SaiPa yllätti Kärpät Oulussa

LIIGA / Raportti
Jani Nieminen oli loistovireessä SaiPan kaataessa Kärpät.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Pekka Tirkkosen ura liigavalmentajana sai unelma-alun, kun SaiPa kaatoi Kärpät vahvalla esityksellä.

SaiPa ja Kärpät kohtaavat yleensä aina SM-liigan avauskierroksella. SaiPa on näissä kohtaamisissa aina ennakkoon altavastaaja Kärppien kantaessa ennakkosuosikin viittaa. Useimmiten SaiPa voittaa. Näin kävi myös tänään.

Lappeenrantalaisten voitto perustui vahvaan joukkuepelaamiseen. SaiPa onnistui nostamaan tasoaan kolmanteen erään ja murskasi Kärpät päätöserässä täysin. 

Tottakai tämä on hieno voitto. Sarjan ennakkosuosikki vastassa ja saimme heti kolme pistettä, SaiPan päävalmentaja Pekka Tirkkonen iloitsi ottelun jälkeen. 

Kärppien käskyttäjä Hannu Aravirta oli syystäkin pettynyt omiinsa. 

 Meidän olisi pitänyt toisessa erässä tappaa peli. Emme tehneet sitä ja sitten meidän rivit hieman hajosivat. SaiPa ansaitsi voittonsa tänään, Aravirta totesi. 

Draamaa ottelun alussa

Ottelu sai dramaattisen alun kun SaiPan Stefano Giliatin liigauran avausottelu katkesi jo vajaan kahden minuutin pelin jälkeen. Gilliati taklasi Kärppien Mikko Niemelää ulosajon arvoisesti. 

Kärpät ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään viiden minuutin ylivoimaa ja tämän jälkeen myös SaiPa sai juonesta kiinni. Vieraat siirtyivätkin erän lopulla johtoon Roberts Jekimovsin ylivoimamaalilla.

SaiPa iski hieman lähtötelineisiin jääneisiin isäntiin juuri kuten sen pitikin - hyvällä liikkeellä tila ja aika pois sekä teräviä vastahyökkäyksiä isäntien päätyyn. 

Toisen erän alussa SaiPalle tuli musta minuutti. Ensin Ivan Huml ohjasi maalin edestä kiekon SaiPa-maalin kattoon ja vain sekunteja myöhemmin Joonas Komulainen veti kiekon tolpan ja Jani Niemisen takapuolen kautta maaliin. 

 Kiekko osui [Markku] Flinckiin ja katosi sen jälkeen. Kuulin kilahduksen ja sitten tunsin kiekon osuvan persauksiin. Katsoin sen jälkeen taakse ja siellähän se lirui, Nieminen kertasi ottelun jälkeen erikoista osumaa. 

Tuohon maaliin päättyi myös sputnikin lento toisessa erässä, eikä SaiPa päässyt enää ensimmäisen erän tasolleen. 

Kolmannessa erässä voimasuhteet muuttuivat jälleen ja lopulta SaiPa murskasi Kärpät. Vieraiden maalijuhlat aloitti Olavi Vauhkonen röyhkeällä nousulla maalin eteen. 

Erän puolivälissä SaiPa iski ottelun pakettiin kahdella salamamaalilla. Kärpät ei saanut minkäänlaista takaa-ajoa aikaiseksi. Kruununa isäntien surkealle erälle Juha-Pekka Haataja otti pelirangaistuksen käytöksestä neljä minuuttia ennen ottelun loppua. 

Tuomarilinja puhutti

Kärpistä ei vakuuttanut mikään osa-alue. Kotijoukkue vaikutti luuleen pelin olevan paketissa kahden erän jälkeen, mutta toisin kävi. Lopussa kärkipelaajien jäähyt sekä turhautumiset herättivät paljon ihmetystä. 

 Lopussa oli kova frustraatio joukkueella. Olemme olleet kovassa paineessa kun voittoja ei ole tullut ja nyt kahden erän jälkeen ehkä luulimme voiton olevan jo taskussa. Sitten SaiPa teki pari nopeaa maalia ja sen jälkeen meillä tuli näitä yksittäisiä turhautumisia. Se ei tietenkään ole hyvä juttu, Aravirta mietti. 

 Tästä täytyy nyt ottaa opiksi ja jatkossa meidän täytyy olla vahvempia niin henkisesti kuin fyysisestikin, Aravirta jatkoi. 

Illan tuomarikaksikko Vesa Keränen - Jussi Leppänen ei myöskään saanut kärppäluotsilta puhtaita papereita. 

 Mielestäni tuomareilta hyvin epätasaista suorittamista tänään. Nähtiin kyllä linjan olevan tarkka, mutta se ei pitänyt loppuun saakka, Aravirta kertoi. 

SaiPan Pekka Tirkkonen kertasi ottelua huomattavasti tyytyväisempänä. 

 Heti ottelun alkuun shokki ulosajo, mutta tapoimme viiden minuutin jäähyn hyvin. Toisessa erässä meille tuli pieni herpaantuminen, mutta joukkue kasasi hienosti itsensä kolmanteen erään. Luotettiin omaan systeemiin ja pelaamiseen. Se tuotti tänään palkinnon, Tirkkonen iloitsi.

Ottelun jälkeen Kärppien sairastuvalle tuli myös lisää potilaita. Niin Tomas Plihal kuin Mikko Niemeläkin joutuivat jättämään leikin kesken. Plihalin jalkaan osui kiekko. Niemelä puolestaan sai jonkinasteisen tärähdysvamman Gilliatin taklauksen seurauksena. 

 Täytyy katsoa aamulla mikä heidän tilanteensa on, Aravirta tyytyi toteamaan. 

Molemmat joukkueet jatkavat pelejään lauantaina. Kärpät matkustaa JYPin vieraaksi, kun taas SaiPa saa kotona vastaansa Lahden Pelicansin. 

» Lähetä palautetta toimitukselle