JYPin kärsivällisyys liikaa Ässille

Porissa Ässät sai lauantai-iltana vastaansa hyvällä jalalla liikkeellä olleen jyväskyläläisjoukkueen. JYP oli Ässiä parempi lähes kaikessa ja toisin kuin kotijoukkue, vieraat käyttivät maalipaikkansa hyvin vieden lopulta täyden pistepotin mukanaan lukemin 0-2.

– Tällä viikolla tekeminen ei vain ole riittänyt, enkä löydä kovin paljoa positiivista pelistä, kommentoi Ässien päävalmentaja Karri Kivi illan taistoa.

Ottelun ratkaiseva maali nähtiin ensimmäisen erän lopussa, kun Eric Perrin pääsi laukomaan kohti maalia siniviivan tuntumasta, ja Jani Tuppurainen ohjasi kiekon yli ässämaalivahti Juha Järvenpään patjojen.

– Tämä oli loistava taistelu meiltä, oikea taisteluvoitto. Ensimmäisessä erässä olimme hyvin mukana, paitsi kahden miehen alivoimassa. Viimeinen erä oli juuri sellaista kuin pitääkin, eli pelattiin niin, että vastustajan oli vaikeaa nousta. Täytyy kiittää maalivahtiamme Riku Heleniusta, joka pelasi erittäin hyvin tänään, kommentoi JYPin päävalmentaja Jyrki Aho.

Kolmannen kerran putkeen hävinnyt Ässät on ollut koko viikon vaikeuksissa. Lauantaina joukkueelta puuttui yksilötason rohkeus maalipaikoissa ja perjantaisen tappion jälkeen itseluottamus oli hukassa.

JYP vei, Ässät ei

Ässät lähti otteluun vahvasti ja pääsi kokeilemaan heti erän alkupuolella kahden miehen ylivoimaa, kun Olli Sipiläinen hankki itselleen kaksiminuuttisen estämisestä ja hetkeä myöhemmin Olli Malmivaara taas harjoitti väkivaltaisuutta. Kotijoukkue ei kuitenkaan pystynyt vastaamaan kutsuun.

Ässät pyöritti ylivoimaansa tuskallisen kauan ennen kuin sai edes ensimmäistä laukaisua aikaiseksi, ja JYP onnistuikin purkamaan useita kertoja. Parhaan tilaisuuden sai JYPin kolmosketjun laituri Filip Riska, joka pääsi nousemaan alivoimalla laidasta. Läpiajon pysäytti kuitenkin ässämaalivahti Juha Järvenpää.

Ässien vahvan viisiminuuttisen jälkeen koko loppuerä oli käytännössä vierasjoukkueen hallintaa. JYP meni miten tahtoi, kun taas porilaiset olivat täysin hukassa. Hyvän ottelun pelannut JYP-pakki Sami Vatanen hallinnoi kiekkoa ässämaalin takana, mutta Järvenpää torjui puolustajan sekä irtokiekkoon käsiksi päässeen Riskan kudit varmasti.

– Ainut positiivinen asia illassa oli Juha Järvenpään pelaaminen. Maalivahti pelasi hyvin ja antoi näin mahdollisuuden voittoon, mutta hyökkäyspäässä toiminta oli vain melkein-touhua, kommentoi Kivi.

Kiivaasta takaa-ajosta huolimatta porilaiset jäivät jatkuvasti vierasjoukkueen jalkoihin.

JYP pääsi ensimmäistä kertaa ottelun aikana ylivoimalle, kun kotijoukkueen nelosketjun laituri Sami Mutanen hankki itselleen kaksiminuuttisen. Kahden miehen ylivoima jyväskyläläisille taas tarjoutui, kun slovakkipakki Kristian Kudroc rikkoi Harri Pesosta kulmassa kampittamalla Mutasen jäähyn aikana.

Vierasjoukkue pelasi hyvää ylivoimaa ja sai pidettyä kiekkoa hyökkäyspäässä, mutta porilaisten alivoima oli myös sen tasoista, että JYP ei päässyt tekemään maalia eikä ratkaisevaa iskua vielä päässyt tapahtumaan.

Maalien valossa oli ehkä yllättävääkin, ettei JYP karannut useamman maalin johtoon ensimmäisessä erässä.

Kasvojenpesu

Toiseen erään kotijoukkue lähti huomattavasti paremmalla jalalla ja ajoi jatkuvasti JYP-maalille. Liikkeellä oli aggressiivisemmin tasoitusta hakeva kotijoukkue, ja varsinkin Ässien kakkosketjun, Tomas Zaborskyn, Stephen Dixonin ja Veli-Matti Savinaisen, pelaaminen näytti lupaavalta.

Erän alussa jäähyn ottaneelle Pavel Skrbekille tarjoutui tilaisuus lyödä taululle lukemat 0-2, kun JYP purki kiekon ässäpäätyyn ja puolustaja sai lätyn lapaansa heti päästessään jäähyaitiosta. Skrbek ei kuitenkaan laukonut heti, jolloin kotijoukkue ehti paikalle puolustamaan maaliaan.

Ottelun puolessa välissä Mikko Viitanen istui jäähyllä sohittuaan puolustuspään kulmassa poikittaisella mailalla Antti Mäkilää. Ässät pääsi pyörittämään ylivoimaa ja vaikka ratkaisua ei tullutkaan, meno oli huomattavasti paremmassa kunnossa kuin ensimmäisen erän kahden miehen ylivoimassa. JYP pääsikin purkamaan kiekon puolustusalueeltaan vasta alivoimansa viime sekunneilla.

Kotijoukkueen koko pelin paras maalipaikka tuli viimeisen erän puolessa välissä, kun Radek Smolenakilla oli edessään tyhjä maali, mutta laituri ei osunut kiekkoon kunnolla eikä tasoitusta syntynyt. Vierasjoukkue katkoi syöttöjä hyvin, ja Ässät joutui hakemaan useasti vauhtia omalta alueeltaan.

Ässät haki tasoitusta ilman maalivahtia erän viimeisellä peliminuutilla, mutta Helenius pysyi lujana ja otti kauden kolmannen nollapelinsä. Vierasjoukkueen sankariksi nousi Tuppurainen viimeistään silloin, kun 31-vuotias hyökkääjä viimeisteli illan toisen osumansa tyhjään ässämaaliin.

Ässien täytyy saada pelaamisensa kuntoon nopeasti, jotta joukkue pääsisi maaottelutauolle hyvillä mielin, sillä ensi viikolla vastassa on kaksi kovaa joukkuetta, kun porilaiset kohtaavat tiistaina pääkaupunkiseudulla HIFK:n ja keskiviikkona kotonaan KalPan. JYPillä taas on vuorossa kolmen ottelun viikko ja joukkue lähtee tiistaina hakemaan kauden toista voittoaan Ilveksestä.