Kylmä halli, kuumat tunteet

Jääkiekon SM-liiga ei olisi voinut palata juurikaan paremmalla joulutauolta Oulussa. Kiihkeässä ja viihdyttävässä pelissä kotijoukkue Kärpät otti maalin voiton Espoon Bluesista loistavan toisen erän ansiosta.

Heti lämpeni

Ottelu lämpeni jo sen ensimmäisellä minuutilla. Kohukaksikko Petr Tenkrat - Marko Tuomainen pääsi toisessa vaihdossa yhtä aikaa jäälle ja pleksit paukkui rikki. Tilastot kertovat karua kieltä: 1.07 Petr Tenkrat 2 minuuttia päähän kohdistunut taklaus sekä automaattinen kymmenen minuutin käytösrangaistus. Tenkrat siis ajoi puolen kentän vauhdilla rumasti yli edellisessä kamppailussa häntä teloneen Tuomaisen. Törkeä teko, jota en henkilökohtaisesti voi ymmärtää. Rangaistus täysin oikea.

Kun vielä Andrei Potaichuk sai kyseenalaisen jäähyn korkeasta mailasta pääsi Blues heti ottelun alkuun kahden miehen ylivoimalle. Ensimmäisen jäähyn kotijoukkue kesti, mutta toista ei. Teemu Elomon ilman maskia siniviivalta lähtenyt laukaus lurpsahti Niklas Bäckströmin hanskasta maalin perukoille.

Blues oli ottelun ensimmäisessä erässä täydellisesti niskan päällä ja se hallitsi kenttätapahtumia suvereenisti. Kärpillä ei ollut yhtään kunnollista maalintekopaikkaa ja peli pyöri vahvasti kotijoukkueen puolustusalueella. Maalivahti Bäckström esitti muutaman paraatipelastuksen ja piti kotijoukkueen pelissä kiinni.

Mitä Bluesille tapahtui?

Siinäpä mielenkiintoinen kysymys. Sillä Kärpät jyräsi vieraidensa yli aina voittoon asti mahtavan toisen erän ansiosta. Kärpät loi painetta Bluesin alueelle ensimmäisestä minuutista lähtien ja maaleja satoi liukuhihnalta. Tulituksen aloitti Mika Pyörälä, joka sutaisi onnenkantamoisella ruuhkan takaa rystyltä tasoituksen. Sami Heinonen, maila jäähän! Kolme minuuttia edellisestä pääsi Kärpät ylivoimahyökkäykseen. Vaihteeksi pelaamiseen keskittynyt Tenkrat antoi mahtavan passin Lasse Kukkoselle, jonka epäonnistunut laukaus löysi tiensä ohi hölmistyneen Heinosen. Jälleen erittäin halvan näköinen maali.

Ja lisää oli luvassa. Erän puolivälissä Blues sai kahden minuutin jäähyn väärästä vaihdosta ja ja Kärpät rokotti. Drew Bannister laukoi lujaa ja irtokiekon suti sisään sentteri Mika Pyörälä Blues-puolustaja Juha Gustafssonin löysäillessä. Tämä riitti Hannu Kapaselle, joka otti aikalisän. Hetki edellisestä ja kotijoukkue sekoili oikein kunnolla. Ensin Mikko Lehtonen roikkui itselleen kaksiminuuttisen ja heti perään Bannister törttöili itsensä myös jäähyaitioon laitataklauksesta. Kahden miehen ylivoimalla Peter Sarno kavensi maalin päähän hienon kuvion jälkeen takatolpalta.

Kärpät kuitenkin rankaisi vielä kerran. Hyökkäyspään aloituksen jälkeen Mikko Myllykosken vaarattoman oloinen laukaus pomppi Sami Heinoselta karkuun ja Sami Mettovaara väänsi reboundin väkisin verkkoon. Tahtomaali, joka jäi ottelun ratkaisuksi. Toisen erän loppu meni todelliseksi nahisteluksi, jossa jäähyaitoon kuskattiin pelaajia tasatahtiin. Kunnon räjähdys oli melko lähellä.

Kolmannessa erässä Blues pääsi maalin päähän. Petr Tenkrat otti jäähyn keskialueella ja Blues käytti jälleen ylivoimansa hyväkseen. Niklas Bäckström ei saanut pysäytettyä rännikiekkoa, vaan pompotteli sen suoraan Kari Kalton lapaan, 4-3. Kärpät pelasi johtoasemassa varsin kypsästi ja tasakentällisin pelatessa se sai pidettyä vieraat kulmissa ja loput hoiti Bäckström. Vaikka vieraat hallitsivat näennäisesti eivät he saaneet kavennuksensa jälkeen hyviä tekopaikkoja.

- Peli oli varsin vauhdikas ja hyvätasoinen. Toinen erä oli meiltä huono ja sen takia menetettiin voitto. Maalinedustapelissä jäi paljon parantamisen varaa, totesi Bluesin Hannu Kapanen.

Sitten Kapanen aloittikin päivän saarnan:

- Pyydättekö Kärppien lääkäriä käymään koskettamassa myös Calounia? Nimittäin on kaveri tehnyt Tenkratille ihmeparantumisen. Toivottavasti tämä ei jää tähän. Eiköhän kurinpitovaliokunta rankaise tuollaisesta valehtelemisesta, Kapanen jyrisi.

- Olen pettynyt, että tuomari meni kotijoukkueen huutoon toisessa erässä viheltäessään meille väärästä vaihdosta rangaistuksen, Kapanen jatkoi.

On totta, että Tenkratin sairasloman pituus arvioitiin liian pitkäksi. Mutta se, että Hannu Kapanen syyttää Kärppiä valehtelemisesta on jo asia erikseen. Kärppien päävalmentaja Kari Heikkilä vastasi kollegalleen näin.

- Lääkärimme on tosiaan hyvä. Mutta meidän valmentajien tulisi keskittyä siihen, mitä pelaajat tekevät kentällä. Toisessa erässä nähty Kapasen keskisormen näyttäminen meidän aitioon väärästä vaihdosta tulleesta rangaistuksesta on sellaista pelleilyä, mitä en halua nähdä, Heikkilä kommentoi.

-Alussa emme olleet niin hereillä kuin piti ja se purkautui jäähyinä. Toinen erä oli meidän hallintaa ja saimme käännettyä pelin voitoksi. Meillä oli iso sydän ja voitto oli hieno, Heikkilä kommentoi itse peliä.

Ottelu päättyi siis varsinaiseen sanaharkkaan lehdistötilaisuudessa ja kieltämättä toiminta alkaa mennä jo hiukan liian pitkälle. Siinä, miten lehdistön edessä esiinnytään olisi monella harjoittelemista.