TPS kaikkien aikojen kärkijoukkueeksi

TPS nousi SM-liigan maratonsarjataulukon kärkeen kukistamalla ykköspaikkaa vielä ennen lauantain kierrosta hallinneen Tapparan. Turkulaisten kotivoitto irtosi maalein 3-2 ja lähetti molemmat osapuolet kahden viikon joulutauolle.

Turun Palloseura sai lauantaina kaivattuja onnistumisia päästessään juhlimaan sekä kotivoittoa että kahta ylivoimaosumaa. Mustavalkoisten ylivoima oli ennen lauantaita jauhanut Turkuhallissa ylivoimaa yli 140 minuuttia tehden vain seitsemän maalia, mikä oikeutti liigan ylivoimatilastossa kotiotteluiden osalta jumbosijaan.

Vain kahdeksan prosenttia ylivoimistaan kotikaukalossaan hyödyntänyt TPS nousi samalla myös SM-liigan kaikkien aikojen sarjataulukon piikkipaikalle kasvattamalla kokonaispistesaaliinsa 2655:een.

– Kolmas peli neljään päivään, mutta fysiikka riittää aika hyvin. Nuppi piti tänään, ei panikoitu samalla tavalla kuin aikaisemmin, Pekka Virta totesi.

– Ansaittiin voitto, mutta tehtiin se vähän vaikeaksi. Oikeassa suunnassa ollaan ja uskon että keväällä nähdään tasaisempaa suorittamista.

Tappara puolestaan pitää kiinni paikastaan kauden huonoimpana vierasjoukkueena. Vain kymmenen pistettä 15:stä vierasottelusta tällä kaudella keränneet kirvesrinnat kärsivät jo 11. suoran tappionsa.

3-2-tulos toi TPS:n Marek Schwarzille seitsemännen voiton ja Tapparan Jani Nieminen hävisi maalilla kauden kymmenennettä kertaa.

– Joukkue pelasi erittäin hyvän taistelupelin. Saatiin luotua riittävä määrä paikkoja, mutta ei onnistuttu hyödyntämään niitä. Karvas tappio, Risto Dufvaa lyhytsanaisesti paikannut Sami Hirvonen kommentoi.

Markus Palmroth vei TPS:n nopeasti johtoon.
Essi Suomi

TPS löysi ylivoimansa

TPS iski ensimmäisen kerran neljän minuutin jälkeen Miikka Männikön kärsiessä rangaistusta, perjantain HIFK-ottelun tapaan heti ylivoiman alussa. Tapio Laakso voitti aloituksen Markus Palmrothille, jonka laukaus upposi Tapparan verkkoon. TPS:n kauden kahdeksatta kotikaukalossa tehtyä ylivoimamaalia avittamassa oli kahden pelaajan muuri, josta vieraiden oma mies vielä siirtyi viime hetkellä kiekon tieltä.

Tappara avasi oman maalitilinsä erän lopussa Jerry Ahtolan rakettimaisen yksilösuorituksen ansiosta. Ahtola luisteli vauhdilla ohi takaperin hyökkäyspään aloituksen jälkeen liukuneesta Mario Scalzosta ja viimeisteli nopean nousunsa erinomaisella rannelaukauksella maalin vasempaan yläkulmaan.

Hyödyntämättä jääneistä paikoista täpärimmät menivät TPS:n tilille. Marko Anttila osui kerran tolppaan ja Mika Viinasen maali hylättiin saksalaistuomari Stefan Bauerin huomattua Tapio Laakson maalivahdin alueella.

Kaksi maalia toiseen erään ratkaisuksi

Palloseura aloitti toisenkin erän tehokkaasti. Maajoukkueeseenkin hiljattain valittu Anttila syötti kiekon maalille ja Ville Vahalahti pääsi tuulettamaan kauden 13. maaliaan. Turkulaisten mallikkaasti toiminut kulmamylly jatkoi pyörimistään johto-osuman jälkeenkin ja Tappara joutui alkuminuuteilla turvautumaan purkukiekkoihin.

Erän ensimmäisen maalipaikkansa vierasjoukkue loi nopeasta noususta viiden minuutin kohdalla TPS:n unohdettua Männikön maalinedustalle, mutta tilanteen ainoaksi tilastomerkinnäksi jäi Olli Palolan huitomisjäähy. Vastaavia tilanteita Tappara sai erityisesti kolmosketjunsa voimin kehiteltyä useammankin kappaleen ja nopeita hyökkäyksiä pääsivät yrittämään myös Jukka Peltola ja Tuomas Vänttinen, kuitenkin tuloksetta.

Minuuttien kuluessa TPS:n aiempaa energisempi koti-ilme alkoi hetkittäin saada viitteitä muutamien viime viikkojen esityksistä. Virheet lisääntyivät ja vauhti kostautui syöttöpelin tason putoamisella. Ottelun hallinnasta TPS ei silti luopunut, vaan mustapaidat liikuttivat kiekkoa ja luistinta toimivasti antamatta Tapparalle harkinta-aikaa.

Männikön rangaistus hieman ottelun puolivälin jälkeen antoi TPS:lle avaimet karata kahden maalin etumatkalle ja SM-liigan huonoin kotiylivoima osui jo toisen kerran saman illan aikana. Rauhallisesti rakennettu hyökkäys päättyi Anttilan kutiin, joka upposi Tappara-maalin yläpeltiin.

Marek Schwarz torjui vasta kolmannen kotivoittonsa.

Tapparan aikainen kavennus ei riittänyt

TPS:n ylivoima todisti maalia myös kolmannen erän aikana, kun Tappara onnistui maalinteossa alivoimalla. Tapparan avausmaalin tapaan osumaa edelsi TPS:n hyökkäyspään virhe, kun Anttila ei tavoittanut siniviivalla syöttöjä ja Jussi Makkonen pääsi Männikön kanssa hyökkäämään vapaasti, kahdella nollaa vastaan. Schwarzille ei tilanteessa jätetty mitään saumaa ja kaksikko sahasi Makkoselle syyskauden neljännen maalin.

Kolmannen erän pelillinen taso oli illan heikoin, ja miekkailusta ja kaukalopallosta vaikutteita saanut 20-minuuttinen oli Tapparan kavennuksen jälkeen sekavaa yhden maalin peliä. Tapparan tasoitusmaalin metsästys oli tuottaa tulostakin ja lähimmäksi maalijuhlia pääsi Peltola, joka ampui puolityhjän maalin ohi päätössummerin lähestyessä.

Vierasjoukkueen pyristelyt päätti lopulta Jan Platil, joka koukkasi itselleen jäähyn Tomas Plihalin karattua läpiajoon puolitoista minuuttia ennen ottelun loppua. Ylivoiman aikana TPS tuhlasi parikin loistopaikkaa, mutta loppunumerot 3-2 lähettivät turkulaisyleisön tyytyväisenä kotiin vasta kolmannen kerran kuuden viime viikon aikana.

Kolme pistettä viimeistelivät TPS:n täyden yhdeksän pisteen viikkosaldon, mutta eivät riittäneet nostamaan TPS:ää kuudetta sijaa korkeammalle, ja turkulaiset jakavat 5. tilan tasapisteissä HIFK:n kanssa, joskin helsinkiläiset ovat pelanneet kaksi ottelua vähemmän. Tappara puolestaan jatkaa sarjataulukon alimmalla kolmanneksella 35:n pisteen saaliilla. Kirvesrinnat ovat 30:n ottelun jälkeen sijalla 11.

Lauantain ottelu saatteli molemmat joukkueet parin viikon joulutauolle. SM-liiga jatkuu tiistaina 27.12. täydellä seitsemän ottelun kierroksella TPS:n vieraillessa Espoossa ja Tapparan isännöidessä paikallisottelussa Ilvestä.