Täysi tonni

KalPa saavutti tuhannen sarjapisteen rajan kaatamalla tiistaina TPS:n Turussa. Lopulta melko helposti irronnut voitto tuli selkein lukemin 5-0 ja piti kuopiolaiset sarjakärkenä.

TPS ei onnistunut tuomaan viikonlopun vierasotteluidensa energiaa Turkuhalliin. KalPa-maalivahti Mikko Koskinen selvisi illastaan helpolla, kun lähes jokainen turkulaishyökkäys jäi torsoksi. Hyvin liikkuneet kuopiolaiset onnistuivat pelaamaan omaa peliään, mihin TPS ei kyennyt vastaamaan. Kotijoukkueen otteet jatkoivat samoilla linjoilla kuin kolmessa edellisessä kotiottelussaan, joissa TPS teki vain yhden maalin.

Ottelun ratkaisun KalPa iski jo ensimmäisen erän loppuun. Avausmaalin jälkeen lumipallo alkoi vyöryä ja sanonnan mukaisesti onnistumiset poikivat lisää onnistumisia. Tuloksena oli 3-0-johto ensimmäiseen erätaukoon mennessä ja TPS:llä oli edessään jyrkkä ylämäki sekä maalivahdinvaihto.

– Peli oli erittäin tasaista ensimmäiseen jäähyyn asti ja päästiin vasta siinä vaiheessa kunnolla kiinni omaan kiekolliseen peliimme. Ensimmäinen erä oli kaikin puolin tasainen, mutta ainoa ero tuli maalivahtipelissä. Tepsin maalivahti ei ehkä ihan onnistunut, kun taas Koskinen hoiti ne paikat mitä meille tuli, KalPan Ari-Pekka Siekkinen kommentoi.

– Kun 3-0-johtoon pääsee tässä sarjassa, niin siinä on vastustajan aika vaikea mitään ihmetemppuja enää tehdä. Pystyimme kontrolloimaan peliä, oltiin kiekon kanssa huolellisia ja tehtiin omia juttujamme. Tepsin pelissä sitten taas näkyi ehkä sellaista huolimattomuutta, vaikka oli hyviä tilanteita.

Aleksis Ahlqvist torjui seitsemän kertaa ja antautui kolmesti. Sakari Salminen teki KalPan kolmannen lähietäisyydeltä.

TPS:n Pekka Virta piti ottelun alkua hyvänä, mutta myönsi että pelin edetessä tekemisen taso heikkeni, osin KalPan onnistumisten ansiosta.

– Oltiin selkeästi huonompia. Peliin lähtö ei ollut ollenkaan huono, vaan pysyttiin hyvin vauhdissa ja luotiin omiakin tilanteita.

Erikseen Virta nosti esille ykkösketjunsa ja keskushyökkääjä Tomas Plihalin.

– Viikonlopun superketju antoi toisen ja kolmannen maalin omiin ensimmäisessä erässä, ja jokainen tietää mitä se tarkoittaa heidän pelihuumorilleen. Plihal on meidän ainoa kiekollinen sentteri, joka pystyy tekemään pisteitä parhaimmillaan säännöllisesti, mutta hän oli tänään jokaisen tasakentällisin tulleen maalin aikana kentällä.

– En tiedä veikö viikonloppu paljon voimia, mutta meidän rosterissa näkyy aika paljon se jos kärki ottaa turpaan 3-0, siihen osastoon ei löydy paikkaajia. Tultiin maan pinnalle, toivottavasti ei menty taas maan pinnan sisään, Virta totesi.

KalPa piti langat omissa käsissään

Kaukalossa ensimmäinen erä pelailtiin tulostaulun yksipuolisista lukemista huolimatta päädystä päätyyn, mutta hyökkäysten hyödyntämisessä vierasjoukkue oli isäntäänsä edellä. TPS:n tilanteet jäivät pääasiassa heikkotasoisiin laukauksiin ja kulmissa pyörimiseen, eikä maalinedustan sota-alue näyttänyt kiinnostavan mustapaitoja.

Palloseuran tšekkiketju onnistui luomaan muutamia hajapaikkoja keskimääräistä paremmilla kudeilla, mutta toisen ottelunsa KalPassa pelannut Koskinen selvisi ilman suurta ponnistelua. Myös tilastot puhuvat karua kieltä: KalPan Koskinen torjui useammin kuin TPS-veskarit yhteensä, mutta maalien suhteen kuopiolaiset olivat suvereeneja.

Ottelun ensimmäinen täysosuma nähtiin 13:n minuutin kohdalla, kun kiekko löysi tiensä Ahlqvistin selän taakse liian helposti. TPS-veskari ei reagoinut Jukka Hentusen laukaukseen tarpeeksi nopeasti ja kiekko lipsahti Ahlqvistin patjojen välistä verkkoon.

KalPa rankaisi erän lopussa vielä kahdesti. Joonas Riekkisen 2-0-osuma syntyi suorasta hyökkäyksestä, mutta noudatti muutoin samaa kaavaa kuin pari minuuttia myöhemmin päivänvalon nähnyt seuraajansa. TPS-puolustus ei siivonnut maalinedustan irtokiekkoja yhtä tehokkaasti kuin kilpailijansa, vaan pelivälineen saavutti ensimmäisenä kuopiolaislapa.

Toisessa erässä peli pysyi yhtä tasaisena, eikä tilanteiden määrä kääntynyt ainakaan noususuuntaan. Heti erän alussa Marko Anttilan laitanousua seurasi paluukiekko, mutta mustapaidat jäivät tälläkin kertaa kakkosiksi. Toisessa kenttäpäädyssä kutia pääsi virittelemään muiden muassa Iiro Pakarinen, mutta maaleja erässä ei kuitenkaan nähty.

Pelin ratkettua tunteetkin alkoivat kuumentua.

Kiinnostus lopahti kolmannessa erässä

Kamppailun viimeisellä kolmanneksella TPS alkoi hiljalleen saada ottelun parhaimpia tekopaikkojaan, joiden arvo alkoi kellon käydessä romahtaa ja tuloksetkin jäivät laihoiksi. Lopulta viimeisellä kymmenminuuttisella KalPa hieroi vielä lisää suolaa Palloseuran haavoihin kahdella lisämaalilla, jotka syntyivät kovista viivalaukauksista.

Jälkimmäinen, Adam Masuhrin tykittämä 5-0-maali syntyi ylivoimalla, joka sai alkunsa hetkeä aiemmin nähdyn kahakan seurauksena. Koskinen sai torjunnan jälkeen napautuksen Rasmus Ristolaiselta ja vaikka orastavia painipareja löytyi useampikin, oli pääotteluksi muodostumassa Jarkko Hattusen ja Mikko Kukkosen vääntö. Kaksikko onnistui jopa pudottamaan hanskansa, mutta toinen linjatuomareista repi kiistakumppanit erilleen.

Tuloksen ollessa selvä meni jäljellä oleva minuuttikasa puolihuolimattoman pelailun merkeissä. KalPan Ryan Lannon haki innokkaasti tanssiparia mahdollisia nyrkkihippoja silmällä pitäen ja myös taklaukset kovenivat. Mitään jälkipolville kerrottavaa loppunumerosta ei silti jäänyt ja vain yhden maalin viikonloppuna päästänyt Koskinen kirjautti tililleen nollapelin.

KalPan voitto vahvisti joukkueen asemaa sarjataulukon huipulla viiden pisteen etumatkalla. Kolmen pisteen saaliilla KalPa ylitti myös merkkipaalun, sillä nyt seuran kaikkien aikojen kokonaissaalis on pyöreä tuhat pistettä.

TPS sen sijaan jatkaa kahdeksantena, mutta kolme ottelua vähemmän pelannut HIFK nousi jo kahden pisteen päähän. Takaa tullaan muutenkin kovaa, sillä 10. paikalta löytyvä Lukkokin on pelannut vähemmän otteluita ja nappasi tiistaina kolme pistettä.

Joukkueet jatkavat pelejään perjantaina. KalPa kohtaa Niiralassa SaiPan ja TPS yrittää katkaista surkeiden kotiotteluidensa putkea Bluesin kustannuksella.