Tappara niukasti JYP:iä parempi

LIIGA / Raportti
Tapparan ja JYP:n välinen kamppailu pelattiin tasaisissa merkeissä ottelun loppuun saakka. Hyvin taistellut jyväskyläläisjoukkue pysyi kotijoukkueen kyydissä puolustamalla kurinalaisesti ja tekemällä paikoista maalit hieman onnekkaastikin.

Ensimmäinen erä lähti käyntiin vahvasti Tappara-merkkisenä. Kirvesrinnat painoivat pelin toistuvasti JYP:n päätyyn ja avausmaalikin syntyi nopeasti. Marko Mäkinen avasi vastustajan siniviivalla kytänneelle Jaakko Uhlbäckille. Jyväskyläläispuolustajan epäonnistuttua katkossa, pääsi Uhlbäck puolittaiseen läpiajoon, pelasi JYP:n maalilla pelanneen Tero Leinosen ulos hyvällä sivuttaisliikkeellä ja toimitti kiekon verkon perille.

Tapparan nelosketju Uhlbäck – Kuki - Mäkinen jatkoi hyviä otteita läpi ensimmäisen erän järjestäen useita pitkiä pyörityksiä vierasjoukkueen päätyyn. Eräs näistä pyörityksistä johti myös maaliin, Kukin toimittaessa kiekon viivalle, josta kiekon ampui maaliin Tuukka Mäntylä JYP-puolustajien tehdessä maskia Leinoselle.

JYP pääsi kuitenkin otteluun vielä mukaan hyödyntämällä erän ainoan paikkansa. Tuomo Jääskeläinen jätti kiekon hyökkäysalueella Tomas Chlubnalle, joka ajoi röyhkeästi keskelle ja ampui kiekon tarkalla rannelaukauksella ohi torjuntavuorossa olleen Mika Lehdon. Puolustustehtäviin joutunut Marko Ojanen ei onnistunut estämään tshekkiläistä maalipyssyä. Kavennusmaalin jälkeen Tapparalla oli erässä vielä muutama mahdollisuus lisätä johtoaan, mutta kun edes Aleksander Barkov ei onnistunut hyödyntämään läpiajoaan, niin erätauolle mentiin 2-1-numeroissa.

Toinen erä sekavaa pelailua

Toisen erään alkuun JYP lähti kotijoukkuetta pirteämmin. Jyväskyläläisillä olikin pari erinomaista paikkaa tasoittaa ottelua heti erän alussa. Lisää tasoitusmahdollisuuksia tarjottiin, kun aluksi Jussi Tarvainen otti järkevän jäähyn puolustuspäässä, ja alivoiman aikana Janne Grönvallille tuomittiin viisi minuuttia korkeasta mailasta ja automaattinen pelirangaistus.

Grönvallin jäähy oli vähintäänkin erikoinen. Tapparan runkopuolustaja taklasi alivoimalla JYP:n Angel Nikolovia, joka jäi maahan makaamaan. Ottelun päätuomari Jari Levonen näki tilanteen eikä viheltänyt peliä poikki tai nostanut kättään jäähyn merkiksi. Nikolovin maattua kuitenkin hetki maassa vihelsi Levonen pelin poikki loukkaantumisen johdosta. Nähtyään JYP:n tshekkiläispuolustajan vuotavan verta antoi Levonen Grönvallille lopulta 5+20 korkeasta mailasta, vaikka hetkeä aikaisemmin oli hän nähnyt tilanteen täysin puhtaaksi. - Taklasin kädet ja maila alhaalla. Ilmeisesti olkapääni osui kaveria kasvoihin. Kova tuomio ja mielestäni ilman aihetta, kuvaili Grönvall tilannetta ottelun jälkeen.

JYP:n peli oli kuitenkin seuranneella minuutin mittaisella 5-3-ylivoimalla ja vielä perään neljä minuuttia kestäneellä yhden miehen ylivoimalla tehotonta ja tuskaista. Ylivoimakuviota ei saatu kunnolla pyörimään Tapparan aggressiivisen neliön dominoidessa peliä. Muutamaa maalinedushässäkkää lukuun ottamatta kotijoukkueella ei ollut suurta hätää alivoimapelinsä aikana.

Vierailijoiden tuhlattua ylivoimansa, näytti Tappara esimerkkiä pakkopelillään. Janne Ojanen antoi yksinkertaisen syötön Jussi Tarvaiselle, joka täräytti kiekon suoraan syötöstä Leinosen taakse. Tarvaiselle maali oli kauden kolmas, vaikka virallisissa tilastoissa Tapparan kultakypärälle on merkitty jo neljä – Maali tuli tärkeään paikkaan, totesi Tarvainen osumastaan ja ihmetteli vielä itsekin avausottelussa Johannes Alasen tekemän maalin merkitsemistä hänelle.

JYP:lle erävoitto erikoisilla maaleilla

Kolmannen erän alussa JYP pääsi vielä onnekkaasti mukaan otteluun. Pavel Vostrak heitti kiekon kulmasta maalille, jossa se kimposi Pasi Puistolan luistimesta ohi Mika Lehdon. Maali merkittiin kuitenkin tiukasti Puistolan pihdeissä olleelle Tomas Chlubnalle, ilmeisesti komean tuuletuksen ansiosta.

Maalista JYP sai vielä lisää virtaa, ja etenkin Antti Virtanen ja Eric Perrin järjestelivät vaarallisia tilanteita Tapparan maalille. Ottelu näytti kuitenkin saavan ratkaisunsa, kun viisi minuuttia ennen loppua Johannes Alanen karkasi JYP-puolustukselta Mikko Luoman hyvästä avauksesta ja nosti kiekon rystyltä yläkulmaan.

Jyväskyläläisjoukkue tuli otteluun mukaan kuitenkin vielä kertaalleen. Tällä kertaa Tapparan puolustus ohjasi Jouni Kulosen löysän vedon Mika Lehdon längistä. Ottelun loppuun syntyi vielä lisäjännitystä Marko Mäkisen ottaessa typerän jäähyn poikittaisesta mailasta ja Puistolan huidottua itsensä Mäkisen seuraksi jäähyaitoon puoli minuuttia myöhemmin. Tappara selvitti kuitenkin viimeisen minuutin 6-3-alivoiman mallikkaasti ja korjasi ansaitun voiton.

- Meillä oli mahdollisuus ratkaista ottelu jo aikaisemmin, ja varsinaista pelaamista esitimme vastustajaa enemmän. Kaverilla oli kaksi maalia kolmesta onnekkaita, toinen luistimesta ja toinen meidän mailasta. Normaali pelihän tämä kuitenkin oli, tällä hetkellä voittaminen on vaan sellaista kuin se syksyllä on. Pitää olla vaan valmis taistelemaan loppuun asti, summasi Jukka Rautakorpi ottelua.

- Aikamoinen määrä alivoimaa taas tänään pelattiin. Grönvallin jäähyn kohdalla linja oli siinä mielessä outo, sillä kukaan ei selvästi nähnyt tilannetta ja sitten se vihellettiin yhtäkkiä korkeaksi mailaksi, kun kaverilla tuli sieraimista verta, vaikka kasvot osuivat olkapäähän. Tietysti tuomarit ovat vaikeassa tilanteessa, kun heillä ei ole käytettävissä videonauhoja. Mielestäni kuitenkin jos miehiä aletaan heittää ulos, niin pitää olla varma näkemästään, palasi Tapparan päävalmentaja vielä Grönvallin taklaukseen.

Puolustajien loukkaantumiset Alatalon harmina

JYP:n ottelu käynnistyi harmillisissa merkeissä, kun Jani-Matti Loikala joutui jättämään ottelun kesken jo avauserän ensiminuuteilla. Myöhemmin vielä Angel Nikolov loukkaantui Grönvallin taklauksesta.

– Meidän materiaali on tietysti rajattu, joten tietysti kun on Nikolov ja Loikala, kaksi kokenutta pakkia, sivussa, ja kentällä pelaavat Mäenpää, Huczkowski, Virolainen, Marttinen ja Korhonen, niin kyseessä on tavallaan hengissäselviämistaistelu. Meidän pitää vaan pystyä vastaamaan sillä tiukalla hengellä ja työnteolla materiaalin kapeuteen. Mutta ei pidä katsella nimiä liikaa, pojat tekivät kovan päivätyön puolustuksessa ja hoitivat hommansa ihan hyvin, harmitteli JYP:n päävalmentaja Matti Alatalo puolustuksen loukkaantumisia.

Jyväskyläläisleirin onneksi JYP:n seuraava ottelu on vasta lauantaina, joten sekä Loikala että Nikolov saattavat toipua Lahden vierailuun mennessä. Tapparan tappiottoman putken yrittää murtaa seuraavaksi HPK, joka saapuu Hakametsään perjantaina.

» Lähetä palautetta toimitukselle