TPS juhli ponnettoman Bluesin kustannuksella

TPS:n kotivoittojen pisteputki sai jatkoa perjantaina Bluesin vieraillessa Turussa. Muutaman lepopäivän jälkeen TPS:n haastanut Blues kärsi 2-3-vierastappion. Kolmen pisteen voitto venytti turkulaisten kotipisteputken viiteen otteluun.

Espoon Blues ei palannut tavallista pidemmältä lepotauoltaan toivotun kaltaisella intensiteetillä, vaan joukkue onnistui saamaan aikaan vain näennäistä hallintaa. Maalinteossa espoolaiset onnistuivat kahdesti, mutta TPS:n kolme osumaa riittivät siivittämään kotijoukkueen täyteen pistepottiin.

Molemmat joukkueet aloittivat ottelun tahmeasti, mutta minuuttien kuluessa TPS kykeni parantamaan omia otteitaan Bluesin kärsiessä tehottomuudesta.

Blues pääsi heti ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana ylivoimalle kahdesti, mutta paras rangaistusten aikana nähty tilanne oli kuitenkin TPS:n Tapio Laakson läpiajo. Ottelun avausmaali puolestaan näki päivänvalon 13:n minuutin pelin jälkeen Marko Virtalan lavasta. Harvoin maaleja juhlimaan pääsevä Virtala sai sijoittaa poikkisyötön maaliin Petri Koiviston epäonnistuessa kurotuksessaan.

Blues sai myös aloittaa toisen erän ylivoimalla Tomas Mojzisin kärsiessä illan toista rangaistustaan. Erikoistilanne oli aivan yhtä tulokseton kuin avauserässäkin ja parhaaksi maalintekoyritykseksi jäi Toni Kähkösen ohjaus. Tasoihin Blues onnistui nousemaan ajassa 28.40, hieman oman alivoimansa päättymisen jälkeen. Turkulaispuolustus hävisi kaksinkamppailun päädyssä ja kiekon maalin kulmalla saanut Petri Lammassaari sai ujutettua sen verkkoon.

Espoolaisten ilo jäi lyhyeksi, sillä TPS nousi nopeasti uudelleen johtoon, kun siniviivalta maalia kohti lähetetty kiekko jäi Koiviston torjunnan jälkeen maalinedustalle. Maalille rynnineistä TPS-pelaajista onni osui Laakson kohdalle ja sentteri pääsi tekemään kauden neljännen täysosumansa.

Toinen erä oli tilastollisesti TPS:n ylivoimaa, sillä koko ottelussakin vain 17 kertaa torjunut Ahlqvist joutui toisen erän aikana töihin vain kolmesti. Laukaukset TPS voitti 20-11.

TPS rynnäköi toisessa erässä 2-1-johtoon.

”Ei oltu lähelläkään sitä mitä pitää”

Vierasjoukkueen vaisu ylivoimapelaaminen ei muuttunut päätöserään. Tomas Plihal joutui kahden minuutin istunnolle heti erän alussa, mutta espoolaiset eivät onnistuneet luomaan pienintäkään painetta TPS-päätyyn. TPS:n ylivoima puolestaan antoi positiivisia näyttöjä ja myös uusi hankinta Mario Scalzo debytoi lupaavasti. Kanadan ja Italian kaksoiskansalainen lähetti kiekkoa ahkerasti maalille ja laukauksia ehtikin kertyä seitsemän kappaletta, ja myös puolustuspeli sujui pääasiassa mallikkaasti.

Camilo Miettinen sai loistopaikan tuoda Bluesin tasoihin joukkueen saatua pienen pyörityksen kolmannen erän alkupuoliskolla. Miettisellä oli edessään jo tyhjä maali, mutta laukaus suuntautui raamien väärälle puolelle. Tasoitusmaalin sijaan Blues joutuikin päinvastaiseen rooliin, kun TPS siirtyi kahden maalin johtoon noin kymmenen minuuttia ennen päätössummeria. Timo Seppäsen täydellinen pystysyöttö tavoitti Jarkko Hattusen ja TPS:n ensimmäisen maalin syöttänyt Hattunen ampui kiekon maalin oikeaan alanurkkaan.

Blues nousi vielä uudelleen mukaan onnistuttuaan vihdoin ylivoimalla ajassa 53.24. Ville Varakkaan lämäri löysi tiensä maaliin ja kavensi tilanteeksi 3-2. Bluesin kiri sai lisävoimaa Ville Vahalahden koukittua itsensä jäähylle ottelun viimeisillä minuuteilla. Kolmannessa erässä torjuntamääränsä yli kaksinkertaistanut Ahlqvist ei joutunut kuitenkaan nöyrtymään, vaan TPS taisteli tililleen kolme pistettä.

– En tiedä missä syyslomalla oltiin viikon tauon jälkeen, mutta kaksi ekaa erää oli meiltä luokatonta pelaamista. Kolmas erä oli jo vähän sinne päin, mutta yhden erän paremmin pelaaminen ei riitä näiden pelien voittamiseen, Bluesin Lauri Marjamäki harmitteli.

– Pettymys on kova, ei oltu lähelläkään sitä mitä pitää, mutta ehkä näitäkin kokemuksia sitten tarvitaan.

TPS:n Pekka Virta totesi tyytyväisyytensä Scalzon debyyttiin ja kehui pakkiparin Seppänen – Scalzo pelaamista. Suurempana kokonaisuutena Virta toivoi syöttöjen nopeuden ja laadun parantuvan jatkossa.

– Kaveri pelasi viime vuonna kannusta ja täällä pelattiin siitä, ettei pudota sarjasta, eli sitä taustaa vasten tulos on hyvä. Pelissä on paljon hyviä asioita, mutta paljon parannettavaa. Silmiinpistävää on pelin kääntämisen nopeus ja syöttöjen lähtönopeus sekä -laatu. Se on edelleen kovin työmaa, mitä meillä on.

– Isot pisteet. Nyt vaan jäitä hattuun ja nyt päästään Espooseen. Voi olla jopa vähän helpompi pelata, pelin luonne varmaan muuttuu.

Voitto nosti TPS:n sarjataulukossa 9. paikalle, ohi yhden ottelun enemmän pelannen vastustajansa. Blues puolestaan majailee sijalla 10, tilillään 19 pistettä. Joukkueet kohtaavat uudellen jo sunnuntaina Espoossa.