TPS mokasi viime hetkillä

Ensimmäistä kotivoittoaan yhä metsästävä TPS oli muutama minuutti ennen päätössummeria 3-1-johdossa, mutta vierasjoukkue HPK nousi vielä tasoihin turkulaisten tunaroitua kolmannen erän lopussa. Lisäpiste matkasi lopulta Hämeenlinnaan jatkoaikamaalin jälkeen.

Turun Palloseuralla ei ole tältä kaudelta vielä ainuttakaan kotivoittoa, mutta tiistaina joukkue oli lähempänä kuin kertaakaan aikaisemmin. Kahden maalin johto ottelun kolmannessa erässä näytti kestävän, mutta HPK:n ratkaisuhetkien kiri toi pelin tasoihin.

Ottelun avauserä oli TPS-hallintaa. Turkulaiset olivat ottaneet monta askelta eteenpäin luistelussaan ja syöttöpelissään, mikä näkyi HPK:n jäädessä pahasti jälkeen. Erä ei ollut Palloseuran ylivoimaa, mutta Marek Schwarzin oli silti hyvä olla TPS-maalilla virkaveli Mikko Tolvasen joutuessa töihin.

TPS:n kontrolli toi joukkueelle myös avausmaalin. Rasmus Ristolaisen viivalaukaus pysähtyi maalinedustalle, mistä kauden ensimmäisen SM-liigaottelunsa pelannut Marko Virtala sohi kiekon tolppaan asti. Lopullisesta silauksesta vastasi kapteeni Ville Vahalahti, joka siirsi irtokiekon verkkoon.

HPK tuskaili ensimmäisessä erässä oikean pelirytmin löytämisen kanssa, mikä näkyi jäähyilynä. Keskimääräistä tiukempi tuomarilinja vei Kerhon alivoimalle ensimmäisessä erässä peräti neljästi, mutta vieraiden onneksi TPS rankaisi vain kerran.

TPS:n vauhti oli aiempaa parempaa.

Kolme maalia toisessa erässä

Jos ottelun ensimmäinen erä oli HPK-jäähyjen sävyttämä, oli toinen erä sopuisaa erikoistilannepelaamista. Kumpikin joukkue kulutti penkkiä vähintään riittävästi, yhteensä 12:n minuutin edestä. Keskimmäiseen 20-minuuttiseen mahtui yhteensä kolme maalia, joista kuitenkin vain yksi iskettiin ylivoimalla.

HPK tasoitti pelin heti toisen erän alkuun ajassa 21.27, 24 sekuntia Timo Salon avauserän lopussa ottaman rangaistuksen päättymisen jälkeen. Niko Nieminen lähetti kiekon oikeasta laidasta maalille, missä ottelun ratkaisijaksi lopulta noussut Arsi Piispanen päivysti ylhäisessä yksinäisyydessään. Schwarz torjui Niemisen yrityksen, mutta Piispanen pääsi tasaamaan lukemat tavoitettuaan maalinedustalle pompanneen pelivälineen.

Piispasen osuman jälken pelattiin yli 16 minuuttia ja viisi ylivoimaa ennen uutta maalia, joita tulikin lyhyessä ajassa kaksi. Ensin Tomas Plihalin tarkka rannelaukaus vei TPS:n johtoon ja 23 sekuntia ennen toista erätaukoa Marko Anttila onnistui ylivoimalla. Plihal ohjasi Tomas Mojzisin laukauksen ja Tolvasen torjunnan jälkeen Anttila pääsi kasvattamaan eron kahteen juuri ennen toisen erän loppua.

Toinen erä oli tilastojen valossa HPK:n, sillä Kerho voitti laukaukset 17-8, mutta pelillisesti tasainen, joskin ensimmäistä sekavampi.

TPS:n johto katosi kahdessa minuutissa

Kolmannen erän puolivälissä turkulaiset saivat aikaan kovan paineen HPK-alueelle. TPS pyöritti kiekkoa hyökkäysalueella usean minuutin ajan kaikkien ketjujen voimin, mutta laukaukset puuttuivat. TPS-hallintaa seurasikin HPK:n kymmenminuuttinen, jonka aikana edelliskauden hopeamitalisti hiljensi turkulaisyleisön täydellisesti.

Tiukasti TPS:n käsissä ollut voitto alkoi lipsua ensimmäisen kerran ajassa 56.37. Kolmen verran plussalle tehotilastossa päässeen Jukka Laamasen lämäri löysi tiensä yläpesään ja HPK:n kiri sai uutta virtaa. Ilman maalivahtia aikalisänsä jälkeen pelannut HPK onnistui lopulta masentamaan TPS:n reilu minuutti ennen päätössummeria komealla kuviolla. Kultakypärä Alex Leavitt nappasi kiekon TPS-maalin takana, antoi ovelan syötön maalin eteen, ja vapaana kiekkoa odotellut Scott Barney vei ratkaisun jatkoajalle.

Jatkoajalla TPS:n huolimattouus sai viimeisen niittinsä joukkuerangaistuksen muodossa. HPK käytti tilaisuuden hyväkseen, tällä kertaa vielä tyylikkäämmin kuin tasoitusmaalin kohdalla, sillä Kerho taiteili voittomaalin neljän nappisyötön kuvion jälkeen. B-pisteelle sijoittunut Leavitt sai kiekon viivalta ja antoi poikkisyötön toisella b-pisteellä odottaneelle Janne Laakkoselle. Tämä antoi kiekon vielä metrin verran keskustaa kohti Piispaselle, ja kolmen tehopisteen illasta nauttinut Piispanen ratkaisi lisäpisteen kohtalon toisella maalillaan.

Arsi Piispanen iski ratkaisumaalin jatkoajalla.

”Päivän teema oli elää tässä hetkessä”

– Kovaa vääntämistä kummaltakin joukkueelta, näkyi ettei peli ollut vielä niissä uomissa kuin halutaan. Tuntuu että omalta osaltamme meni yliyrittämiseksi, käsittämättömiä juttuja välillä pelissä. Otimme esimerkiksi kolme hyökkäyspään jäähyä peräkkäin, mikä ei kyllä kuulu pelitapaamme, HPK-luotsi Harri Rindell kommentoi ottelun jälkeen.

– Kova työ oli luoda uskoa joukkueeseen. Päivän teema oli elää tässä hetkessä ja tehdä nyt kaikki. Jaksettiin uskoa itseemme ja se toi kauden ensimmäisen vierasvoiton.

TPS:n Pekka Virta löysi ottelusta sekä hyviä että hyviä puolia, mutta harmitteli joukkueesta puuttunutta johtajuutta. Turkulaisvalmentaja mainitsikin kaipaavansa sairastuvalla olevia pelimiehiään, etenkin puolustaja Joni Tuomista.

– Ensimmäinen piste kotipelistä, mutta katkeraa kalkkia saatiin taas juoda. Tehtiin kuitenkin kaksi ylivoimamaalia, se on positiivinen asia, Virta totesi.

Ratkaisuhetkien alivoimapeli kostautui TPS:lle, minkä myös Virta myönsi, mutta antoi kiitosta muiden muassa kolmen HPK-maalin aikana jäällä olleelle Tapio Laaksolle.

– 3-2-maalin jälkeen meiltä ei löytynyt sellaista johtajuutta mitä olisi tarvittu. Laakso ja [Timo] Salo osasivat pelata alivoimaa koska he ovat pelanneet sitä koko ikänsä, mutta hekään eivät voi pelata kahta minuuttia. Pakkeja joukkue huutaa selkeästi, vaikka Tuominen tulisikin terveeksi, niin puolustavaa puolustajaa tarvitaan.

– Missään tapauksessa tällä tavalla peliä ei voi hävitä. Yksittäisiä pelaajia on turha lähteä lyömään, jokainen kuitenkin tietää että yritys on kova ja tekeminen aika työteliästä.

TPS ja HPK jatkavat pelejään perjantaina. HPK isännöi Hämeenlinnassa KalPaa, ja TPS matkustaa Isoonmäkeen Ässien vieraaksi.