Laiskaa lätynkääntöä

Lukon ja Ässien pelistä odotettiin tasaista ja tiukkaa sekä yleisöönmenevää kamppailua. Kaksi ensinmainittua totetuivatkin mutta kauden ennätysyleisö Äijänsuolla joutui poistumaan pettyneenä, sillä yleisöönmenevää kiekkoilua ei nähty kuin avauserässä ja kolmannen erän loppupuolella. Kahden hyvän maalivahdin kamppailu päättyi ansaitusti pistejakoon 1-1.

Lukon maalivahti Petri Vehanen pelasi 201. liigapelinsä, mutta ilmeisesti ulkona tuivertava, luihin ja ytimiin pureutuva tuuli aiheutti sen, että kotijoukkueen selkärankaa ei muistettu minkäänlaisella palkinnolla ennen pelin alkua.

Avauserässä illan parasta peliä

Peli alkoi vauhdikkaasti. Lukon Mika Viinanen sai jo ennen kahden minuutin täyttymistä jäähyn, ja Ässät pääsi pelaamaan ylivoimaa, jonka aikana ottelun toimivin akseli Markku Tähtinen-Samu Wesslin värkkäsi vierasjoukkueen johtomaalin. Tähtinen syötti b-pisteen kaarella kytänneelle Wesslinille, jonka kova veto upposi Vehasen mailakäden puolelta maaliin.

Tämän jälkeen Tähtinen kalasti Lukkoikoni Erik Hämäläiselle jäähyn. Hetken kuluttua puolestaan Ässät syyllistyi vaihtovirheeseen, ja molempien pelatessa neljällä kenttäpelaajalla oli Lukon vuoro tasoittaa. Sami Torkki ylitti siniviivan ja lämäsi kohti Scott Langkow´n vartioimaa porilaismaalia, ja yllättäen kiekko meni maaliin niinikään maalivahdin mailakäden puolelta. Aikaa kellossa oli maalin syntyhetkellä kulunut 7.15, eikä pelissä enempää maaleja enää tehtykään.

Ensimmäinen erä oli kokonaisuudessaan pelin paras erä. Molemmat joukkueet taklasivat paljon, ja yleisö odotti näkevänsä kunnon kiekkoviihdettä koko rahan edestä. Taklaukset olivat puolin ja toisin puhtaita lukuunottamatta Lukon Teemu Normion erän lopulla saamaa 2+10-minuuttista päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Kaino kuorsaus karkaa katsojilta

Jos oli avauserä vauhdikasta ja yleisöönmenevää peliä, niin toinen erä puolestaan oli mitä mainiointa unilääkettä joulunpyhistä toipuville katsojille. Varsinkin kotijoukkue Lukko oli erässä totaalisesti unessa, eikä vierasjoukkueenkaan luistin liukkaasti liikkunut. Hieman hallitsevampi osapuoli Ässät toisessa erässä oli, vaikka maalivahtien torjunnoista voisi toisinkin päätellä. Liekö sitten johtunut ensimmäisen erän monista jäähyistä vai mistä, mutta toisessa erässä ei enää taklattu ja muutenkin joukkueet varoivat kaikkea kontaktia vastustajaan. Vain Lukon Jaakko Harikkala ja Ässien Timo Ahmaoja istuivat jäähyllä, heistä Ahmaoja syyllistyi selästä taklaamiseen oman maalinsa edessä, josta hän sai 2+10-minuutisen.

Alku Ässille, loppu Lukon pyöritystä

Kolmanteen erään Lukko teki kakkosketjuun muutoksen, kun kauden loppuun saakka Raumalla pelaava slovakki Marian Cisar joutui jäämään sivuun loukattuaan jalkansa. Hänen paikkansa otti Janne Siivonen.

Erän alku oli Ässien hallintaa, mutta Petri Vehanen Lukon maalissa torjui vieraiden lähentelyt taidolla. Janne Niskala joutui jäähylle, kun hän päästi omalla harhasyötöllään porilaishyökkääjän nokikkain Vehasen kanssa ja sitten kaatoi tämän. Niskalan jäähyn aikana muuten hieman kuutamolla ollut puolustaja Jaakko Harikkala esitti uhrautuvaa puolustuspelaamista pitkään ilman mailaa pelaten ja blokkaamalla lopulta laukauksen heittäytymällä.

Niskalan jäähyn jälkeen ote siirtyi Lukolle. Ässät otti erän loppuminuuteilla pari turhaa jäähyä (syntipukkeina Pasi Peltonen ja Markku Tähtinen), joista varsinkin Markku Tähtisen ottama väkivaltaisuusjäähy oli tyhmä. Hän löi aloituksessa suoraan Lukon pelaajaa nyrkillä, päätuomari Jyri Rönn näki tämän ja siitä lähti Tähtinen.

Peltosen ja Tähtisen jäähyjen aikana Lukko haki raivokkaasti voittomaalia, mutta niin Pasi Saarela, Quinn Hancock kuin Jaakko Harikkalakin joutuivat toteamaan illan parhaan pelaajan, Scott Langkow´n, ohittamattomaksi.

Jatkoaika ei enää tuonut mitään uutta. Edes neljällä neljää vastaan pelaaminen ei nyt avannut maalintekopaikkoja joukkueille Lukonkin tuhratessa voimansa jo kolmannen erän lopun rynnistykseen. Näin Satakunnan neljäs jäsentenvälinen päättyi ensimmäisen kerran tällä kaudella ratkaisemattomaan, mutta pistetilanne on tällä hetkellä näistä keskinäisistä kamppailuista Ässien eduksi 6-4.

Painoiko perjantain peli Lukkoa?

Lukolle peli oli joulutauon jälkeen toinen. Perjantain peli Jokereita vastaan saattoi vielä tuntua luistimissa, sen verran aneemista kotijoukkueen peli pahimmillaan toisessa erässä oli. Plussaa oli kuitenkin se, että kolmanteen erään Lukko pystyi vielä jostain kaivamaan sen viimeisen rutistuksen. Tämän huomioi myös valmentaja Ismo Lehkonen:

-Avauserä oli hyvää peliä. Laidat paukkuivat mutta kun ukkoa pantiin jäähylle, niin jatkossa otettiin rauhallisemmin. Me kuitenkin pelattiin kuusi erää ja kaksi jatkoaikaa kahdessa päivässä, ja oikeastaan tämän pelin kolmas erä oli niistä kuudesta erästä paras. Siitä iso kiitos jätkille, lopetti Lehkonen puheenvuoronsa.

Lukosta parhaiten erottuivat maalivahti Petri Vehanen, joka selvisi pelistä 14 torjunnalla, mutta esitti muutaman paraatipelastuksenkin joukkoon. Hyökkääjistä paras oli Sami Torkki eivätkä ketjukaverit Hancock ja Saarela hänestä paljon jälkeen jää. Saarela rakensi hyvin paikkoja, mutta varsinkin Hancockin mailan lavassa kiekko tuntui polttavan kovasti. Yhden Ässien parhaista maalintekopaikoista toisen erän ensimmäisessä vaihdossa Hancock tosin teki tyhjäksi. Maalintekijä Sami Torkki mietiskeli peliä näin:

-Porilaisia vastaan on kiva vääntää. Yleisökin tykkää, ja nyt olikin hauska pelata kun tupa oli täynnä. Toisessa erässä tuli pelko puseroon, että naapuri iskee, ja sen takia se kai meni vähän vaisuksi pelaamiseksi. Olisi pitänyt vaan olla aktiivisempi ja rohkeampi.

Lukon puolustajista paras oli taas veteraani Erik Hämäläinen. Lukon uudet miehet, Mestisvahvistus Hannu Väisänen ja amerikkalaispuolustaja David Schneider eivät kumpikaan vielä esittäneet mitään erikoista, joskaan kumpikaan ei pettänytkään. Schneider varsinkin on pelaaja, jolla on selkeästi potentiaalia kiekolliseen rooliin, kunhan hän oppii maan ja uuden liigan tavat. Tämä oli hänelle ensimmäinen peli SM-liigassa eikä harjoituskertojakaan ole takana kuin vasta yksi.

Toivola pettyi tulokseen

Ässien valmentaja Mika Toivola oli ottelun jälkeen hieman pettynyt mies:

-Lähdettiin hakemaan voittoa varsinaisella peliajalla. Siinä mielessä piste ei tyydytä, että meillä oli pari laatupaikkaa enemmän kuin naapurilla. Mutta vastaavasti kolmannen erän tyhmät jäähyt olisivat voineet kääntää pelin toiseenkin suuntaan, mutta suuri kiitos kuuluu maalivahdille ja alivoimanelikolle, että Lukon kova myllytys kestettiin.

Vielä vuorokausi ennen pelin alkua oli pieniä toiveita siitä, että Ässät saa puolustaja Jarkko Gladin mukaan Raumalle, mutta lopulta mies ei pystynyt pelaamaan. Tätä murehti myös Toivola:

-Gladin Jarkko on semmoinen äijä, että noissa aloituksissa hän heittää kyllä ukon kuin ukon sivuun. Nyt meillä kolmannen erän lopussa kävi viisi miestä kokeilemassa, ja kaikki hävisivät vuorollaan aloituksen eikä oikein tiedetty että mitä siinä pitäisi tehdä.

Ässien ja koko ottelun paras pelaaja löytyy maalin edestä. Kanadalaisveskari Scott Langkow tuntui torjuvan kaiken, ja iltapuhde tuottikin 43 torjuntaa. Tosin niistä suurin osa oli tyypillisiä Lukon laukauksia, eli kaukaa ylös suuntautuneita, mutta kolmannen erän lopulla Langkow joutui uurastamaan koko palkkansa edestä. Hyvin mies torjuikin, vaikka Torkin tekemä maali menikin hieman helposti.

Hyökkäyksessä Ässillä oli niinikään toimiva kaksikko Tähtinen-Wesslin. Parivaljakko loi lähes jokaisen Ässien vaarallisen maalitilanteen, ja usein näytti siltä että kotijoukkueen kankea puolustus ei millään pysy kaksikon perässä. Kokenut konkari Pasi Peltonen oli Ässien puolustajista ykkönen.