Aho: ”Mitä haastavampi paikka, sitä paremmin JYP pelaa”

LIIGA / Haastattelu
Selvää on, että Sami Vatasen pelien päättyminen loukkaantumiseen oli kova isku tässä vaiheessa JYPille. Vaikka asia on viime aikoina ollut ykköspuheenaihe Jyväskylässä, ei joukkueen kirkkaimman tähden puuttumista saa jäädä enempiä murehtimaan. Jyrki Ahon luotsaamalla hurrikaanijoukkueella on matka vielä kesken.

Sami Vatasen puuttuminen aiheuttaa luonnollisesti muutoksia myös JYPin erikoistilannepelaamiseen. Erityisesti toisessa ylivoimakoostumuksessa Vatasen viivakudille olisi käyttöä, mutta nyt on muiden paikka astua esiin. Päävalmentaja Jyrki Aholla onkin mielestään pakistossaan aivan riittävästi resursseja.

– Meiltä löytyy myös muita kauden aikana paljon ylivoimaa pelanneita. Uskon, että ylivoimapelimme tulee olemaan äärimmäisen tehokasta jatkossakin. Eihän se niin mene, että siellä on vain yksi pelaaja, joka sitä pelaa. Kyllä se vaatii viiden pelaajan yhteistyön. Yhteinen päämäärä ja tarkoituksenhakuisuus siinä ylivoimapelissä tuottaa hyvillä pelaajilla myös tulosta.

– Meillä on ylivoimapeliin täsmäaseita. Esimerkiksi kovaa lyöntilaukausta löytyy sieltä pakistosta.
Katsellaan nyt. Uskon, että sieltä löytyy ylivoimapeliin miehet tekemään tarvittavan työn ja nauttimaan vastuusta, Aho sanoo.


Jyrki Ahon SM-liigadebyytti päävalmentajana on sujunut vakuuttavasti.
Eriikka Hienola

JYP sai peleihinsä viikon tauon, kun se kukisti puolivälieräsarjassa Porin Ässät suoraan otteluvoitoin 4–0. Jyväskyläläiskoutsi kertoo kuinka pelituntuma pyritään säilyttämään tauon aikana niin, että lataus pysyy hyvänä. Ylilatautumisen vaaraa Ahon mukaan ei kokeneessa joukkueessaan edes ole.

– Tärkeintä tietenkin on se, miten harjoittelemme tauon aikana. Mitä paremman laatuista ja tempoista harjoittelua pystymme pitämään yllä, sitä valmiimpia olemme pelaamaan niitä pelejä.

– Mitä haastavampi paikka, sitä paremmin tuo joukkue pelaa. Se kertoo mielestäni oikeanlaisesta urheilija- ja kilpailijamentaliteetista. Tuollaiset yksilöt mittaavat itsestään parasta irti, kun sen paikka on. Sellaisia ovat oikeat kilpaurheilijat, Aho kertoo miehistöstään ylpeänä.

Monia ehkä kiinnostaa, nähdäänkö isokokoista tšekkipuolustajaa Pavel Skrbekiä jäällä vielä tänä keväänä.

– No se on noita kysymysmerkkejä. Hänellä on pitkä tauko jo takana... En lähde sen enempää arvailemaan asioita, Aho pyörittelee vastaukseksi.

Nuhaneniä ja kaavamaisuuksia

Tiedusteltaessa JYP-koutsilta, oliko Jonne Virtasella ja Kristian Näkyvällä ehkä nuhaa, kun heitä ei näkynyt Porissa kokoonpanossa Ässät-sarjan viimeisessä pelissä, miestä naurattaa.

– No nuhaahan on aina tietysti playoffeissa liikkeellä.

– Valmentaja joutuu tekemään monenlaisia päätöksiä valmennustiiminsä kanssa. Siihen peliin tehtiin tällaisia päätöksiä. Uskon, että molemmat em. pelaajat tulevat olemaan entistä ehompia, parempia... ja ehkä vähemmän nuhaisia, kun ovat seuraavan kerran kokoonpanossa, Aho toteaa.

Pudotuspelimaailman kaavoja pohdiskellut Aho juttelee vielä lopuksi mietteistään.

– Playoff-sarjojen tunnemaailmat noudattavat tietyllä tapaa samoja kaavoja, vaikka jokaisella joukkueella on tietenkin omat asiansa ja tapansa. On kova suoritus mennä sarjasta 4–0 jatkoon. On myös kova suoritus mennä seitsemännen pelin jälkeen jatkoon. Mielenkiintoisia juttuja on tapahtunut näissä peleissä, ja monenlaista ajatusta aina ihmisten mielissä, kun matkaa tehdään.

» Lähetä palautetta toimitukselle