Pelicansille tärkeä kotivoitto

Lahden Pelicans kaatoi sunnuntain TV-ottelussa Rauman Lukon tiukan taistelun jälkeen. Ottelun taso ei päätä huimannut, mutta kaksi pistettä olivat todella tärkeitä kotijoukkueelle.

Pelicansin alkukausi on ollut murheellinen. Takana oli yksi voitto JYP:stä, yksi jatkoaikatappio HIFK:lle, mutta muuten pisteitä ei oltu saatu. Lisää vaikeuksia Pelicansille tiesi se, että maalitykki Joonas Jääskeläinen joutui sairastuvalle ja Jussi-Antti Reimari oli myös sivussa illan pelistä. Silti voittoa lähdettiin hakemaan toden teolla, sillä muuten asema sarjan hännillä olisi käynyt todella tukalaksi.

Lukon alkukausi ei myöskään ollut alkanut kovin kummoisesti. Joukkue oli ennen illan peliä sarjassa kymmenentenä ja tarvitsi myös pisteitä asemansa helpottamiseksi. Alkukaudesta Lukon tukipylväitä ovat olleet kultakypärä Matti Kaipainen sekä maalivahti Petri Vehanen. Joukkue lähti hakemaan nyt Lahdesta kauden ensimmäistä vierasvoittoaan.

Lukko iski maalit

Ensimmäinen erä lähti lievässä kotijoukkueen komennossa. Ensimmäinen maalipaikka syntyi ottelun kolmannella minuuttilla, kun Vehanen seikkaili maalin takana ja menetti kiekon. Pelicans-pelaaja ampui kiekon laidasta maalille ja ruuhkasta pääsi vielä Toni Saarinen yrittämään, mutta kiekko ei löytänyt maaliin asti.

Lukon ensimmäinen kunnon paikka tuli hieman ennen ottelun ensimmäisen erän puoltaväliä. 2-1-hyökkäyksen päätteeksi Kaipainen kuitenkin ampui kiekon yli Pelicans-maalin. Hetken päästä syntyi avausmaali ylivoimalla. Epäonnistuneen Pelicansin purkukiekon jälkeen Toni Porkka syötti siniviivalta takatolpalla olleelle Janne Niskalalle, joka ohjasi kiekon suoraan ohi voimattoman Mikko Rämön.

Tästä edespäin pelin hallinta siirtyi Lukolle. Pelicansillakin oli muutama laukaus, mutta seuraava kunnon tilanne tuli vieraille. Sami Torkki ja Pasi Saarela pääsivät jälleen 2-1-hyökkäykseen, Torkki syötti Saarelalle, jonka vedon Rämö kuitenkin torjui hienosti etukulmasta. Hetken päästä Toni Koivisto hassutteli Pelicans-puolustuksen, muttei pystynyt ohittamaan Rämöä.

Kun erätaukoa jo odoteltiin, Lukko päätti iskeä vielä kerran. Nyt Jaakko Harikkala pysäytti Pelicans-purun siniviivalla ja ampui tarkasti takakulmaan, lukemat siis erätauolle mentäessä 0-2.

Peli kääntyy viidessä minuutissa

Toisen erän alku ei luvannut paljoa Pelicansille. Oikeastaan kummassakaan päädyssä ei nähty kunnon tilanteita moneen minuuttiin. Jonkinlaisia tekopaikkoja Lukko pystyi ajoittain järjestelemään, muttei mitään, mikä olisi uhannut suuremmin Mikko Rämöä.

Juuri kun erä ylitti puolenvälin, heräsi Pelicans. Siihen tosin tarvittiin hieman onnekas avausosuma. Jari Kauppila ampui keskeltä, kiekko kimposi vasemmalle pieneen kulmaan Olli Julkuselle, joka siirsi kiekon Lukon maaliin. Petri Vehanen oli tilanteesta ulkona, koska oli lähtenyt torjumaan Kauppilan laukausta ulos maalilta.

Myös Pelicansin tasoituksessa kiekko pomppi lievästi kotijoukkueelle. Oikealta pienestä kulmasta lähtenyt laukaus kimposi maalin edestä siniviivalle, josta Oliver Setzinger ampui kiekon kohti maalia. Melko vaarattoman näköinen laukaus yllätti kuitenkin Vehasen.

Peli oli tässä vaiheessa siirtynyt suurelta osin Pelicansin hallintaan. Seuraava tekopaikka tuli Jarkko Väänäselle, joka sai kiekon maalin eteen Jari Kauppilalta. Yksin Vehasta vastaan ollut Väänänen ei saanut kuitenkaan kiekkoa maaliin.

Seuraavasta kunnon tilanteesta kotijoukkue iski johtomaalin. Ylivoimalla tuli ensin viivalta hyvä laukaus, kiekko tuli takaisin viivalle Tero Paappaselle, joka syötti poikittain Martin Cechille. Cechin suoraan syötöstä lähtenyt kuti painui suoraan Lukon maalin ylänurkkaan. Tämän kaksijakoisen erän päätteeksi Pelicans oli siirtynyt tukalasta 0-2 tilanteesta 3-2 johtoon.

Lukko painaa lopun päälle

Kolmannen erän alku oli taas melko vaisua. Lukko pyöritteli näennäisesti, mutta tilanteita ei syntynyt. Kun kymmenen minuuttia erää oli pelattu alkoi tapahtua. Ensin Veli-Pekka Nutikan hyvä laukaus meni hieman yli. Heti perään Lukko pääsi vaarallisesti nousemaan maalille, mutta Mikko Rämö peitti tilanteen tulemalla reilusti vastaan.

Reilu viisi minuuttia ennen erän loppua Pelicansin kentälliset menivät hieman uusiksi, kun kolmosketjun sentteri Tomi Hirvonen sai 20 minuutin pelirangaistuksen käytöksestä. Pelicansin valmentaja Petteri Hirvonen ei ollut ottelun jälkeen ollenkaan tyytyväinen Hirvosen jäähyyn.

-Ei ollut hyvä juttu. Seuraavista tuollaisista kympeistä alkaa tulla pojille istumista.

Minuutti Hirvosen jäähyn jälkeen Pelicansilla oli mainio tilanne. Jari Kauppila ja Lasse Jämsen pääsivät kahdella yhtä vastaan, Kauppila kuljetti ja päätti hyökkäyksen vetoon, jonka Vehanen torjui. Minuutti tästä ja Lukon kanadalaisvahvistus Quinn Hancock nousi hyvin maalille, mutta Mikko Rämö torjui tilanteen heittäytyen.

Martin Cechin istuessa pari minuuttia ennen ottelun loppua jäähypenkillä poikittaisesta mailasta, elettiin Pelicansin leirissä jännittäviä hetkiä. Hirveän Lukon mylläkän päätteeksi kiekko pyöri lähes maaliviivaa ohi maalin ja Pelicansin maali varjeltui.

Lukko yritti vielä ilman maalivahtia lopussa ja saikin aikaan muutaman mylläkän. Kotijoukkueen kannalta kuitenkin ehkä jännittävin hetki oli, kun Mikko Rämö yritti omasta päästä ampua kiekon Lukon tyhjänä ammottaneeseen maaliin. Kiekko kuitenkin lirui hieman ohi. Lukko ei enää lopussa saanut ihmeempiä aikaan ja näin Pelicans otti kauden toisen voittonsa lukemin 3-2.

Rämö Pelicansin sankari

Ottelun ehkä näkyvin hahmo oli kotijoukkueen maalivahti Mikkö Rämö. Kahdesta päästetystä maalista huolimatta hän torjui moneen kertaan hienosti ja piti joukkuetta viimeisillä minuuteilla pystyssä hyvillä torjunnoillaan. Myös Oliver Setzinger (1+1) oli vauhdissa. Pelicansille voitto oli tärkeä ja nostattaa toivottavasti pelaajien itseluottamusta tulevia koitoksia ajatellen.

Lukko oli tänään lähes Pelicansin tasoa. Se loi hyviä paikkoja ja johtikin jo kahdella maalilla, mutta toisen erän synkkä 5-minuuttinen käänsi pelin Pelicansille. Lukosta näkyvimpiä olivat hyökkääjät Pasi Saarela ja Matti Kaipainen. Petri Vehanen pelasi pääosin hyvin, mutta ei loistanut.

Lukon Lehkonen harmitteli

Vierasjoukkueen valmentaja Ismo Lehkonen harmitteli joukkueensa huonoa hetkeä toisen erän puolenvälin tienoilla.

-Ottamamme väärä vaihto käänsi pelin. Jäähyn tapoimme vielä hyvin, mutta sen jälkeen mopo karkasi käsistä. Huonompaa pelaamista 10 minuuttia, loput 50 minuuttia olivat kohtalaista.

Pelicansin Petteri Hirvonen kertasi, kuinka Lukko teki kaksi maalia huonojen purkujen seurauksena avauserässä. Loppupeliin hän oli kohtalaisen tyytyväinen.

-Mitä pidemmälle toinen erä meni, sitä enemmän luotimme omaan tekemiseen. Lopussa Lukko tuli äärettömän kovaa, mutta kestimme tuurilla ja taidolla.

Kauden ensimmäisen ottelunsa torjunut Mikko Rämö sai myös tunnustusta.

-Rämön kauden ensimmäinen liigapeli ja heti voitto. Se oli iso asia meille.