SaiPa:n kotitaika murtui

Jyväskylän JYP:stä tuli ensimmäinen joukkue, joka on vienyt molemmat pisteet mukanaan SaiPa:n kotikaukalosta. Huonotasoisen, mutta lopulta värikkään ottelun ratkaisut tapahtuivat jo kahdessa ensimmäisessä erässä JYP:n karattua jo 5-0 johtoon. Pelin loputtua tulostaululla olivat lukemat 4-5 kotijoukkueen kaunisteltua lukemat.

Jo ottelun alku näytti mitä tulemaan piti. Saipalaisten luistin ei liikkunut ja syötötkään eivät napsahdelleet lapoihin. JYP puolestaan lähti heti alusta alkaen kovalla vauhdilla liikkeelle ja loikin vaarallisia tilanteita Tomas Duban vartioiman maalin eteen. Duban torjunnat pitivätkin Sputnikeja pystyssä ensimmäiset kymmenen minuuttia.

Vierailijoiden ensimmäinen maali kuvaa ehkä parhaiten tämän illan SaiPa:a. Tuomo Jääskeläinen nousi laitaa pitkin, kiersi vauhdilla Matti Hanan ja laukoi heikon laukauksen kohti maalia. Duba torjui kiekon eteensä ja SaiPa-kapteeni Pekka Tirkkonen käytti hänelle suotuja maalintekijän lahjoja – kiekko tyylipuhtaasti ohi hölmistyneen Duban omaan maaliin.

Edes maalivahdin vaihto ei herättänyt

Erän loputtua taululla oli jo lukemat 0-3 Pavel Vostrakin ja Tomas Chlubnan maaleilla. Vostrakin yllätettyä Duban siniviivalaukauksellaan, vaihtoi SaiPa-luotsi Petri Skriko maalivahtia herätelläkseen joukkuettaan. Se ei kuitenkaan auttanut, sillä Juha Kuokkanen kerkesi olla vain 18 sekuntia maalillaan ennen kuin Chlubna iski täysin vapaasti maalin edestä taukotilanteen.

SaiPa:n maalivahtivalmentaja Marski Innanen antoi Duballe ottelusta kuitenkin puhtaat paperit.

- Ensimmäiselle Tomas ei voinut mitään, kun Tirkkonen iski kiekon omiin. Toinen maali puolestaan muutti suuntaa puolustajasta ja meni Tomaksen käden kautta sisään. Ilman suunnanmuutosta kiekko olisi ollut suoraan räpylässä, Innanen analysoi.

Tahti jatkuu samana

Toinen erä jatkui täysin samanlaisena kuin ensimmäinenkin oli. SaiPa:sta kukin yritti vuorollaan tehdä maalia, mutta sitten kun päästiin hyvään laukaisupaikkaan, niin silloin syötettiinkin. Puolustaminen ei kiinnostanut kuin muutamaa saipalaista ja JYP pyörittikin peliä ajoittain mielin määrin Kuokkasen edessä.

Maaleja saatiin kuitenkin odottaa erän puoleenväliin saakka. Tuomas Mikkonen iski ensin laatan Kuokkasen selän taakse. Muutama minuutti tästä ja Antti Virtanen teki jo 5-0-johtomaalin. Kuin ihmeen kaupalla tämä maali osoittautuikin voittomaaliksi. Nämä maalit olivatkin erän ainoat tilastomerkinnät kun jäähyjäkään ei vihelletty.

JYP nukahtaa ja SaiPa kaunistelee

Kolmanteen erään SaiPa sai alun, jonka se olisi tarvinnut koko otteluun. Reilu puolitoista minuuttia takana ja kaksi tehtyä maalia. Ensin Antti Hulkkonen unohdettiin maalin eteen täysin yksin ja hän ohjasi Vladimir Machuldan syötön ohi Juha Pitkämäen. Lähes heti perään Kalle Kerman nousi maalin takaa esiin ja laukoi etukulmasta kiekon maaliin.

Erän puolivälin jälkeen Mika Kauppinen suti maalin edestä JYP-pakin luistimen kautta kiekon niukasti yli maaliviivan. Tästä heräsi yleisökin vähäksi aikaa, mutta SaiPa ei saanut enää kunnon mylläkkää aikaiseksi vaan vierailijoilla oli helppo työ pitää johtonsa. Lubomir Vaic teki vielä seitsemän sekuntia ennen loppua yhden maalin, mutta aika ei riittänyt tasoihin asti.

”Lauantaina otetaan kaksi pistettä!”

Noin varma on Skriko joukkueensa noususta tämän päivän fiaskon jälkeen, että lupasi voiton Jokereista.

- Tänään oli ottelussa kaksi positiivista asiaa. Ensimmäinen oli, että meidät nöyryytettiin kunnolla. Ehkä saamme nöyryytemme takaisin sen takia. Tänään peli oli sekavaa ja yksinyrittämistä. Toinen positiivinen asia oli ettemme menettäneet tänään kuin kaksi pistettä.

- Tänään nähtiin, että jos emme pelaa niin emme kyllä pärjääkään. Vaikka eroa ei jäänytkään lopulta kuin yksi maali, niin olimme kyllä todella huonoja. Kolmannen erän maalit olivat lähinnä katsomolle, minua ei ainakaan hirveästi lohduttanut, ymmärrettävästi melko vaitelias Skriko sanoi.

Paljon parjatusta JYP:n kahvauksesta ei tänään näkynyt jälkeäkään vaan luistin liikkui kovaa. JYP jatkoi loistavia vieraspelejään ja valmentaja Matti Alatalo olikin tyytyväinen.

- Oli ainakin värikäs ottelu. Saatiin otteluun unelma-alku ja kiekot pomppi sopivasti, että pääsimme viiden maalin johtoon. Ehkä sitten kolmanteen erään lähdettäessä tuudittautiin helppoon voittoon. Omaa hölmöyttä oli, että SaiPa päästettiin mukaan peliin. Ei mennyt ottelu käsikirjoituksen mukaan, mutta pisteet saatiin, Alatalo kertoi lehdistötilaisuudessa.