Mielipide

Kolme väitettä: Pelicans–Kärpät

LIIGA / Kolumni
Pelicansin ja Kärppien välinen puolivälieräsarja on lähtökohtaisesti erittäin tasainen ja mielenkiintoinen. Kai Suikkasen historia pohjautuu vahvasti Ouluun, kun taas Hannu Aravirta niitti hyvää mainetta Pelicans-käskijänä Lahden vuosinaan. Ottelusarjasta on ilmoilla monta mielenkiintoista kysymystä.

Jatkoajan Lahden-toimituksen Oskari Keskitalo ja Oulun-toimituksen Ilari Savonen esittivät toisilleen kolme tiukkaa väitettä Pelicansin ja Kärppien puolivälieräsarjasta.

Tšekkitaituri Ivan Huml on yksi tämän sarjan näkyvimmistä hahmoista, niin hyvässä kuin pahassakin.

Ilari Savonen: Humlista on tämän vuoden puolella tullut esiin näitä slaavipelaajan piirteitä. Toisessa TPS-ottelussa pankki niin sanotusti räjähti, mutta havaitsin silti pientä kehitystä kurinalaisuuden suhteen. Tuon taklauksen jäähy oli täysi vitsi, mutta samalla Humlin oma viesti: ”olen oppinut läksyni” on positiivinen signaali. Pelicansilla on toki näitä räkäsikailijoita Ilkka Pikkaraisen johdolla ja tšekki onkin kovassa testissä sarjan aikana.

Huml on joka tapauksessa huippu-urheilija, joka osaa keskittyä oikeisiin asioihin. Pelaajana Huml on parhaana päivänä lähes pitelemätön, varsinkin jos yhteispeli ketjun muiden lenkkien Jari Viuhkolan ja Juha-Pekka Haatajan kanssa natsaa ja toimii mainiosti. Jos keskittyminen pysyy oikealla tiellä, on Huml potentiaalinen ratkaisupelaaja Pelicans-sarjassa.

Niko Hovisen lonkkavamma on iso uhka Pelicansille.

Oskari Keskitalo: Hovisen menettäminen sairastuvalle olisi musertava isku Pelicansille. Hovinen on ehdottomasti SM-liigan paras maalivahti, jopa nyky-vireessään, vaikka takana on pienesti kiusannut loukkaantuminen. Hovisen merkitys koko joukkueelle näkyy jopa viisikkopelaamisessakin. Puolustajat uskaltavat ottaa riskejä ja osallistua enemmän hyökkäyspeliin, kun nämä tietävät, että maalinsuulla seisoo kaveri, johon voi luottaa.

Hovisessa on ainesta kevään MVP:ksi.


Niko Hovinen on tärkeä lenkki Pelicansin menestymismahdollisuuksia ajatellen.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Kärppien huomattavimmat vahvuudet sarjassa ovat etenkin kokemus ja voittamisen kulttuuri, joita joukkueesta löytyy huimaavan paljon.

Savonen: Tämä on mielenkiintoinen väite. Kärpissä todellakin on paljon pudotuspelikokemusta ja voittamisen kulttuuria – tätä etua on ihan turha alkaa vähättelemään. Joukkueen lähes kaikki kärkipelaajat ovat voittaneet mestaruuksia ja tietävät sen panoksen, mitä mestaruuksien voittamisen eteen tarvitaan. Pudotuspelikokemuksessa sama juttu: pelaajan on tiedettävä ilman valmentajien liirumlaarumeja se, että pienet asiat todellakin ratkaisevat tällaisissa tiukoissa sarjoissa.

Vaikka Pelicans on lähtökohtaisesti Kärppiä edellä pelillisten asioiden suhteen, voi juuri tämä asia nousta yhdeksi muutoksen tekijäksi. Kärpillä on myös enemmän kokemusta pitkistä, jatkoeriin venyvistä pudotuspeliotteluista, mikä tulee näkymään pelaajien henkilökohtaisessa suorittamisessa.

Pelicansin hyökkäystehot ovat pitkälti ulkomaalaiskaksikon varassa.

Keskitalo: En allekirjoita täysin tätä väitettä. Justin Hodgman ja Ryan Lasch ovat toki Pelicansin hyökkäyksen ykköstykit, mutta taustalla häärii myös paljon tehokkaita pelimiehiä. Ilkka Pikkarainen ja Radek Smolenak ovat tuoneet lisää tulivoimaa Pelicansin hyökkäykseen. Mielestäni pussinokat eivät kärsi hyökkäyksen kapeudesta, viimeistelijöitä löytyy kelvollinen määrä.

Lisäksi Pohjois-Amerikan ihmepoikien pimentämistä vaikeuttaa se, että miehet pelaavat eri ketjuissa - niin tasakentällisin kuin ylivoimallakin.

Erikoistilanteet ovat suuressa asemassa pudotuspeleissä. Kärpät ei pysty vastaamaan Pelicansin tappavanmyrkylliseen ylivoimapelaamiseen.

Savonen: Olen täysin eri mieltä. Kärpillä juuri on mahdollisuudet lyödä kapuloita Pelicansin ylivoiman rattaisiin jo aivan joukkueen roolituksen puolesta. Puolustuspäässä on monta kokenutta, hyvää puolustuspään ”erikoismiestä” ja hyökkäyksen puolella on myös monta ns. taitavaa alivoimapelaajaa.

Alivoiman pelitapaan päävalmentaja Hannu Aravirta on kiinnittänyt huomiota, mutta tärkein tekijä tässä asiassa ei suinkaan liity alivoiman paineistuksiin ja niin edelleen. Tärkein asia Kärpille on välttää jäähyjä, olla tarpeeksi kurinalainen ja pyrkiä puolustamaan ”kulutustehokkaasti.” Pelicansin perässä on turha alkaa juosta, varsinkin kun lahtelaisilla on esimerkiksi Laschin tyylinen jäähyjen kalastaja, mitenkään muuten pelaajaa haukkumatta, jonka touhuihin pillipiiparit kyllä lähtevät mukaan.

Tappavanmyrkylliseen ylivoimaan paras lääke löytyy juuri omasta pelaamisesta. Jäähyjen on oltava plussan, ei miinuksen puolella, jotta erikoistilanteiden antamat edut voivat tuoda Kärpille ison mahdollisuuden puolivälieräsarjassa.

Kai Suikkasen merkitys lahtelaiselle jääkiekkoilulle näkyy kaikista parhaiten juuri pudotuspeleissä.

Keskitalo: Tässä piilee ehdottomasti totuuden siemen. Pudotuspeleissä Suikkanen on elementissään. Suikkasen yksi missio ensimmäisestä työpäivästään saakka on ollut voittamisen kulttuurin tuominen Lahteen. Runkosarjassa Pelicans opetteli voittamaan, mutta nyt punnitaan todellinen taso ja henkiset ominaisuudet.

Ja Suikkanen on juuri nyt paras mies näyttämään suuntaa lahtelaiselle kiekkoilulle, koska hän osaa voittaa pudotuspeleissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle