KalPalle runkosarjan voitto – SaiPan haaveet nurin

LIIGA / Raportti
Kuopion KalPa on SM-liigan runkosarjan voittaja kaudella 2011–12. KalPa varmisti ykköstilansa tiistaina voittamalla kotonaan SaiPan. Savolaisten luistin liikkui lennokkaasti, eivätkä vierailijat pysyneet vauhdissa mukana. Tappion myötä lappeenrantalaisten pudotuspelihaaveet kariutuivat lopullisesti.

KalPan ja Pelicansin välinen kamppailu runkosarjan voitosta päättyi tiistain kierrokselle. Lahtelaiset kärsivät Turussa tappion ja KalPa voitti kotonaan Lappeenrannan SaiPan. Kuopiolaiset karkasivat taulukossa tavoittamattomalle karkumatkalle, kun runkosarja on päätöskierrosta vaille valmis. Palloseuran voitto romutti samalla SaiPan toiveet pudotuspeliotteluista.

KalPan peliesitys oli ehjä. Joukkue liikkui vauhdikkaasti ja olikin liikkeessä selvästi SaiPaa edellä. Savolaisten hyökkäysten rakentelut olivat organisoituja ja keskialue ylitettiin usein yhtenä rintamana. Lappeenrantalaisten peli ei vahvan kotijoukkueen ansiosta lähtenyt missään vaiheessa kunnolla käyntiin. Vierailijoiden hyökkäykset perustuivat enemmän yksittäisiin väläytyksiin.

– Onnittelut kollega Tuokkolalle ansaitusta voitosta ja runkosarjan voitosta. Mahtava suoritus sinänsä. Ensimmäisessä erässä oltiin jalalla jäljessä, mutta maalit meni kohtuullisen helposti. Toisessa erässä pystyttiin tasoittaa peliä, mutta jäähyjä tuli paljon, vaikka ei KalPan liike pitäisi aina tarkoittaa sitä, että pitää viheltää jäähyjä, SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin totesi.

KalPan päävalmentaja Tuomas Tuokkola oli tyytyväinen.

– Seura teki tänään historiaa ja siitä ollaan ylpeitä ja iloisia. Pitää muistaa, että tämän kokoisessa kaupungissa ja tällä budjetilla tämä ei ole itsestään selvyys. Se vaatii kuudenkymmenen illan kovan keskittymisen ja äärimmäisen kovan työn. Tästä nautitaan tämä ilta, mutta ilman shampanjoita, Tuokkola iloitsi.

SaiPalle salamamaali

Ottelu sai vauhdikkaan alun, kun kolmen peliminuutin jälkeen verkko oli heilunut kertaalleen molemmissa päissä. SaiPa karkasi johtoon, kun Jesse Saarisen laukaus yllätti helposti Mikko Koskisen. KalPan tasoitusmaalissa SaiPa-puolustaja Jere Pulli jätti Sakari Salmisen taakseen ja Salminen viimeisteli läpiajon päätteeksi. Osa kunnia maalista menee oivaltavan pystysyötön maaliin antaneelle Jussi Timoselle.


Seurahistorian ensimmäinen runkosarjan voitto sai suut virneeseen.
Atte Rissanen - http://rissanen.kuvat.fi/

KalPa hallitsi maalien jälkeen avauserää selvästi. Joukkue pyöritti pitkiä hyökkäyksiä vierailijoiden päädyssä ja tilanteitakin syntyi. Kuopiolaisten jokainen ketju sai aikaan painostusjaksoja ja liike oli astetta vierailijoita parempaa. Kotijoukkueen 2-1-maalissa oli kuitenkin roimasti tuuria mukana, kun Jukka Hentusen heitto miinuskulmasta meni Jere Myllyniemen luistimesta maaliin.

Toisen erän alussa tahti jatkui lähes samanlaisena. KalPa liikkui erinomaisesti ja hyökkäsi yhtenäisesti. Kotijoukkue voitti keskialueen usein vauhdilla, eikä sortunut usein nähtyihin kiekon menetyksiin. KalPa karkasi kahden maalin johtoon hieman paitsiolta haiskahtaneesta tilanteesta. Maalista vastasi Adam Masuhr, jonka komea lyöntilaukaus painui ylänurkkaan.

KalPa rallattelee voittoon

Päätöserä ei pelin virtaukseen muutosta tuonut. Kotijoukkue hallitsi kiekollista peliä täydellisesti. Puhuttavin tilanne nähtiin reilun viiden peliminuutin jälkeen, kun SaiPan Antti Aarnio taklasi Adam Masuhria. Kovalla vauhdilla tilanteeseen tullut Aarnio selvisi taklauksestaan pienellä rangaistuksella, vaikka sekaisen oloinen ruotsalaispakki hoiperteli pukukopin puolelle.

– Kolmannen erän tilanteesta olen tehnyt videopäätuomarille tutkintapyynnön. Sääntöjen mukaan tilanteesta olisi kuulunut viiden minuutin jäähy ryntäyksestä, kun pelaaja loukkaantui, otteluvalvoja Rauno Piiroinen selvitti Aarnion taklausta.

– Vielä on liian aikaista antaa ennustetta, mutta tauko voi olla hyvinkin pitkä, jos on huono tuuri. Ei Masuhr ainakaan tällä viikolla pelaa, mutta onko mukana pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, se jää nähtäväksi, KalPan lääkäri Olavi Airaksinen arvioi.

Aarnion jäähyn aikana KalPa iski vielä kertaalleen. Tilanne oli kuin toisinto KalPan toisesta maalista. Hentunen toimitti jälleen kiekon maaliviivan takaa luukulle ja tällä kertaa kiekko pomppi Myllyniemen patjan kautta maaliin. Ottelun viides maali jäi taiston viimeiseksi.

Loppusummerin jälkeen KalPan pelaajat ja suurin osa yleisöstä jäi halliin odottamaan lopputulosta Turusta. Kun tieto tavoitti pelaajat, teki joukkue pienen kunniakierroksen jäällä. Savolaisten ensimmäinen runkosarjan voitto oli tosiasia.

– Suuri kiitos pitää antaa myös meidän toimistohenkilökunnalle. Erityisesti Kimmon [Kapasen] panos. Suuri kiitos myös taustavaikuttajille ja faneille. Huomenna klo. 10 kuitenkin jatketaan ja mennään kohti playoffeja. Otetaan se, mikä sieltä meille vastaan tulee, katsahti Tuokkola jo tulevaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle