TPS paukutti seiniä, Tappara maaleja

Turun Palloseura ei kyennyt pitämään kiinni johtoasemastaan ja päätössummerin soidessa Tappara juhli kauden ensimmäistä voittoaan. Loppulukemat kirjattiin muotoon 4-1 vieraille, vaikka tilastot voivat vihjata muuta.

TPS:n käsikirjoitus pysyi kasassa vain noin puolitoista erää. Joukkue onnistui tekemään ensimmäistä kertaa tällä kaudella ottelun avausmaalin ja yksinkertaistettu peli piti turkulaispuolustuksen poissa hädästä. Toisessa erässä jalat alkoivat kuitenkin loppua kesken, samalla kun Tappara sai päälle uuden vaihteen. Tamperelaiset oppivat tukkimaan keskialueen ja jättivät TPS-hyökkäyksen aseettomaksi, minkä ansiosta kolme pistettä lähtivät kirvesrintojen mukana Pirkanmaalle.

– Pelimme oli semmoista mitä halutaan ja joukkue halusi voittaa. Joukkue pelasi kovalla halulla ja tahdolla. Kuten kaikki hyvin tietää niin jos on nolla voittosarakkeessa niin sen voiton eteen pitää tehdä duunia ja silloin se peli ei välttämättä ole sitä kaikkein hienointa jääkiekkoa, Tapparan päävalmentaja Sami Hirvonen kiitteli.

TPS:n Pekka Virta myönsi tuloksen oikeellisuuden ja harmitteli omiensa tehottomuutta.

– Tappara ansaitsi voiton. Lähdettiin peliin hyvin puolustuksen kautta ja pystyttiin välttämään nopea maali omaan päähän. Jos ei pystytä tosta määrästä paikkoja pistämään niskaa poikki, niin yleensä siinä käy niin että omissa kolisee.

– Harmittavin asia on se, että pelaaja rupeaa kesken pelin surkuttelemaan omaa duunia. Vaikkei pysty sitä niskaa lyömään poikki, niin ei ainakaan kesken pelin ole aikaa ruveta sitä suremaan. Peli hajosi sen seurauksena ettemme saaneet omista paikoistamme maalia.

Tuukka Mäntylä vastasi Tapparan ensimmäisestä maalista.

Tappara otti hallinnan

Turkulaiset selvittivät heti ottelun alussa alivoiman Timo Salon taklattua Viktor Ekbomin vaarallisesti päätylaitaan ja maalin makuun isännät pääsivät ajassa 9.51 Tapparan toilailujen seurauksena. Nelossentteri Jan-Mikael Järvinen menetti kiekon kulmassa kaksinkamppailutilanteen päätteeksi Tomas Plihalille, joka pelasi sen viivaan. Michal Birnerin laukaus oli helppo pala Jani Niemiselle, mutta 601. SM-liigaottelunsa pelannut Ville Vahalahti siirsi paluukiekon maaliin.

Ensimmäiseen erään ei mahtunut montaa pelikatkoa, mutta erän pelillinen laatu ei ollut kummoinen. TPS hallitsi Tapparan vielä etsiessä peliään, mutta maaleja nähtiin silti vain yksi. Turkulaiset osasivat välttää turhia palautuksia ja oman maalin lähistöllä pyörimistä ja uskalsivat hyökätä nopeammin, mikä toimi, mutta vain 30 minuutin ajan.

Toisessa erässä peli alkoikin kallistua Tapparan hyväksi, mutta vasta TPS:n tuhlailun jälkeen. Tsekkiduo Plihal – Birner pääsi toisen erän alussa hyökkäämään kahdella yhtä vastaan ensin mainitun tarjoillessa laiturilleen huippupaikan. Nieminen oli jo käytännössä lyöty, mutta Birnerin rannelaukaus suuntautuikin maalin ohi.

Vastakkaisessa kenttäpäädyssä ei erehdytty, vaan kultakypärä Tuukka Mäntylä tasoitti pelin ajassa 27.34 Mika Viinasen istuessa jäähyä. Kalle Kaijomaan viivalaukaus kimposi puolustajan suuntaan ja Mäntylä ohitti Marek Schwarzin.

TPS:n seuraava huippupaikka siunautui Viinaselle. Ekbom kaatui punaviivalla ja Viinanen pääsi vahingossa yksin läpi. Harhautukset eivät hetkauttaneet Niemistä, joka torjui yrityksen ja piti 1-1-lukemat taululla. Turkulaiset eivät olleet ainoat tilaisuuksia tuhrineet, vaan myös Tappara tunaroi maalipaikoissaan. Miikka Männikkö ja Jukka Peltola epäonnistuivat ylivoimahyökkäyksessään ja Männikkö mokasi myös läpiajon.

Lopulta Tappara onnistui uudelleen ja siirtyi ensimmäistä kertaa koko kaudella johtoasemaan onnen avulla syntyneellä 2-1-osumalla. Kaksinkertainen TPS-sentteri Jussi Makkonen sai kunnian juhlia maalia, kun Antti Erkinjuntin laukaus kimposi Makkosen jalasta yläkulmaan ilman että Schwarzille jäi mahdollisuutta edes reagoida yllättävään suunnanmuutokseen.

TPS voitti toisen erän laukaukset peräti 18:lla, sillä kotijoukkue ampui 27 kertaa Tapparan haastaessa Schwarzia vain yhdeksän kertaa. Olennaista oli kuitenkin osumatarkkuus, sillä TPS:n laukauksista 13 viuhui seinille Tapparan ampuessa kohteen ohi vain kahdesti. Kaiken lisäksi Tapparan laukauksista vain kolme lähti maalintekosektorilta, mutta silti joukkue voitti erän 2-0.

Michal Birner kuului isäntien innokkaimpiin tuhlailijoihin.

"TPS-ketju" ratkaisi

Molemmat joukkueet lähtivät kolmanteen erään aiempaa heikommassa miesvahvuudessa. Vasta viidennen ottelunsa puoleentoista vuoteen pelannut Miika Huczkowski putosi TPS-pakistosta kesken toisen erän, kun taas Tapparan Juha Leimu jätti ottelun kesken saatuaan keskialueella kovan taklauksen Ryan Stonelta. Vieraiden päävalmentaja Hirvonen piti taklausta päähän kohdistuneena ja metsästi ottelun jälkeen otteluvalvojaa, jonka mukaan pommi oli kuitenkin puhdas. Leimun lisäksi myös Ekbom joutui tuskailemaan pelikuntonsa kanssa nivusvaivan vuoksi.

Päätöserän ensimmäinen puolisko oli jo aiemmista otteluista tutumpaa TPS:ää. Tappara ei päästänyt turkulaisia hyökkäysalueelle ja ensimmäisen kymmenen minuutin aikana TPS ei onnistunut luomaan ainuttakaan kontrolloitua hyökkäystä. Saamattomuudesta rankaistiin, sillä yhdeksän minuuttia ennen erän loppua Tappara osui kolmannen kerran, asialla Turusta Tapparaan siirtyneet Erkinjuntti, Makkonen ja Venäläinen.

Tappara sai mahdollisuuden lyödä viimeisen naulan TPS:n arkkuun Rasmus Ristolaisen rangaistuksen aikana, mutta TPS:n toivo eli vielä loppuminuuteille asti. Peltolan ja Mäntylän jäähyt päästivät TPS:n pelaamaan kuudella neljää vastaan kahdesti, mutta Nieminen ei joutunut Tappara-maalille edes tiukoille. Lähimmäs kavennusta pääsi ylärimaan rannelaukauksen pyssyttänyt Birner, mutta lopulta Tuomas Vänttinen ampui kiekon tyhjään maaliin sekunti ennen päätössummeria.

– Suuri kunnia joukkueelle, se pelasi hienon taisteluvoiton, Hirvonen totesi ottelun jälkeen.

– Sarjataulukko kertoo kaiken, ei sitä tarvitse sen enempää selitellä, Virta lopetti.

Joukkueiden ottelut jatkuvat viikonloppuna. Tappara kohtaa perjantaina Lahdessa Pelicansin ja TPS matkustaa lauantaina SaiPan vieraaksi.