Jalonen vastaan Matikainen

LIIGA / Artikkeli
SM-liigan finaaleissa kohtaavat HIFK:n ja Bluesin lisäksi valmentajat Kari Jalonen ja Petri Matikainen. Viime vuosien menestyksekkäimpiin valmentajiin kuuluvat miehet saavat paljon palstatilaa ja heidän joukkueensa ovat kohdanneet usein.

Kari Jalonen ja Petri Matikainen kuuluvat eittämättä liigan tunnistetuimpiin valmentajiin. Pokerinaamalla lausuntoja jakavan Matikaisen työ Bluesin peräsimessä on tuonut hienosti tulosta, mutta pitkätukkaisen spartalaisen persoona herättää ristiriitaisiakin tunteita.

Jalosen meriittejä taas on vaikea kiistää, mutta mies on saanut varsinkin Helsingissä osakseen paljon kritiikkiä toimintatavoistaan. Joku voisi jopa pitää Matikaista enemmän ns. IFK:n näköisenä valmentajana kuin Jalosta.

Vaikka miesten persoonista löytyy eroa, on tilanteissa silti yhtäläisyyksiä. Kumpikin on saanut valmentaa joukkuettaan jo tovin: Matikainen on ollut Bluesissa kuusi kautta, joista neljä päävalmentajana, Jalonen puolestaan valmentaa HIFK:ta kolmatta kauttaan. Kummankin jaksot seuroissaan päättyvät tähän kevääseen.


Matikainen elää pelissä.

Jalonen ja Matikainen iskivät yhteen ensimmäisen kerran vuoden 2008 finaaleissa. Silloin Jalosen Kärpät otti mestaruuden ensimmäistä kertaa finaaleissa esiintyneen Bluesin nenän edestä.

Sama tahti jatkui Jalosen siirryttyä mestaruuden jälkeen HIFK:n peräsimeen. Kahdella ensimmäisellä kaudella Blues ei voittanut HIFK:ta kertaakaan ja valmentajien 15 runkosarjakohtaamisessa Blues otti vain yhden voiton, kun se hoiti kotonaan 13. kohtaamisen lokakuussa.

Ottelut ovat kuitenkin olleet pääsääntöisesti erittäin tasaisia, sillä HIFK:n voitot ovat yleensä tulleet maalilla tai kahdella vähämaalisissa peleissä. Poikkeuksena oli viime kauden alun ottelu, jossa HIFK voitti 7-0 ja Matikainen poltti päreensä ulosajon arvoisesti.

Bluesille tappiot HIFK:sta saattoivat tuoda mieleen takavuodet, jolloin HIFK ei päästänyt silloista liigaan noussutta Kiekko-Espoota voittamaan itseään kotonaan vuosikausiin. Helsingissä voitot lisäsivät vettä myllyyn pikkuveljistä kertovat laulut ovat soineet joukkueiden kohtaamisten jälkeen.

Otteluissa on riittänyt myös kuumia tapahtumia. Syksyllä 2008 HIFK:n Ilkka Pikkarainen taklasi Bluesin Miika Huczkowskia suihkukomennuksen arvoisesti ja seuraavassa ottelussa Bluesin Patrik Lostedt nouti Pikkaraista tappeluun vain kolmen sekunnin pelin jälkeen, mutta Pikkarainen ei tilanteeseen mukaan lähtenyt. Samassa ottelussa myös Bluesin Erkki Rajamäki ja HIFK:n Ilari Melart tappelivat itsensä suihkuun.

Vastaava episodi nähtiin viime syksynä, kun Bluesiin siirtynyt Jere Karalahti oli taklannut HIFK:n Turo Järvistä ja sai suihkukomennuksen. Tapausta kirvoitti Matikaisen lausumaan kuuluisat eritteensyöntikommenttinsa. HIFK reagoi tilanteeseen tutulla tavalla ja seuraavassa kohtaamisessa Ilari Melart haastoi tappeluun Karalahden, joka poistui kaukalosta suihkukomennus niskassaan käsiään levitellen.

Oletettavaa on, että jotkut asiat ovat mielessä vielä finaalejakin pelattaessa. Vaikka ylilyönteihin ja hermostumisiin ei ole varaa, voidaan kaukalon ulkopuolella nähdä kahden eri tyylin törmäys jossain vaiheessa sarjaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle