JYPin taistelua ei palkittu

JYPin raivoisa kiri kolmannessa erässä jäi ilman toivottua tulosta, kun kotijoukkueen virheistä rankaissut Ässät nappasi kolme pistettä Poriin numeroin 2-5 (0-1, 1-2, 1-2). Jyväskyläläisten tehottomuus maalinteossa petasi voiton sarjakärkeen porhaltaneille porilaisille.

Kiekkojumalien hylkäämät hurrikaanipaidat saivat jälleen huomata katkerasti, kuinka vaikeata maalinteko voi jääkiekko-ottelussa pahimmillaan olla. Pelin lopputulos ei voisi juuri vähemmän peilata ottelun kokonaiskuvaa, sillä tahtipuikkoa heilutti muutamia hetkiä lukuun ottamatta yksin JYP. Erityisesti viimeisessä erässä hurjan vaihteen silmään saaneet jyväskyläläiset törmäsivät kuitenkin edelleen harmittavan tuttuun maalinteko-ongelmaansa.

– Se on nyt kovassa. Jos tuollaisia paikkamääriä pystyy viljelemään, niin kyllä sitten jostakin jossakin vaiheessa luulisi, että sisään menisi. Jos noista paikoista ei mene edes tuurilla maaliin, niin ei siinä sitten mitään voi, päävalmentaja Jyrki Aho päivitteli.

Ässien luotsi Karri Kivi oli tyytyväinen tärkeisiin pisteisiin, joita joukkue on viimeksi Jyväskylästä saalistanut vuonna 2006.

– Arvostetaan tietysti voittoa. Hämärä peli valmentajan näkökulmasta, oli paljon hyvää meidän puolelta, mutta sitten siellä aiheutui kyllä pulssin tykytyksiäkin aivan tarpeeksi, Kivi kertoili viitaten erityisesti kolmannen erän turhiin jäähyihin.

– Mutta mikä tässä tärkeintä niin pitkästä aikaa on Jyväskylästä jotain kotiin vietävääkin, Kivi jatkoi.

JYP hallitsi, Ässät rokotti

JYP aloitti ottelun kovalla painostuksella ja loi tekopaikkoja jo ensimmäisellä minuutilla. Joukkue pääsi saman tien kokeilemaan ylivoimaakin, kun Ässien nuorisotähti Joel Armia koukki itselleen paikan jäähyaitiosta. Passiivinen hurrikaaniylivoima jäi tuloksettomaksi, mutta paine pysyi JYPin hallussa senkin jälkeen. Erityisesti koko pelin hanakasti laukonut Harri Pesonen yritti päättäväisesti survoa kiekkoa sisään joka kulmasta, mutta ruuti oli toivottoman märkää.

Hurrikaanipaitojen tuhlailua ei Ässät katsellut pidempään vierestä. Erän puolivälissä sattui JYPin ensimmäinen huolimattomuusvirhe omassa päässä kostautui ja Joel Armia sai viimein tehtailtua kauden avausosumansa sivaltamalla komeasti ranteella kiekon yläputken alle ohi voimattoman Joni Myllykosken.

Joel Armialle helpottava kauden avausmaali.

JYP jatkoi suoraviivaista hyökkäämistään ja vetoja sateli kohti Antti Raantaa loputtomalla tahdilla. Suurempaa painetta jyväskyläläiset eivät Ässä-alueelle saaneet aikaiseksi, vaan hyökkäykset päättyivät nopeisiin, jopa hätäisiin ratkaisuihin. JYP ei edes pyrkinyt rakentamaan peliä, vaan käänsi pystysyötöillä suuntaa puskien patapuolustusta kohti. Lähimpänä maalia oli yhden miehen kuljetusliike Sami Vatanen, jonka laukaus kilahti kuitenkin vain tolppaan lisäten JYPin tuskaa.

Jyväskyläläisten maalintekoyrityksiä vaivasi ensimmäisessä erässä lievä väkinäisyys ja sen myönsi päävalmentaja Ahokin.

– Saatiin tilanteita aikaiseksi, mutta ei ollut ihan niin raivokasta meininki kuin piti olla, JYP-luotsi summasi.

Toiseen erään JYP tuli samoin eväin kuin ensimmäiseenkin, puolittaisia paikkoja syntyi jatkuvasti, mutta Raanta maalillaan ei pudotellut helppoja laukauksia eteensä ja esti näinvarmuudellaan vaarallisimmat tilanteet.

JYP sai mahdollisuutensa avausmaaliin, kun se pääsi pyörittämään ylivoimaa kolmatta kertaa ottelussa Armian ottaessa jälleen jäähyn, tällä kertaa korkeasta mailasta. Verkko soikin, mutta aivan väärässä päässä. Vetopaikkaan alivoimalla päässyt Ässien tšekkivahvistus Radek Smolenak yllätti itsensäkin seuraamalla ahnaasti oman laukauksensa ja siirsi porilaiset kahden maalin johtoon. Helpon irtokiekon maaliin pompotti pahasti nukahtanut Myllykoski.

Ja vain puolitoista minuuttia myöhemmin Ässät alkoi paketoida ottelua itselleen. Vahvasti vääntänyt jäähyltä päässyt Armia hankki patapaidoille ylivoiman, jonka Ässät käytti anteeksi pyytämättä. Hetken pyörityksen jälkeen Smolenak masensi illan toisellaan JYP-ryhmityksen yllättämällä Myllykosken lähes nollakulmasta millin tarkalla kudilla.

– Sen jälkeen meidän peli romahti erän loppuun asti, Jyrki Aho harmitteli.

Peli siirtyikin loppuerän ajaksi Ässien komentoon. Mm. Smolenak oli viimeistellä kypärätemppunsa, kun hän pääsi ohjaamaan Tomas Zaborskyn syötöstä vaarallisesti, mutta tällä kertaa Myllykoski venyi tärkeään torjuntaan.

Aivan erän lopussa, suurimman osan yleisöstä jo kiirehdettyä kahvijonoon, tuli pelin käännekohta, kun hurrikaanilauma nousi vielä mukaan taisteluun. Suoraan aloituksesta karanneen Eric Perrinin loistavasta siirrosta itsensä vapaaksi pyristellyt Ossi Louhivaara huudatti katsomoon jääneitä faneja upealla, vapauttavalla osumalla vain sekunti ennen erän päätöstä. Hienosti läpi ottelun pelannut Antti Raanta oli tällä kertaa aseeton Louhivaaran harhautusten edessä hyökkääjän nostaessa lusikkapuolelta kauden kolmantensa.

Patapaidat pesukoneessa

Kolmanteen erään jäälle luisteli ärsytetty ja kahleistaan irtautunut jyväskyläläisryhmä. Kiekkoa survottiin säälimättä Ässä-alueelle, jossa se raastettiin voimalla porilaisten maalille. Erityisiä vaikeuksia Ässille aiheutti pelin sisällä uudistettu JYPin 4-ketju Jari Jääskeläinen, Filip Riska ja Miika Lahti. Ketju loi jatkuvasti vaarallisia maalipaikkoja ja hämmensi sekä kuumensi patapaitoja kumartelemattomalla maalineduspelaamisella.

Ässien surkealle erälle kuvaavaa oli kolmannen rangaistuksensa ottaneen Joel Armian ylivoimalla vääntämä äärimmäisen turha hyökkäyspään kaksi minuuttinen, joka avasi JYPille avaimet kavennukseen.

Ylivoimalle päässyt JYP hoiti erikoistilanteen kuin uudesti syntyneenä. Nopean pyörittelyn päätteeksi Antti Pihlströmin karmaiseva viivapommi ohitti täydellisen maskipelaamisen sokaiseman Raannan ja vauhtikone pääsi tuulettamaan kauden kuparisensa rikkoutumista. Loistavan siirron maaliin tarjoili kultakypärä Arto Laatikainen.

Myös Antti Pihlström onnistui viimein maalinteossa.

Maalin jälkeen lopullisesti hengen päälle saaneet jyväskyläläiset aloittivat entistä hurjemman ryöpytyksen tasoitusmaalin saamiseksi. Samaan aikaan Ässä-pakka alkoi levitä käsiin ja tunteet joukkueessa kiehua yli. Varsinkin Miika Lahti porautui porilaispelaajien sisimpään ja hetken aikaa näytti siltä, että Ässät hölmöilee vieraspisteensä typerään kuumentumiseen.

Edes Arto Laatikaisen ottama estämisjäähy ei pilannut JYPin vahvaa otetta, vaan kiekko pyöri alivoimallakin Ässä-päädyssä tasoitusmaalin roikkuessa ilmassa. Tuuria ei kuitenkaan tänään siunaantunut JYPin kohdalle maalinteossa, vaikka patapaidat olivat koko erän täysin hurrikaanin myrskynsilmässä.

Viimeisen mahdollisuutensa JYP sai kaksi minuuttia ennen pelin loppua, kun Kristian Kudroc yritti teurastaa ihonsa alle päässeen Miika Lahden rangaistuksen arvoisesti. Jyrki Aho jätti tässä tilanteessa kuitenkin yllättäen aikalisän käyttämättä ja myös Myllykoski piti paikkansa tolppien välissä. Päävalmentajalla oli tässä ratkaisussa kuitenkin oma intuitionsa takana.

– Siinä oli sellainen ajatus, että me pystytään pyörittämään 5-4 ja saataisiin siinä katko aikaiseksi. Sitä kautta sitten olisi saatu hengähdystauko ja otettu maalivahti pois. Mutta sitten ei tietenkään saatu sitä katkoa siihen, harmistunut Aho selvitti.

– Jos sen hetken saisi nyt takaisin, voisin tehdä toisin - tai sitten en. Paikkoja meillä kuitenkin siinä oli, päävalmentaja jatkoi.

Virhe tai ei, niin minuutin pyörityksen ja niukasti hukattujen tekopaikkojen jälkeen Myllykoski lopulta luisteli aitioon. JYPin kannalta kiri loppui kuitenkin tähän paikkaan, kun Tomas Zaborsky potki karkuun ja sijoitti laatan tyhjiin lannistaen hurrikaaniryhmän toiveet voitosta. Heti perään illan riemukkaimmat tuuletukset tarjoili Ässien kapteeni Ville Uusitalo, joka räppäsi aloituksen jälkeen omalta siniseltä kauden ensimmäisensä tyhjään JYP-verkkoon.

JYP olisi ansainnut ottelusta enemmän kun mitä sai. Hurrikaanien peli kaatui kuitenkin lopulta, edellisen Lukko-pelin tapaan, karkeisiin virheisiin. Tämän myönsi myös Jyrki Aho.

– Edelleen voi sanoa, että ne virheet mitä tuli oli henkisesti niin raskaita, että niitä ei pystytty käsittelemään. Maalintekoon olisi kyllä tarvittu nyt tuuriakin.

Patapaitojen voitto oli tänään pienestä kiinni ja se oli myös Ässien päävalmentaja Karri Kiven sanoista luettavissa.

– Vaikea sieltä on ruveta mitään erityistä nostaa esille. Maalivahtipeli oli tänään kunnossa. Toki rangaistuksiakin otettiin eli väkisin niitä laukauksia tulee vähän joka puolelta, Kivi päivitteli.

Tappiosta huolimatta positiivinen vire jyväskyläläisten peliin on kuitenkin löytymässä, sen huikea kolmas erä todella osoitti. Ässät voikin olla erittäin tyytyväinen JYPin lahjoittamiin maaleihin ja kolmeen vieraspisteeseen.

Kumpikaan joukkueista ei ehdi juurikaan lepäilemään ennen seuraavia pelejä. JYPin olisi kerättävä voimansa heti perjantaiksi vaikeaan vierasotteluun HIFK:ta vastaan. Lauantaina on vuorostaan Ässien aika kohdata petopaidat kotiottelussaan Porissa.