HIFK selvisi verisen taistelun voittajaksi

Suomen Chicagossa rettelöitiin lauantai-iltana, kun pääkaupunkilaiset tulivat kylään Lahden jäähalliin. HIFK marssi 3-6-voittoon vakuuttavalla esityksellä, mutta ottelun mieleenpainuvimmat hetket koettiin tappelujen muodossa kolmannen erän loppuhetkillä. Ottelu merkittiin myös historiaan, sillä kamppailussa jaetut 465 jäähyminuuttia ovat SM-liigan kaikkien aikojen jäähyennätys.

Kamppailun viimeiset minuutit olivat kokonaisuudessaan räjähtävät ja värikkäät. Koko ottelun ajan molemmat joukkueet tekivät pieniä koiruuksia toisilleen ja agitoivat toisiaan surutta, kunnes noin puoli minuuttia ennen päätössummeria alkoi toden teolla tapahtua. HIFK:n Siim Liivik taklasi ronskisti Jan Latvalaa Pelicansin päädyssä, ja Justin Hodgman tulistui tästä. Kanadalainen seurasi Liivikiä hetken aikaa ja hyökkäsi sitten tämän kimppuun Jan Lundellin vartioiman maalin läheisyydessä.

Tämän jälkeen kaikki kentällä olleet pelaajat ryntäsivät yhteen läjään ja hanskat heitettiin jäähän. Ensimmäisen tappelurysän aikana yhteen ottivat Liivik ja Hodgman, Ilari Melart ja Arttu Luttinen, sekä Robert Nyholm, joka kävi melko yksipuolisesti pienikokoisen Ryan Laschin kimppuun.

Hetkeä myöhemmin joukkueet kävivät kovaa sanaharkkaa vaihtoaitioiden välillä. Pelicans lähetti jäälle isoimmat ja kovimmat pelaajansa, ja HIFK vastasi tähän passittamalla kaukaloon myös taistelijasieluisia pelaajiaan. Jo ennen kiekon pudotusta oli selvää, että kaikki jäällä olevat ovat valmiina laittamaan uudet myllyt pystyyn, ja näin kävikin. Toisessa joukkotappelussa mittelivät Pelicansilta Jyri Marttinen, Marko Pöyhönen, Max Wärn ja Joonas Järvinen sekä HIFK:lta Miikka Tuomainen, Petteri Wirtanen, Mikko Kurvinen ja Niko Piiparinen.

Koko tappelunäytelmän kruunasi vielä Aaron Brocklehurstin ja Eetu Pöystin välinen nujakka, sekä molempien päävalmentajien pelirangaistukset.

Valmentajat eivät halunneet antaa tappeluista minkäänlaisia kommentteja.

- Lopussa oli pienet myllyt, mutta mitäpä niistä. Ne olivat spontaaneja tappeluita, en kommentoi tappelukysymyksiin mitään muuta, Petri Matikainen totesi.

Latautunut vierasjoukkue aloittaa ottelun räväkästi

Eilen Helsingissä voittoa juhlinut HIFK aloitti ottelun pirteästi ja nälkäisesti. Pelicans tyytyi lähinnä roikkumaan vierailijoiden kintereillä, kun nämä vyöryttivät nopeita vastahyökkäyksiään kerta toisensa jälkeen kohti pussinokkien kenttäpäätyä. Pelicans ei onnistunut erän aikana luomaan organisoituja hyökkäyksiä lähes ollenkaan ja tämän lisäksi lahtelaisten puolustuspään virheet johtivat useisiin hukattuihin vastahyökkäystilaisuuksiin.

HIFK:n suoraviivaiset hyökkäykset johtivat mm. Pelicansin jäähyilyyn ja, kun ottelua oli pelattu kahdeksan minuuttia, HIFK:n kakkosylivoimakentällinen onnistui maalinteossa. Kimmo Kuhta tarjoili kovan ylivoimapyörityksen aikana loistavan poikittaissyötön Ville Peltoselle, joka rykäisi lämärillään kiekon ohi Antti Rautiolan.

Kotijoukkueen maalilla aloittanut Antti Rautiola aloitti ottelun haparoivasti. Nuoren veskarin jännitys näkyi etenkin huonona sijoittumisena maalilla. HIFK onnistui iskemään kiekon toiseenkin kertaan Rautiolan taakse, kun Mikael Granlund päätti 2-1-hyökkäyksen laukaukseen, jonka reboundin hän tökkäsi maaliin.

Liivikin taklaus antoi kipinän rajuille joukkotappeluille.

Armotonta viimeistelyä

Ottelun toinen erä alkoi samantyyppisesti kuin ensimmäinen. HIFK otti pikkuhiljaa pelin täysin haltuunsa ja kaikki kilpipaitojen luomat hyökkäykset olivat vaarallisia. Helsinkiläisten ykköstykki Mikael Granlund latasi rannelaukauksella tilanteeksi jo 0-3. HIFK jatkoi aggressiivista ja hanakkaa karvauspeliään useiden maaliensa jälkeen, ja pari minuuttia Granlundin osuman jälkeen Petteri Wirtanen löi lisää vettä kiukaalle, kun tämä iski kiekon maaliin Pekka Jormakan oman päädyn hölmöilyjen jälkeen.

Pussinokkien avaukset, syöttöpeli ja laukausten laatu olivat läpi toisen erän surkealla tasolla. HIFK viimeisteli hyökkäyksensä armottomasti ja teki töitä kovasti molempiin suuntiin. Wirtasen 0-4-maali merkitsi myös sitä, että 17-vuotias Janne Juvonen otti torjuntavastuun Pelicansin maalinsuulla.

Mustapaitainen kotijoukkue pääsi hetkeksi peliin mukaan erän lopulla, kun Jan Latvala laukoi lämärillään kiekon maalin yläkulmaan, muuttaen tilanteeksi 1-4. Hetkeä myöhemmin maalia juhlittiin HIFK:n toimesta kuitenkin myös kentän toisessa päädyssä Ville Peltosen tekemän maalin vuoksi.

Pesonen ratkaisee

Pelicans sisuuntui kolmanteen erään ja paransi tekemistään huomattavasti. Pussinokkien hyökkäyspeli alkoi luistaa, ja HIFK joutui vaikeuksiin rangaistuksien vuoksi. Kotijoukkue käytti saamansa kahden miehen ylivoimatilanteen tehokkaasti hyödykseen. Ensin Markus Seikola tykitti siniviivalta 2-5 kavennuksen, ja heti perään Ryan Lasch spurttasi vastustajan maalia kohti ja ampui napakan rannelaukauksen maalin yläkulmaan.

Pelicansin kova loppukiri loppui kuitenkin tylyllä tavalla. HIFK:n vakuuttavasti esiintynyt ykkösnyrkki loi painetta vastustajan maalille ja mallikas kiekonsiirtely hyökkäysalueella johti lopulta Janne Pesosen tekemään 3-6 ratkaisumaaliin.

Valmentajat vähäsanaisina

- Tämä on meille viimeinen mahdollinen aika ruveta heräilemään sarjataulukonkin kannalta. Tänään meillä oli paketti hyvin kunnossa ja olimme pelillisesti hyviä. Erinomainen peli meiltä, totesi helsinkiläisjoukkueen päävalmentaja Petri Matikainen.

- En olisi uskonut, että jos maalivahti putoaa kokoonpanosta, niin kaikki suorittaminen putoaisi alaspäin. Tänään maalinteko oli vaikeaa, vaikka saimme viimeisessä erässä myös tulosta. Päästimme helppoja maaleja ja se harmittaa sillä, olimme pääsemässä peliin mukaan kolmannessa erässä, analysoi Pelicansin Kai Suikkanen joukkueensa esityksiä.