Mielipide

Ensimmäinen samanlainen

LIIGA / Kolumni
HPK ja TPS ottivat toisistaan mittaa ensimmäisessä finaalissa ja lopulta turkulainen vierasjoukkue oli piirun verran vastustajaansa edellä. Ottelu tarjosi joka tapauksessa ensimmäisen otoksen finaalisarjasta, josta on luvassa erittäin tasainen ja mielenkiintoinen.

Kummankaan joukkueen valmentaja ei ollut tyytyväinen omiensa otteisiin, vaikka flopiksi finaalikaksikosta ei kumpaistakaan voi avauspelin perusteella nimittää. TPS:n Kai Suikkanen piti omiensa voittoa jopa koomisena pelitapahtumiin nähden, kun taas HPK:n Jukka Rautakorpi korosti kärsivällisyyden muistamista ja varoitteli pelaajiansa oman sankaruuden tavoittelusta.

Ensimmäinen finaali osoitti mitä mestaruustaistossa on luvassa seuraavien pelien aikana. Ratkaisevaan rooliin nousee se, miten suurella antaumuksella ja lähes orjallisesti kummankin ryhmän pelaajat pystyvät noudattamaan oman joukkueensa pelitapaa.

Marginaalit olivat torstaina Rinkelinmäellä erittäin pienet, lähes olemattomat. Ottelu oli alusta loppuun tasaistakin tasaisempi, eikä joukkueiden välillä syntynyt eroja oikein millään pelin osa-alueella. Maalien synnyssä puolustavien pelaajien henkilökohtaiset virheet olivat kenties tavallista isommassa roolissa, ja lopulta HPK teki sen yhden ratkaisevan virheen TPS:ää enemmän.

HPK:n pelaamisen osalta ainoa suurempi muutos aiempiin sarjoihin oli se, että joukkue hallitsi pelitapahtumia välierä- ja puolivälieräsarjojaan enemmän. Se osaltaan houkutteli joukkueen pelaajia ajoittaiseen ylipelaamiseen, josta TPS luonnollisesti pyrki rankaisemaan nopeasti. Totuttelu uudenlaiseen vastustajaan vei ryhmältä hetken, mutta lauantaina Turussa pelin kaava lienee Pallokerholle jo tutumpi.

TPS puolestaan oli ajoittain kummissaan, kun HPK pyöritti peliä pitkiä jaksoja turkulaisten päädyssä. Aivan toivomaansa suoritusta Suikkanen ei varmasti saanut kuin jälleen upeasti pelanneelta nelosketjultaan.

– Lähdemme lauantain peliin ihan samoilla lääkkeillä. Ei tämä mitään taikatempun tekemistä ole, että joka päivä muuttaisimme peliämme. Olemme harjoitelleet tätä peliämme sieltä elokuusta lähtien. Tältä se nyt näyttää, tällaiseen vaiheeseen se on saatu. Samoilla keinoilla teemme tätä juttuamme myös lauantaina, Suikkanen linjasi.

Suikkasen kommentti kertoo ottelusarjan hengen hyvin. Mitään jippoja tai vippaskonsteja ei ole luvassa, vaan kumpikin joukkue jauhaa peliänsä pyrkien identtiseen suoritukseen vaihdosta toiseen. Voittajaksi selviytyy todennäköisesti lopussa se joukkue, joka pystyy pitämään pakettinsa paremmin kasassa läpi otteluiden.

Kurinalaisuus, järjestelmällisyys, systemaattinen pelaaminen. Nämä ovat sekä Rautakorven että Suikkasen teemoja ja niitä on luvassa lisää koko sarjan ajan. Ratkaisuja ei nähdä sillä sektorilla kumman valmentajan ja joukkueen pelitapa on toistaan parempi, vaan siinä kumpi pystyy pelaamaan paremmin pelitapansa sisällä, vastustajaa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle