Masi Marjamäki ottelun ratkaisijana

Masi Marjamäki oli Ässien ja Ilveksen välisessä perjantai-illan kamppailussa näkyvä hahmo. Ilveksen laituri oli erinomaisessa iskussa kaksi ensimmäistä erää ja toi Ilveksen tasoihin kolmannen erän alkupuoliskolla rangaistuslaukauksen päätteeksi. Tasoitusmaalista hänen iltaansa ei kuitenkaan tulla muistamaan.

Vain pari minuuttia Marjamäen tekemän 2-2-maalin jälkeen vierasjoukkueen hyökkääjä oli uudestaan esillä. Antti Kangasniemi oli ottanut hyökkäyspäässä rangaistuksen poikittaisesta mailasta ja tamperelaiset olivat joutuneet alivoimalle. Marjamäki karvasi miesvajauksella Ässien puolustusalueella ja taklasi voimakkaasti ässäpuolustaja Ryan Caldwellia. Tilanteen seurauksena Ilves-hyökkääjälle tuomittiin viiden minuutin rangaistus ryntäyksestä sekä automaattinen pelirangaistus.

Ässät käytti ulosajosta syntyneen kahden miehen ylivoimansa erinomaisesti. Ottelun ratkaisevan osuman teki liigan maalipörssiä johtava Tomas Zaborsky, joka pääsi laukomaan maalin edestä Stephen Dixonin hyvän syötön seurauksena. Kovassa vireessä oleva slovakialaishyökkääjä viimeisteli näin jo kauden kahdennenkymmenennen maalinsa.

– Ylivoimamme toimi tänään. Se on erittäin hyvä juttu, Kivi kommentoi.

Porilaiset ovat haparoineet ylivoimansa kanssa koko alkukauden ajan, mutta Marjamäen ulosajosta syntyneen rangaistuksen aikana tehottomuutta ei huomannut. Patapakka ratkaisi ottelun tekemällä Zaborskyn häkin lisäksi kaksi muutakin ylivoimamaalia. Ensin Kristian Kudroc laukoi kovan lämärin maalin yläkulmaan hienon yksilösuorituksen päätteeksi, ja tämän jälkeen Joel Armia ohjasi maalin kulmalta Aki Uusikartanon vedon ohi maalivahti Sami Aittokallion.

– Lopussa kaaduimme siihen, ettei alivoima pitänyt, Ilveksen valmentaja Raimo Helminen sanoi.

Ässät kadotti otteensa

Ottelun alku ei suuria elämyksiä tarjonnut. Porilaisten hyvä alkukausi näkyi kuitenkin ottelun alussa Ässien lievänä hallintana. Ottelun avausmaalin tekikin ensimmäisessä erässä Ässien Radek Smolenak, joka seurasi laukauksensa loppuun asti nostaen Aittokallion torjunnasta tulleen irtokiekon maaliin. Muutenkin ottelun avauserässä patapakan luistin näytti likkuvan koko ajan tamperelaisia paremmin.

Ässien ottelun toinen osuma syntyi toisen erän alkupuoliskolla. Omaperäisten osumien erikoismies Tomas Zaborsky heitti kiekon miinuskulmasta maalin eteen, mistä kiekko pomppasi Ilveksen oman pelaajan avustamana maalin perukoille.

Tomas Zaborsky oli liian liukas Ilves-puolustajille.

Kahden maalin johdon jälkeen Ässät tuudittautui hyvän olon tunteeseen, minkä vuoksi Ilves sai pelistä otetta. Vierasjoukkue saikin toisen erän puolivälissä ansaitun kavennusmaalin, kun Michael Keräsen laukauksen jälkeen kiekko pomppi Joonas Raskille. Ilves-hyökkääjä oli Ässien puolustajia paremmin hereillä ja saikin laukoa kiekon lähes tyhjään maaliin.

– Toisessa erässä ote pääsi pahasti kirpoamaan. 2-0 on yksi vaarallisimmista, ellei kaikkein vaarallisin johto. Annoimme vastustajalle vähän siimaa ja sen jälkeen peli pyörikin meidän päässä. Ei se sen enempää tarvinnut, Kivi sanoi.

Ilves sai kavennuksen jälkeen koko ajan enemmän otetta pelistä ja Ässät oli hätää kärsimässä. Jo ennen tamperelaisten tasoitusta tuntui siltä, että maali on vain ajan kysymys. Tasoitusmaalia jouduttiin kuitenkin odottamaan kolmannen erän alkuun saakka.

Vierasjoukkueen tasoitus kuvasi hyvin patapakan sekaista peliä. Puolustajien pistepörssiä johtava Ville Uusitalo sähläsi viivalla, minkä seurauksena Masi Marjamäki pääsi läpiajoon. Ilveksen hyökkääjä jouduttiin kaatamaan ja tilanteesta seuranneessa rangaistuslaukauksessa Marjamäki iski kiekon entisen joukkueensa verkkoon.

Kuumenevia tunteita kolmannessa erässä

Ilves tuli otteluun hyvin latautuneena, mikä näkyi ajoittain hyvän taistelun lisäksi vihellysten jälkeisinä pieninä välienselvittelynä. Jo kahden ensimmäisen erän aikana tamperelaiset osoittivat selvästi, mikäli porilaiset tulivat heidän mielestään liian rajusti Aittokallion maalille. Toisen erän lopulla Ilveksen Niko Peltola ja Ässien Joel Armia saivatkin kahden minuutin rangaistuksen väkivaltaisuudesta maalinedushässäkän jälkeen syntyneestä välienselvittelystä.

– Mielestäni lataus ei mennyt yli. Me olemme sarjan viimeisiä ja meidän pitää olla latautuneita, jotta me pärjätään. Se oli ihan minimi mitä meidän pitää tehdä, sillä olemme niin paljon perässä muita, Helminen totesi.

Masi Marjamäen saaman ulosajon jälkeen tunteet kuumenivat entisestään ja vierasjoukkueen pelaajat sortuivat ylilyönteihin. Erityisesti Nils Bäckström näytti tuohtuneen joukkuetoverinsa kohtelusta ja hän tutustuikin kolmannessa erässä jäähypenkkiin kahdesti. Ensin ruotsalaispuolustaja taklasi Radek Smolenakia turhan kovaa laidan vieressä ja vähän ajan kuluttua puolustaja tuomittiin väkivaltaisuudesta kaksiminuuttiselle yhdessä Ässien Ryan Caldwellin ja Tapio Sammalkankaan kanssa.

Joukkueiden seuraava kohtaaminen on heti lauantaina, jolloin Ilves saa mahdollisuuden revanssiin. Kolmannen erän kiihkeiden tapahtumien myötä ottelusta tuskin puuttuu tunnetta.

– Meillä on tappio alla ja huomiseksi joukkueen pitää latautua uudestaan. Siihen pistetään kyllä kaikki paukut, että pelaisimme huomenna paremmin ja voittaisimme Ässät, Helminen sanoi.