Mielipide

Hunajainen yllätys jää syntymättä?

LIIGA / Kolumni
Runkosarjassa kaikki joukkueiden keskinäiset kohtaamiset vienyt Kärpät on haastavassa tilassa juuri ennen Villi kortti –kierroksen TPS-sarjaa. Vasta viimeisillä kierroksilla pudotuspelipaikkansa varmistanut turkulaisjoukkue on haastajan asemassa sarjaan lähdettäessä. Koituvatko nykyhetken ongelmat Kärppien kohtaloksi vai onko TPS vain välipala oululaisryhmälle?

Kuluvalla kaudella Kärpät ja TPS kohtasivat viidesti runkosarjan aikana. Tiukempaa 5.1. käytyä ottelua lukuun ottamatta Kärpät vei kaikki kohtaamiset vähintään kolmen maalin erolla. Viiden ottelun maaliero oli lopulta Kärpille 21–5.

Selvistä lukemista huolimatta TPS hallitsi erityisesti joukkueiden edellistä kohtaamista Turussa, joka päättyi Kärppien 4-1-vierasvoittoon. Voittoputkessa kulkenut Kärpät käytti TPS:n puolustusvirheet tehokkaasti hyväkseen, kun taas turkulaisryhmä pysähtyi Kärppien ruotsalaismaalivahtiin Johan Backlundiin.

Joukkueiden edellinen pudotuspelisarja ylettyy aina kauteen 2003–2004, jolloin joukkueet kohtasivat finaaleissa. Tuolloin Kärpät kaatoi TPS:n voitoin 3-1 ja rynnisti 2000-luvun ensimmäiseen mestaruuteensa.

Rivit kuntoon

Alkukevään kuuden ottelun voittoputkensa ansiosta Kärpät taisteli jopa puolivälierien kotiedusta, mutta neljä tappiota viimeiseen viiteen runkosarjaotteluun veivät Pohjoisen pedot ylemmän pudotuspeliviivan alapuolelle.

Kärppien runkosarjaa pystyy kuvaamaan sanalla vuoristorata. Hyviä otteita seurasi auttamatta heikompia jaksoja. Syksyllä ongelmana olivat maalinteko ja loppuvaiheilla puolustuspään ongelmat. Jälkimmäiset vaikeudet ovat syntyneet pitkälti puolustuskaartia kohdanneen loukkaantumissuman myötä.

Runkosarjan viimeisessä ottelussa JYPiä vastaan Kärppien riveistä puuttui pelin aikana tulleiden loukkaantumisten myötä peräti kuusi puolustajaa. Lauantaina alkavaan sarjaan oululaisryhmä saa mukaansa osan sivussa olleista pelaajista.

Puolustuksen poissaolot ovat näkyneet Kärppien pelissä karulla tavalla. Hyökkäyspelaaminen on mennyt vaivalloiseksi, kun puolustuksen avauspelaaminen on ollut astetta hankalampaa. Nuori puolustus on selviytynyt yksinkertaisesta puolustuspelaamisesta tyydyttävällä tavalla, mutta virheitä on silti tullut pelaamiseen mukaan.

Hyökkäyksessä Kärpillä on hurjasti potentiaalia. Ykkösketju on täynnä laadukkaita ratkaisupelaajia ja kakkosketjuun siirretty kokenut slovakkikeskushyökkääjä Jozef Stümpel on muodostanut nuorten Joonas Donskoin ja Joonas Komulaisen kanssa vaarallisen yhdistelmän.

Kärppien pelaamisessa on yleisestikin piilossa paljon potentiaalia. Runkosarjan viimeisissä otteluissa maalinteon tehokkuus ei ollut tarvittavalla tasolla, mutta siipirikkoisenkin puolustuksen kanssa maalipaikkoja syntyi hyvä määrä ottelusta toiseen.

