Ilves Genowayn johdolla voittoon

LIIGA / Raportti
Tampereen paikalliskamppailussa ei annettu mitään mahdollisuutta Tapparalle, kun vierasjoukkueen ominaisuudessa esiintynyt Ilves jyräsi selvänumeroiseen voittoon. Voiton arkkitehtinä hääri Colby Genoway, joka antoi syötön peräti kolmeen Ilveksen maaliin.

- Ei kovin positiivisia mietteitä pelistä jäänyt. Me oltiin selvästi huonompia ja Ilves oli selvästi parempi. He pelasivat kurinalaisesti kiekkoa maalin eteen ja heidän hyökkääjänsä pelasivat tehokkaasti ahtaissa paikoissa. Pelaamisen trendi jatkui meillä eilisestä samanlaisena, Tapparan päävalmentaja Mikko Saarinen tuskaili.

Vaikka ensimmäisen erän alkuminuuteilla saattoi vaikuttaa siltä, että Tampereen paikallisderbystä on tulossa tiukka vääntö pisteistä, toisin kävi. Tapparan maalilla aloittanut Harri Säteri imuroi ensin Masi Marjamäen helpon rystysutaisun ja vain hetkeä myöhemmin sylki eteensä pomppukiekon, jonka tuikkasi sisään Matias Myttynen Tappara-puolustuksen näennäisestä estelystä huolimatta. Tappara-valmennus reagoi tilanteeseen välittömästi ja vaihtoi maalille Mika Lehdon.

- Murheellinen alku meiltä. Raskas tapa aloittaa peli 2-0 -tappiolla. Halpa ensimmäinen maali ja toisessa kiekko pomppi. Mutta totuuden nimissä Säteri ei saanut apuja näiden maalien estämisessä kenttäpelaajilta. En laittaisi alusta ketään yksin tilille, joten varmaan nämä osumat menevät kaikkien piikkiin, niin pelaajien kuin valmentajienkin, Saarinen jatkoi.

- Pelasimme hyvän ensimmäisen erän. Pyrimme vain palaamaan omaa peliämme puolustuksen kautta. Kaksi ensimmäistä maalia syntyivät nopeasti, mutta tiesimme, ettei Tappara antaisi periksi niin aikaisessa vaiheessa, Colby Genoway kertasi pelin alkua.

Kotijoukkue sai takaiskuista hetkellisesti virtaa ja onnistui kaventamaan lukemia Joonas Koskisen ohjatessa Lasse Korhosen siniviivalaukauksen Ilveksen Juha Pitkämäen taakse. Se oli kuitenkin laiha lohtu, sillä vierailija kuittasi johdon jälleen kolmeksi maaliksi ylivoimansa aikana. Marjamäki iski illan toisen osumansa maalin edestä ja jo toistamiseen Genowayn oivallisesta syötöstä.

Loppuerää hallitsi Ilves. Joukkue tukki tiiviisti keskialuetta, eikä Tappara pystynyt murtautumaan sumpusta läpi ja rakentamaan hyökkäyksiä. Tämä pelillinen osa-alue muodostuikin kotijoukkueen kannalta koko ottelun suurimmaksi kompastuskiveksi.

Tapparan kärkiosasto pimennossa

Toisessa erässä Ilveksen liike hidastui sen verran, että Tappara pääsi paremmin peliin mukaan. Tilanteiden luominen oli kuitenkin Tapparan kannalta edelleen tuskallista, sillä Ilves teki kotijoukkueen hyökkääjien elämän todella hankalaksi omalla puolustusalueellaan. Ainoastaan Tapparan nelosketju pystyi vastaamaan taistelullaan Ilves-pelaajien haasteeseen tasapäisesti ja se saikin palkintonsa, kun Nestori Lähde laukoi Tapparan toisen maalin Tomi Peltosen jättösyötöstä.

Tosin tätä ennen Ilves oli tehtaillut jo neljännen osumansa Marko Anttilan vahvan nousun ja Jaakko Kauvosaaren viimeistelyn ansiosta. Erän viimeisellä minuutilla Ilves löi lopulliset lukemat taululle, kun Genoway, kierrettyään ensin maalin, heitti rystyltä kiekon ilmaan. Jussi Pesosella oli kunnia lyödä peliväline suoraan ilmasta ohi Lehdon.

Päätöserä oli puhdasta kosmetiikkaa, vaikka Tappara onnistuikin hyökkäyspelissä paremmin lähinnä ketjumuutosten ansiosta. Ilves kuitenkin painoi lähes poikkeuksetta Tapparan hyökkäykset laitoihin, oli maalin edessä tiukkana ja siivosi omaa aluetta tehokkaasti. Tapparan parhaimmat tilanteet syntyivät ylivoiman aikana, mutta maaliin kiekkoa ei enää saatu.

- Kolmas erä oli meiltä erinomainen, vaikka emme edes tehneet maalia. Estimme vain Tapparan maalitekoaikeet blokkaamalla laukauksia ja Pitkämäki hoiti loput, Genoway näki.

- Meidän ajatusmaailma on se, että pyritään pelaamaan kiekoton peli viisikkona mahdollisimman hyvin. Kun tämä osa-alue toimii, me päästään aina maalintekopaikkoihin ja kääntämään peli eduksemme. Tänään tämä toimi varsinkin kolmannessa erässä, Ilveksen päävalmentaja Heikki Mälkiä analysoi.

Saarinen sen sijaan ei ollut lainkaan tyytyväinen joukkueen ilmeeseen.

- Kaikkien pitää tässä tilanteessa katsoa peiliin. Jos joku luulee, että tässä on kaikilla puhtaat jauhot pussissa, niin minusta se naurettavaa touhua. Jokaisen pitää harrastaa kriittistä itsetutkiskelua ja selvittää missä tässä mennään, Saarinen kritisoi.

Kysymyksiä aiheutti myös Janne Ojasen pistemetsästys ja sen vaikutus joukkueen suoritukseen.

- Jos tässä aikaa kuluu ja pelejä menee, eikä pistettä tule, niin on mahdollista, että jännitys tai kohmeisuus alkaa vaikuttamaan joukkueeseen ylimääräisen paineen muodossa. Jokaisen pitäisi muistaa, että pelaamalla itse paremmin saa myös kaverin näyttämään paremmalta, ja mitä paremmin pelataan joukkueena, sitä varmemmin se piste sieltä tulee, Saarinen lopetti.

» Lähetä palautetta toimitukselle