Mielipide

Jalosen tiimalasista hiekka hupenemassa

LIIGA / Kolumni
Kari Jalonen ja HIFK eivät tunnu millään sopivan toisilleen. Jalosen oma pelaajaura helsinkiläisseurassa meni penkin alle, eikä valmentajan pestikään ”ihan” puikkoihin ole mennyt. Maanantai on Kari Jaloselle todella tärkeä päivä.

Kevät 2008, Oulu. Kari Jalonen kulkee Raksilan hallin jäällä iso ja kirkas sädekehä yllään. Valmentaja on juuri johdattanut Kärpät toiseen perättäiseen Suomen mestaruuteen. Kärpät on juuri jyrännyt ensimmäistä kertaa finaalien tunnelmaa haistelleen Espoon Bluesin jäänrakoon. Kulta-Kari on syystäkin onnellinen, onhan Oulun visiitti poikinut miehen kaappiin kolme Suomen mestaruutta.

Eletään samaa kevättä. Kultajuhlat ovat takana ja Jalosta odottaa mielenkiintoinen haaste. Helsingin IFK:n uunituore päävalmentaja poseeraa Matias Lopin ja Kim Hirschovitsin kanssa lehdistön kuvattavana. Lopista ja Hirschovitsista odotetaan punaisten alkavan kauden ykköstykkejä, Jalosesta koko seuran kurssin kääntäjää.

Kausi käynnistyy, mutta HIFK:n kone yskii koko kauden. Jalonen korostaa, että joukkue on pitkällä tiellä. Projekti on kesken. Kevät päättyy säälipleijareihin, kun TPS laittaa stadilaiset lomille suoraan kahdessa pelissä. Ensimmäinen opintomaksu on nyt maksettu.

Seuraavalla kaudella odotukset on Nordenskiöldinkadulla ladattu aivan kattoon. Jalosella on käsissään erinomainen materiaali. Kauden aikana joukkue vahvistuu vielä sekä puolustuksen että maalivahtipelin osalta.

Runkosarja onkin huomattavasti ensimmäistä parempi, ja HIFK löytyy lopulta taulukon sijalta neljä. Kausi päättyy puolivälierissä. Hämeenlinnan Pallokerho on helsinkiläisiä parempi kuudessa ottelussa.

Ihmetystä herättää Jalosen kädettömyys; HIFK:lla on huomattavasti HPK:ta taitavampi joukkue, mutta Jalosen joukot tyytyvät murskavoittoon päättynyttä kotiottelua ja ensimmäistä Hämeenlinnan peliä lukuunottamatta peruuttelemaan. Se luovuttaa ratkaisun avaimet alistuneesti Kerholle, joka kiittää ja kumartaa. HPK pokkaa kauden päätteeksi hopeiset kaulaan, isojen punaisten kausi päättyy toistamiseen nololla tavalla.


Vakavaksi vetää Jalosen ilmeen. HIFK on taas umpikujassa.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Paluu kuolevaisten kirjoihin

Kolmas kerta toden sanoo. Toukokuussa 2010 HIFK tiedottaa Ville Peltosen paluusta kotiin. Peltonen on ainakin ennalta ajatellen juuri se, mitä Jalosen HIFK:sta on aiemmilla kausilla puuttunut: johtaja.

Runkosarja on hyvä. Etenkin syksy. Peltonen on juuri kaivatunlainen johtaja jäällä ja kopissa. Syksyn kotiottelut olivat parhaimmillaan sensaatiomaisia murskajaisia. Punaisten uskollisia faneja hemmoteltiin maalijuhlilla. Paatuneinkin skeptikko alkoi uskoa. Olisiko vihdoinkin Helsingin IFK:n vuoro?

20.maaliskuuta, Helsingin Areena. Jokerit on ottanut toisen kiinnityksen puolivälieräsarjassa HIFK:ta vastaan. Kovin odotuksin sarjaan lähteneen Jalosen suojatit ovat ajaneet itsensä umpikujaan. Edellisenä iltana HIFK oli hallitsevampi osapuoli, ja osin huono tuurikin erotti joukkueen ensimmäisen osaottelun voitosta. Silti se ei poista sitä karua faktaa, että jääkiekossa enemmän maaleja tehnyt joukkue voittaa.

Lauantaina Jokerit oli sitten jo ihan ilman tuuriakin parempi. Jalonen ei koko iltana keksinyt lääkettä narripaitojen taltuttamiseen, ja joukkue näytti muutenkin kuin kuolleelta. Vain kapteeni Ville Peltonen ja kovasti uurastanut nelosketju saa puhtaat paperit.

Avainmiestensä loukkaantumisista kärsineen HIFK:n tappio ei mene tietenkään kokonaan Jalosen piikkiin, mutta jälleen kerran Jalosen johtama joukkue on murenemassa kevään tärkeimmillä hetkillä. Se ei voi olla enää sattumaa.

Kari Jalosella on nyt tukala tilanne. Maanantai on hänelle elintärkeä päivä. HIFK:n on kavennettava tuolloin ottelusarja, mutta sekään ei tietenkään vielä riitä. HIFK:n on myös mentävä tästä sarjasta jatkoon. Muussa tapauksessa Kari Jalosesta on tullut IFK-historian pahin playoff-floppi.

Kolme vuotta sitten pään yllä leijaillut sädekehä on tippunut pois. Jalonen on palannut takaisin kuolevaisten kirjoihin. Jalosen tiimalasista on hiekka hupenemassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle