Sisulla ja sydämellä

Tapparan nousukiito jatkuu. Kirvesrinnat nappasivat neljännen peräkkäisen kotivoittonsa nujerrettuaan Oulun Kärpät. Tiukan taistelun loppulukemiksi kirjattiin 3-2 (2-0, 1-2, 0-0).

Urheilun hienous piilee sen arvaamattomuudessa. Lopputulos ei muodostu aina todennäköisyyksien perusteella. Oman momentumin hyödyntäminen voi tuoda mukanaan palkinnon, joka tekee voitosta entistäkin makoisamman.

Tappara ja Kärpät tarjosivat Hakametsän yleisölle kiekkonäytelmän, joka tarjosi urheilun dramatiikkaa. Peliä hallinnut Kärpät jäi ilman ansaittua palkintoa. Sisulla ja sydämellä taistelleet kirvesrinnat ottivat täyden pistesaaliin ja kasvattivat kotivoittoputkensa neljään.

Kärppä-luotsi Hannu Aravirta tiivisti ottelun jääkiekon perimmäiseen luonteeseen pohjautuen.

- Voitto ei tule maalintekopaikkojen perusteella. Jääkiekko on maalintekopeli.

Tapparan huimaan vireeseen siivittänyt Risto Dufva näki kotivoitossa tunnepohjaisuutta. Lyhyt lause tiivistää olennaisen.

- Pelattiin sydämellä, ei järjellä.

Tappara hyödynsi paikkansa

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä. Kolmen peräkkäisen kotivoiton myötä hyvän psykologisen latauksen saanut Tappara luisteli kaukaloon taistelunhaluisena. Kiekollisuudellaan ja liikkuvuudellaan vaaralliseksi tiedostettu vierasjoukkue haastettiin hyvällä peli-ilmeellä.

Kärpät pyrki hyvään kiekkokontrolliin, ja joukkue hallitsikin pelin avausminuutteja. Oululaisten liike näytti kuitenkin näennäisen verkkaiselta. Tapparan parempi tilannenopeus piti pelin kotijoukkueen haluamassa muotissa.

Ensimmäisenä iski kotijoukkue. Kärppien kakkospakkipari Nico Lehto-Mikko Lehtonen sai ottaa takaiskumaalin kontolleen. Huono pelinluku omalla sinisellä avasi oululaispuolustuksen portit.

Pirteästi läpi ottelun esiintynyt Tapparan kakkoshyökkäysvitja hyödynsi saamansa tilaisuuden.

Kotiyleisön kulttipelaajaksi noussut Aleksander Barkov jr antoi nätin poikkisyötön takatolpalle liukuneelle Olli Palolalle, joka iski kiekon varmasti ohi poikittaisliikkeeseen joutuneen Kärppä-vahti Ville Hostikan. Toinen syöttöpinna merkattiin Kim Strömbergille.

Avauserä ehti vanhentua 12.minuutilleen, kun kotiyleisö sai lisää mammonaa. Tappara siirtyi 2-0-johtoon edellisen osumansa tavoin suorasta vastahyökkäyksestä.

Ykkösketjun vasen laitahyökkääjä Joey Tenute kiskaisi komean rannelaukauksen raudat kolisten Hostikan mailakäden puolen yläpesään. Tilanteen alustivat kanukin ketjukaverit Jussi Makkonen ja Sami Venäläinen.

Avauserän loppupuoli oli Kärppä-dominointia. Oululaiset siirsivät hallintansa kakkoserään, ja tulosta alkoi tulla.

Kärppien avausosuma oli lähes identtinen kopio kotijoukkueen vastaavasta. Energisen ottelun pelannut Miikka Salomäki katkaisi Tapparan hyökkäyksen keskialueella ja tökkäsi kiekon Ivan Humlille. Juonikas sentteri luisteli hyökkäysalueelle ja löysi takatolpalle liukuneen Michal Vondrkan, joka siirsi kiekon eleettömästi ohi kirvesrintojen maalia vartioineen Jani Niemisen.

Paine kotijoukkueen alueella kasvoi. Kärpät tuli ansaitusti tasoihin. Oman alueen epävarmuudestaan tunnettu Tappara-puolustaja Juha Leimu antoi oman alueen kulmasta turhan poikkisyötön keskustaan, jonka Kärppä-laituri Julius Junttila kiitollisena katkaisi. Kiekko ajautui maalin kulmalle, josta Kimmo Koskenkorva lakaisi sen tyhjään maaliin.

2-2-osuma oli ottelun kulminaatiopiste. Oululaiset ottivat pelin hallinnan entistä vahvemmin itselleen. Kärppien johto-osuma näytti väistämättömältä. Niemisen komeat torjunnat pitivät kuitenkin kotijoukkueen pelissä mukana.

Kalle Kaijomaan kauden viides osuma ratkaisi Hakametsän taistelun.

Kohtalo puuttui peliin, ja ottelun käsikirjoitus sai uuden muotonsa. Kärppien avausosuman iskenyt Vondrka komennettiin jäähypenkille kiinnipitämisestä reilut kolme minuuttia ennen kakkoserän päättymistä.

Ruma oli kaunista. Kirvesrintainen ylivoima jauhoi johto-osuman reilun puolen minuutin prosessoinnin tuloksena. Vahvan ottelun pelannut Tuukka Mäntylä siirsi kiekon pakkiparilleen Kalle Kaijomaalle, joka ampui sen ohi vahvassa maskissa olleen Hostikan.

Kaijomaan laukaus ei kuulunut illan kovimpiin, mutta vahvan maskipelaamisen tehneen Tenuten täydellinen sijoittuminen Kärppä-maalin edustalle ei jättänyt Hostikalle reaktioaikaa.

Päätöserässä ottelun luonne oli selvä. Tappara tiivisti kokoonpanonsa kolmeen hyökkäysketjuun pystyäkseen vastaamaan oululaisten liikkeeseen. Sivuun joutuivat raskaalla jalalla liikkuneet kirvesrinnat.

Pelattiin klassisesti yhtä maalia, jota ei lopulta syntynyt. Kärpät jatkoi pelin hallintaa, mutta kotijoukkueen puolustustaistelu tuotti halutun tuloksen. Sisu ja sydän voittivat laadun.

Ansaittua ja ansaitsematonta

Kotijoukkueen leirissä oltiin tyytyväisiä kotivoittoputken jatkumiseen. Risto Dufva niputti ottelun kolmevaiheisesti.

- Voitettiin avauserä, vaikka ei sitä pelitapahtumien perusteella olisi ansaittu. Toinen erä oli hiippailua. Päätöserä miellyttää. Puolustimme siinä sydämellä ja saimme arvokkaat pisteet.

Iltaan sisältyi kova määrä taistelua. Päävalmentaja oli erityisen tyytyväinen joukkueensa kypsyyteen ottelun ratkaisuhetkillä.

- Parasta tämän illan pelissä oli viimeisen erän puolustuspelaaminen, jossa oli haettua sisältöä.

Kirvesrintojen kokoonpano elää - osin vaikean loukkaantumistilanteen sanelemana. Alkuviikosta joukkueeseen liittyneet Tommi Kovanen ja Olli Palola saivat Dufvalta synninpäästön debyytissään.

- Pojat pelasivat hyvin. Molemmat toivat jäälle vahvuutensa.

Kärppien puolella oltiin syystäkin pettyneitä. Peliesitys olisi ansainnut palkinnon. Hannu Aravirta ei piilotellut ajatuksiaan.

- Olen pettynyt tulokseen. Jouduttiin takaa-ajoon ansaitsemattomasti. Puolustajille tuli merkkausvirheitä, joista Tappara iski tehokkaasti. Kolme paikkaa ja kaksi osumaa. Toinen erä oli selkeästi meidän, ja tultiin ansaitusti tasoihin. Tappara kuittasi kuitenkin erän lopussa ainoasta paikastaan.

Oululaisten takaa-ajo päätöserässä vesittyi osin oman suoritustason putoamisen takia. Aravirta myönsi tapahtuneen.

- Emme saaneet viimeiseen erään sellaista latausta, jolla peli olisi käännetty. Nähtiin huonoa suorittamista, joka johti epäkypsiin ratkaisuihin.

Kärpät pelasi kokonaisuutena vahvan ottelun. Joukkue ei ole turhaan liigan kärkiporukassa. Päävalmentaja näki pelissä paljon hyvää.

- Pelattiin kokonaisuutena hyvä vieraspeli. Haluttua tulosta ei voi joka kerta saada. Tästä jatketaan.

Jatkoajan saamien tietojen mukaan Tapparan 23-vuotias yhdysvaltalaishyökkääjä Jacob Cepis on jättämässä joukkueen. Lisätietoa asiasta saataneen pian.

Molemmat joukkueet pelaavat seuraavat ottelunsa heti huomenna perjantaina. Tappara matkustaa Espooseen Bluesin vieraaksi. Kärpät jatkaa puolestaan vieraspeliturneetaan Poriin, jossa on vastassa Ässät.