Oululaisten maalilla alkukevään aikana suurta vastuuta kantanut Backlund on yskähdellyt viimeisten kierrosten aikana, kun taas kakkosmaalivahti Ville Hostikka antoi hyviä näyttöjä Jyväskylässä päästyään maalille ottelun toisella puoliskolla. Kärpät on pitkin kautta nojannut vahvaan maalivahtipeliin ja sen osa-alueen onkin oltava kunnossa jo pitkälti joukkueen itseluottamuksen takia.


Kärppien ruotsalaismaalivahti Backlund on ollut epävarma viime aikoina. Nouseeko veräjänvartija jälleen huipputasolle TPS-sarjassa?
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Hallinta ei tuota tulosta

TPS:n runkosarjassa pelillisesti edettiin pitkään saman kaavan kautta. Turkulaisryhmä hallitsi otteluita, mutta maalinteko tuotti vaikeuksia.

Kesken kauden hankittu Juraj Mikus on osoittautunut oivalliseksi hankinnaksi ja slovakin panos Villi kortti -sarjassa Kärppiä vastaan tuleekin olemaan tärkeässä asemassa turkulaisten voittomahdollisuuksien kannalta.

Päävalmentaja Pekka Virta on tuonut TPS:n pelaamiseen asioita KalPa-ajoilta. Vahvaan kiekkokontrolliin pohjautuva pelitapa on vaativa, ehkä jopa liian, sillä välillä turkulaisten pelaamisesta voi havaita sen, että kaikki pelaajat eivät pysty toteuttamaan systeemiä parhaalla mahdollisella tavalla.

TPS:n maalivahtitilanne oli pitkään epävarmalla mallilla, mutta tilanne on mennyt parempaan suuntaan Joni Ortion saapumisen jälkeen. 20-vuotias maalivahti on napannut ykkösmaalivahdin roolin itselleen ja otteet ovat olleet illasta toiseen varsin tasaisia.

TPS:n hyökkäyksessä Mikusin lisäksi roolia ovat kantaneet Ville Vahalahti ja oman henkilökohtaisen piste-ennätyksen tällä kaudella iskenyt Marko Anttila. Kolmikko kantaakin isoa vastuuta turkulaisten maalitehtailusta myös pudotuspelien puolella.

TPS:n pelitavassa ja pelaamisessa on vieläkin ongelmakohtia, jotka voivat nousta liian suuriksi jo Villi kortti -kierroksella. Kovassa karvauksessa ohut puolustusmateriaali on pahoissa ongelmissa. TPS hävisikin monta ottelua juuri henkilökohtaisten virheiden seurauksena.

Puolustushankaluuksien lisäksi TPS:n hyökkäysten rakentelu on tökkinyt pitkin kautta. Tähän kun lisätään ylivoiman vaipuminen aiempaa tehottomaksi, on päävalmentaja Virran joukoilla paljon haasteita edessään tulevissa kamppailuissa.

Runkosarjan tapaan

Viime kautta yhtenäisempi ja laadukkaampi Kärppien ryhmittymä pystyy parempaan kuin mitä se esitti runkosarjan loppukierroksilla. TPS on ollut vaikeuksissa oululaisryhmää vastaan eikä viitteitä muutoksista ole ilmassa. TPS:n ohut puolustus on kovilla Kärppien hyökkäyksen kanssa ja yltäminen vierasvoittoon Oulussa on liian haastava tilanne turkulaisille.

TPS:n mahdollisuus sarjassa on heti ensimmäisessä pelissä Oulussa. Haavoittuneen Kärppien pitäminen pois hyviltä maalipaikoilta ja maalinpaikkojen tehokas käyttö ovat reitit yllätykseen. Oulussa viime vuoden pettymystä ei enää haluta ja suorittamisen taso nousee paremmaksi, mitä se viime kevään Villi kortti –kierroksella oli Bluesia vastaan.

Arvio: Kärpät jatkoon voitoin 2-0.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös