Kärpät toistamiseen Jokereita parempi

LIIGA / Raportti
Oulun Kärpät otti vuorokauden sisään toisen voiton Helsingin Jokereista. Perjantain kamppailun tapaan Kärpät oli lauantain ottelussa kokonaisvaltaisesti parempi joukkue. Oululaisten sankari oli kuitenkin kauden ensimmäisen pelinsä ja samalla nollan torjunut maalivahti Tomi Karhunen.

Kärppien kokoonpanoon tuli ennen ottelua iso muutos, kun kaikki kauden tähänastiset peliminuutit rohmunnut ykkösvahti Ville Hostikka joutui jäämään sivuun perjantain ottelussa tulleen kylkirevähdyksen vuoksi. Tilalle luisteli Tomi Karhunen, jolla oli syksyn ajalta tilillään ainoastaan kolme ottelua Mestiksessä. Tämä koituikin yhdeksi ottelun kulminaatiopisteeksi, sillä nuori vahti oli Kärppien sankari.

- Vajaa kaksi tuntia ennen peliä tuli tämä valinta eteen. Hostikka olisi voinut ehkä pelata, mutta turha peluuttaa häntä, kun terve mies on reservissä. Karhunen tuli samalla tavalla puskista viime joulukuussakin pelaamaan, ja torjui silloinkin nollan, hehkutti kärppäluotsi Hannu Aravirta.

Pelin hallinta aaltoili ottelussa paljon. Kärpät vei taistoa alussa, mutta myöhemmin Jokerit otti tahtipuikon itselleen. Kärpät pelasi kuitenkin kokonaisvaltaisesti hieman paremmin ja oli terävämpi maalipaikoissaan.

Merkittävää oli se, että Kärpät pystyi säilyttämään perjantain hyvän otteensa. Tiistain aneemisesta Ilves-taistosta ei ollut enää jälkeäkään. Oululaisten paketti pysyi paremmin kasassa kuin Jokereiden, joilla oli varsinkin ottelun loppupuolella isoja vaikeuksia saada rivinsä kuntoon. Kärppävalmennus hehkutti ottelun jälkeen parin harjoituksen merkitystä.

- Keskityimme keskiviikon ja torstain harjoituksissa aivan perusjuttuihin. Jälkeen päin ajatellen se olisi pitänyt tehdä jo aiemmin. Tiistain peli oli täysin pakkovoitto, ja senkin kääntäminen antoi tietysti hyvää virtaa, Aravirta taustoitti.

- Tiistaina muutimme lopussa ketjuja. Ivan Huml on pelannut ennenkin paljon laiturina, tuolla paikalla hän saa kapasiteettinsa paremmin ulos. Ehkä myös Alikosken tulo (Michal) Vondrkan tilalle vapautti energiaa. Nämä ovat vaikeita ryhmädynaamisia juttuja, joita ei matematiikalla selvitetä.


Tomi Karhusen kauden avauspeli Kärppien paidassa sujui loistavasti.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Kärpillä lentävä lähtö

Lauantai-illan ensimmäinen erä oli varsin oululaisyleisöön menevää kiekkoa. Kärpät hallitsi kenttätapahtumia ja Jokereilla oli suuria vaikeuksia päästä keskialueen yli. Kotijoukkueen parhaimmat paikat siunaantuivat alussa Julius Junttilalle ja lopussa Juha-Pekka Haatajalle, joista varsinkin jälkimmäisen tilanteen jokerivahti Frans Tuohimaa nollasi komeasti.

Perjantai-iltana käyty edellinen taisto näkyi kamppailussa selvästi. Pieniä torikokouksia syntyi jatkuvasti ja jäällä oli sitä tunteenpaloa, jota usein kaamosmaisista marraskuun peleistä puuttuu. Maaleja avauserässä ei kuitenkaan nähty.

- Tiedettiin, että täällä pitää olla alussa valmiina. Emme ehkä olleet niin valmiita kuin olisi pitänyt olla, mutta ensimmäinen erä oli aika tasaista. Saimme Kärppien ensimmäisen otteen pois, näki Jokereiden päävalmentaja Erkka Westerlund.

Jokereiden uurastuksesta ei suotu palkintoa

Toisessa erässä asetelmat pyörähtivät toisin päin. Jokerit kontrolloi kiekkoa, eikä Kärpät päässyt omalta alueeltaan mihinkään. Vierailla oli useita hyviä maalipaikkoja ja varsinkin matalia vetoja sateli tasaiseen tahtiin kohti kärppärysää. Karhunen oli kuitenkin hyvässä vireessä ja piti joukkuettaan pystyssä.

Kärpät sai erän puolivälin jälkeen tilaisuutensa, kun Teemu Eronen komennettiin jäähylle. Tulosta tuli heti, kun Joonas Kemppainen voitti aloituksen, Atte Ohtamaa levitti viivalla poikittain ja Ilkka Mikkola roiskaisi kohti maalia. Tuohimaa ei laukausta nähnyt, ja kiekko painui Jokereiden rysään. Helsinkiläiset jatkoivat osuman jälkeen painostustaan, mutta tietä Karhusen ohi ei ollut.

Toinen erä olikin ottelun kannalta ratkaiseva, kun Jokerit ei saanut palkintoa uurastuksestaan. Tämä turhautti pelaajia, mikä näkyi selvästi kolmannessa erässä.

- Toisessa erässä tuli muutama pitkä vaihto, pakit väsyivät ja eivät saaneet kiekkoja ylös. Siitä sitten tuli mylläköitä, mutta pystyimme rimpuilemaan siinä. Tulihan siinä sitten se ylivoimamaalikin, klassinen heitto maskin takaa maalille, Aravirta totesi.

Päätöserän alussa Raksilassa saatiin ihailla komeaa osumaa. Ilkka Mikkola avasi pystyyn Jari Viuhkolalle, joka rytmitti hyökkäysalueella peliä ja jakoi lopulta poikittain Ivan Humlille. Laituriksi siirretty slaavihyökkääjä läsäytti vastustamattomasti suoraan syötöstä kiekon kattoon ja pelin lukemiin 2-0.

- Toinen erä oli vahvaa pelaamista meiltä, onnistumiset jäivät kuitenkin tulematta. Päätöseränkin alussa oli hyvää taka-ajoa, mutta se kariutui siihen vastaiskumaaliin, joka oli ehkä viimeinen isku, Westerlund huokasi

Jokereiden kiri tyrehtyi viimeistään, kun Mikko Lehtonen luuti 3-0-osuman ylivoimalla. Tilannetta edelsi Jarkko Ruudun täydellisesti hölmöilystä johtunut kaksiminuuttinen. Viukola sai maaliin syöttöpisteen, ja kahdella syötöllään hän nousi Kärppien kaikkien aikojen pistetilastossa ohi Kari Jalosen.

Valmentajat tyytyväisiä tuplapeleihin

Molemmista leireistä tuli ottelun jälkeen positiivisia kommentteja perjantain ja lauantain tuplapeleistä.

- Hyviä tapauksia nämä, rikkovat normaaleja arkirutiineja. Lisäksi valmennuksella ei tarvitse valmistaa pelaajat kuin yhteen peliin, Aravirta kertoi.

- Nämä viikonlopun tuplapelit ovat hyviä. Näissä on paljon uutta sekä pelaajille että valmentajalle – fyysisesti ja henkisesti erilaisia pelejä, raportoi puolestaan Westerlund.

Kärppien seuraava peli on tiistaina Ilveksen vieraana. Jokerit kohtaa samana päivänä kotonaan Tapparan.

» Lähetä palautetta toimitukselle