Turussa tahmea ensi-ilta

Arsi Piispasen lämäri toi HPK:lle kauden avauspisteet.
Turkuhallin torstai-ilta tarjoili vajaalle viidelle tuhannelle katsojalle rutkasti kehnoa ylivoimapeliä, hukattuja tekopaikkoja sekä puolin ja toisin sekavaa pelaamista. HPK vei tahmean pelin lopulta nimiinsä lukemin 2-3 Arsi Piispasen jatkoaikamaalilla.

Vierasjoukkue HPK sai lentävän lähdön otteluun päästyään pelaamaan ylivoimaa jo 20 sekunnin pelin jälkeen. TPS-kapteeni Ville Vahalahti lähti kahden minuutin istunnolle. Läheltä piti myös, että HPK olisi aloittanut maalinteon jo ensimmäisellä minuutilla, kun Jesse Saarinen pääsi nokikkain TPS:n maalilla pelanneen Atte Engrenin kanssa.

HPK oli erässä kuskin paikalla, mutta avausmaalia saatiin odottaa aina erän loppupuolelle. Maalin iski pelitapahtumien vastaisesti lopulta kotijoukkue. Nuori TPS-hyökkääjä Rasmus Kulmala haastoi HPK:n Dan Spangia ennakkoluulottomasti. Spang pelasi itsensä ulos tilanteesta, ja Santtu Huhtala pääsi lyömään kiekon verkkoon.

HPK pääsi tasoihin alivoimalla, kun toista erää oli pelattu viitisen minuuttia. TPS:n kanadalaissentteri Corey Locken keskialueen kiekonmenetyksen jälkeen HPK pääsi 2-1 hyökkäykseen Ville Viitaluoman toimiessa viimeistelijänä.

Puolitoista minuuttia myöhemmin päättyi TPS-ylivoima kotijoukkueen kannalta toivottuun tulokseen, kun Locke oli oikeaan aikaan oikealla paikalla. Ykkössentteri siirsi HPK:n maalilla paikoin epävarmasti esiintyneen Mikko Tolvasen pudottaman kiekon maaliin.

Kolmannessa erässä nähtiin vain yksi maali, kun TPS-puolustus unohti kolmen minuutin kohdalla oman kiekonmenetyksensä jälkeen Marko Luomalan aivan yksin maalille. Luomala kiitti tilaisuudesta ja tasoitti ottelun vietyään ensin Engrenin jäihin.

Ratkaisu saatiin heti jatkoajan toisella minuutilla TPS:n Travis Ehrhardtin istuessa jäähypenkillä. Kerhon ylivoima ehti vanheta vain kolmisenkymmentä sekuntia, kun Arsi Piispanen tälläsi HPK:lle kauden avausvoiton b-pisteen kaarelta.

Ylivoiman tehottomuus käännekohtana

Erikoistilanteita Turussa nähtiin paljon, mutta TPS:n toista maalia lukuun ottamatta kumpikaan joukkue ei saanut juurikaan mainittavia paikkoja aikaiseksi. Myös tasaviisikoin pelatessa huolimattomuus ja ajankohdalle ominainen sekavuus leimasivat molempien otteita. Ensimmäistä erää vei HPK, mutta muutoin ottelu oli melko tasainen, jota myös lopputulos kuvastaa.

Ensimmäisessä erässä HPK teki TPS-pakkien pelinavaamisesta hankalaa ulottamalla karvauksensa syvälle TPS-päätyyn. Kotijoukkueen onneksi HPK ei ollut ihan terävimmillään, sillä TPS-puolustukselta jäi rutkasti irtokiekkoja siivoamatta.  Paremmalla viimeistelyllä vierasjoukkue olisi hyvinkin voinut tehdä voittoon tarvittavat maalit jo ensimmäisessä erässä.

Jos ensimmäinen erä tarjosi HPK:lle ratkaisun paikkoja, niin TPS:n vuoro oli hukata omansa toisessa. Ylivoimapeliä oli tarjolla useaan otteeseen, mutta syöttöjen kehno laatu ja lukuisat helpot kiekonmenetykset tarjosivat HPK:lle kerta toisensa jälkeen mahdollisuuden purkuihin.  Etenkin TPS:n toisena ylivoimaketjuna esiintynyt Jarkko Hattunen-Tero Koskiranta-Marko Virtala, Timo Seppäsen ja Travis Ehrhardtin ollessa viivamiehinä, jätti itsestään todella vaisun kuvan.

Parin viime kauden tapaan oli TPS:n ylivoimakentällinen usein pulassa myös omassa päädyssä. Vain vierasjoukkueen kehno viimeistely sekä hyvin esiintynyt maalivahti Engren pitivät huolen siitä, että enempää alivoimamaaleja ei Turussa tänään nähty.

Kotijoukkueen päävalmentaja Pekka Virta ei ottelun jälkeen peitellyt pettymystään omiensa esitykseen.

- Meillä oli siinä ensimmäisen ja viimeisen kympin välillä kuusi perättäistä ylivoimaa, mutta ei pystytty ratkomaan peliä niillä osa-alueilla mitkä pitäisi olla meidän vahvuuksia. Se lopulta sitten oli pelin käännekohta. Kiistatta huono tulos meiltä, Virta totesi.

Kotijoukkueen suurimmaksi heikkoudeksi ennen kauden alkua veikkailtu puolustus olikin yskineen ylivoimapelin ohella TPS:n suurin huolenaihe. Merkkausvirheitä sattui paljon, kuten myös turhaa kiekon hautomista, johon vierasjoukkueen olisi pitänyt pystyä iskemään ahnaammin. Lopulta lukuisten turhien jäähyjen väsyttämän HPK:n hyökkäyspelistä katosi nimenomaan energia ja sen mukana punainen lanka. Tämä takasi sen, että ottelu pysyi loppuun asti tasaisena.

Tuore HPK-luotsi Ari-Pekka Selin oli tahmeudesta huolimatta tyytyväinen avausottelun tulokseen.

- Peli päättyi meidän kannalta onnellisesti levottomien vaiheiden jälkeen.  Ensimmäinen erä oli meiltä hyvä, mutta jäähyily vei jatkossa jalkaa. Lisäksi energiaa söi myös se, että Borna Rendulic ja Jere Sallinen putosivat kesken pelin pois. Kovalla taistelulla päästiin takaisin peliin. Avausvoitto on kaikille joukkeille tärkeä, mutta ei se paljoa lauantaina lohduta, päätti Selin.