Ässiä vietiin ihan kuusnolla

Jokisella onnistunut paluu Raksilaan.
Kauden kahdella tappiolla aloittanut Oulun Kärpät palasi voittokantaan murskaamalla Porin Ässät.

Jussi Jokisen paluu kärppäpaitaan ei olisi voinut sujua paljon aurinkoisemmissa merkeissä. Oululaiset takoivat porilaiset vieraat jäänrakoon voittamalla ottelun lukemin 6-0 (2-0,0-0,4-0).

Raksilan yleisö sai mitä halusi, sillä myös suoraan ykkösketjun sentteriksi laitettu Jokinen onnistui heti ensimmäisessä pelissään maalinteossa.

– Tottakai jännitti ennen peliä. Ainutlaatuinen tilaisuus pitkästä aikaa pelata jälleen kärppäpaidassa, Jokinen jutteli ottelun jälkeen.

Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta oli luonnollisesti tyytyväinen uuden ykkössentterinsä panokseen.

– Kyllä meidän voitossa oli tänään Jokinen-efekti. Jussi toi juuri oikeaan aikaan sen tehosteen oman kokemuksen, olemuksen ja itseluottamuksen muodossa. Syksy on mennyt kokonaisuutena heikosti, joten tämä efekti tuli juuri oikeaan aikaan, Aravirta myhäili.

Alusta saakka Kärppien tahtiin

Ottelu alkoi isäntien määrätessä tahdin vieraiden ollessa ensimmäiset minuutit aivan yössä. Erän puolivälissä syntyi vihdoin liigakauden avausmaali Ässät-verkkoon varsin erikoisella tavalla, kun Juha Järvenpää imaisi Atte Ohtamaan jo ennen siniviivaa sutaiseman kiekon maaliin.

Ensiesiintymisen vanhassa kotiluolassaan tehnyt Jokinen aloitti ottelun lupaavasti. Liikkeessä näkyi vielä pari Atlantin ylitystä viikon sisään, mutta pelisilmä oli kohdallaan. Jokinen järjesteli pari namupaikkaa ketjukavereilleen.

Ottelun toinen erä oli maaliton ja jäähyjen värittämä. Erässä jaettiin peräti seitsemän pikkukakkosta. Illan erikoisimman rangaistuksen sai Mikko Lehtonen, joka yritti pelata kiekkoa katkenneella mailalla.

Pelillisesti toinen erä oli ensimmäistä tasaisempi. Erän paras tilanne tuli Ässien Joel Armialle, joka ei kuitenkaan läpiajosta onnistunut maalinteossa.

Ottelun käännekohta nähtiin heti kolmannen erän alussa, kun Ässien Stephen Dixon taklasi isäntien Vladimir Emingerin laitaan ulosajon arvoisesti. Tämä katkaisi Ässien selkärangan lopullisesti ja Kärpät latoi seuraavien minuuttien aikana kolme maalia.

– Dixonin ulosajoon meidän peli kaatui lopullisesti, Ässien päävalmentaja Karri Kivi totesi ottelun jälkeen.

Maalinteon aloitti Jokinen, joka räjäytti Raksilan maalaamalla Kärppien pelatessa kahden miehen ylivoimalla. Pian maalinsa jälkeen Jokinen poistui pukukoppiin oltuaan ensin penkin päässä huollettavana jalkojen krampattua. Kärppäsentterin jalkaa hierottiin, mutta lopulta riskejä haluttiin välttää, ja Jokinen jätti pelin kesken.

Kivi mietteliäänä ottelun jälkeen

Ottelun jälkeen Ässät-luotsi Kivi oli luonnollisesti pettynyt mies.

– Numerot kuvastavat hyvin tapahtumia tänään. Hyökkäyspäässä ei tapahtunut mitään, mutta peräpäässä senkin edestä - tosin pelkästään miinusmerkkisesti, pettynyt Kivi sadatteli.

Kritiikkiä sai niin Ässien hyökkäys kuin puolustuskin. Kysyttäessä tuomareista Kivi jo melkein avasi sanaisen arkkunsa, mutta malttoi lopulta mielensä ja tyytyi kommentoimaan vain joukkueensa peliä.

– Koko kautta ajatellen meidän puolustusosastomme on ollut meidän sielumme, mutta tänään heillä ei todellakaan ollut hyvä päivä, Kivi jatkoi.

Kärppien pääkäskijä Aravirta oli eittämättä tyytyväinen omiensa suoritukseen.

– Avausvoitto on aina tärkeä. Jatkettiin sitä suuntaa mikä aloitettiin Jyväskylässä. Saatiin Ässät ahtaalle ja toteutimme itse hyvin sovittua systeemiä. Saatiin myös vähän testosteroni haisemaan siellä, eikä peli ollut koko ajan aivan perinteistä kärppää, Aravirta jutteli.

Jokisen lisäksi Aravirta nosti ottelun onnistujiin nollapelin pelanneen Tomi Karhusen

– Karhunen on muutamaa numeroa suurempi pelaajana kuin viime kaudella. Tämä oli tärkeä nollapeli hänelle, sillä tiedän kuinka vakavasti hän otti JYP-pelin toisen maalin, Aravirta kehui.

Kärppien ylivoima alkoi myös vihdoin tuottamaan tulosta. Tästä osoituksena kolme ylivoimamaalia.

– Olemme saaneet ylivoimaa pelaamaan nyt ne kaverit, jotka sitä normaalisti pelaavatkin, Aravirta analysoi.

Lehdistötilaisuudessa oli läsnä myös Kärppien tuorein hankinta Jason Demers, joka pelannee ensimmäisen liigaottelunsa tulevana lauantaina Kärppien kohdatessa Tapparan Raksilassa. Ässät saa samaisena päivänä vieraakseen HPK:n.