi Bluesin peliin mukaan 2-3-kavennuksellaan villi kortti –kierroksen kaulankatkaisuottelussa.

Nuori peluri on sisäistänyt kiekkojargonin hyvin. Vastaukset kysymyksiin ovat latteahkoja, mutta naurua ja hymyä hänestä irtoaa. Esiintyminen on aivan yhtä itsevarmaa kuin peli kaukalossa.


Ratkaisu.

– Töykkälä kuljetti melkein koko kentän läpi ja passasi mulle tyhjiin. Veskarikin oli jo jossain muualla, helppohan siitä oli laittaa, Ikonen maisteli tämän illan voittomaaliaan.

Ikonen sanoi Iltalehdelle talvella, että hänen kauden päätavoitteensa ovat A-nuorten SM-kulta ja alle 18-vuotiaiden MM-kisat. Hän oli kuitenkin liian hyvä niihin karkeloihin, sillä Bluesin A tippui puolivälierissä ilman Ikosta, ja MM-kilpailut alkavat pian.

Miltä yllätyksellinen kevät on maistunut?

– No onhan se totta kai kiva, kun pääsee pelaamaan kovia pelejä. Pitää vaan nauttia.

Blues pelasi pääosan ottelusta kolmella ketjulla Teemu Ramstedtin saatua kovan rangaistuksen mailansa osuttua Ryan Laschia naamaan.

Ikosen peliaika oli reilut 18 minuuttia. Nuori mies jaksaa kovan pelitahdin hyvin.

– Ei paina jaloissa, Ikonen nauroi.

Toisin voi olla esimerkiksi konkarisentteri Joakim Erikssonilla, joka pelasi huimat 31 minuuttia.

– Välipäivät menee palautellessa. Pelien ehdoilla mennään, Ikonen sanoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle