"Kauden paras TPS" − yli seitsemän vuoden odottelu ohi

LIIGA / Raportti
Vääntöä riitti maalien edustoilla.
Kuva © Vesa Pöppönen https://www.facebook.com/VesaPhoto
TPS saapui Jyväskylään ryöstöretkelle ajatuksenaan ensimmäinen kolmen pisteen voitto Jyväsyklässä lähes kahdeksaan vuoteen. Suunnitelma onnistui varsin hyvin, sillä täydet pisteet matkasivat Turkuun 3−2-lukemin.

JYP lähti perjantain ottelusta hakemaan voittoa. Vaikka tiistainen tappio Tapparalle tuli tiukan väännön jälkeen, oli Tapparan voitto täysin ansaittu. JYP sai iloisia paluumuuttajia kokoonpanoonsa, kun Juuso Pulli, Mikko Viitanen, Darryl Boyce ja Jani Tuppurainen olivat jälleen hurrikaaniryhmän käytössä.

Vaikka TPS voittikin edellisen ottelunsa, saapui se Jyväskylään selvänä altavastaajana. Kokoonpano oli elänyt jälleen suuresti, sillä muun muassa Miro Keskitalo ja Alexander Ruuttu jäivät pois turkulaisten rivistöstä.

Sen sijaan Ilkka Pikkarainen palasi TPS:n ykkösketjuun. TPS:n pelaajavilskeestä kertoo sekin, että turkulaisilla oli mukana vain seitsemän samaa pelaajaa kuin edellisellä Hippoksen reissulla.

TPS sai kokoon vain kolme kentällistä pelaajia, joten ottelusta pystyi ennakoimaan turkulaisten selviytymistaistelua. Toisaalta vierailijoilla ei ollut mitään hävittävää, joten TPS:n saattoi odottaa pelaavan erittäin rohkeaa peliä hyökkäyssuuntaan.

Maalinteko oli tuskallista

TPS pelasi alusta alkaen erittäin rohkeaa hyökkäyspeliä. Turkulaiset iskivät nopeasti vastaan erityisesti Mikko Rantasen voimin. Rantaselle aukesikin muutama hyvä maalipaikka, mutta maalinteko oli ylitsepääsemätön haaste.

Koska TPS pelasi erittäin rohkeasti, myös JYPille aukesi hyviä paikkoja. Jo ensimmäisten minuuttien aikana Eric Perrin ja Markus Hännikäinen pääsivät kokeilemaan maalintekoa läpiajosta, mutta Teemu Lassila veti molemmilla kerroilla pidemmän korren.

TPS tuli myös toiseen erään yllättävän pirteällä liikkeellä, vaikka kuormitus avainpelaajille oli suuri. TPS pääsi hyvän liikkeen ansiosta luomaan painetta, joka loi JYPin pakeille suuria ongelmia. JYPin hyökkäysten rakentelu oli jälleen hyvin tukkoisaa, eikä kiekkoa saatu vauhtiin hyökkääville pelaajille.

TPS pääsi kokeilemaan ylivoimapelaamista useampaan kertaan ja se oli tuloksekasta. Pitkän pyörittelyn jälkeen Steven Seigo pääsi lyömään irtokiekon sisään muuttaen taululle 0−1-lukemat.

− Meillä oli paikkoja, mutta TPS teki ensimmäisen maalin. Siitä he saivat luonnollisesti virtaa omaan tekemiseen. Tänään nähtiin kauden parasta TPS:ää, Marko Virtanen mietti.

Markus Nenonen tasoitti pelin, mutta erä oli TPS:n näytöstä. Ville-Vesa Vainiola vei turkulaiset uudestaan johtoasemaan, kun erää oli jäljellä vain seitsemän sekuntia. Näin TPS pääsi erätauolle ansaitussa johtoasemassa.

− Rytmitimme peliä hyvin ja olimme viisaita. Kapealla materiaalilla voisi pelata hölmösti ja juoksennella ympäriinsä, Jarno Pikkarainen tuumasi.

TPS:n sinnikäs taistelu palkittiin

TPS antoi šokkihoitoa JYPin tasoitushaaveille viiden minuutin pelin jälkeen, kun Otto Nieminen tuikkasi kiekon sisään Tuomas Tarkin nenän edestä. Maaliin hienon esityön teki Jyväskylästä TPS:aan siirtynyt Joonas Sammalmaa, joka tarjoili oivaltavan syötön Niemiselle.

JYP jatkoi kavennuksen hakemista, mutta jo pelkkä hyökkäyspelaaminen oli tuskaista. Laadukkaat maalipaikat olivat vähissä, eikä Lassila ollut ohitettavissa vedoilla kauempaa tai kulmista. Valtteri Hotakainen pääsi kuitenkin kaventamaan ottelun lukemiin 2−3, kun TPS:lle sattui nukahdus maalinedustalla.

Maalin jälkeen JYP sai täysin uutta energiaa peliinsä, mutta maalinteko oli vaikeaa. JYPille aukesi hyviä paikkoja, mutta kiekko ei mennyt kertaakaan maaliin saakka.

Näin täydet pisteet matkasivat Jyväskylästä Turkuun ensimmäistä kertaa sitten 17.10.2007.

− Osa pelaajista meni vanhaan kuoppaan. Valmistautuminen ei ollut lainkaan kunnossa, Virtanen tuskaili.

− Lähes 60 minuuttia pelattiin, kuten pitikin. Hyvillä mielin voi täältä lähteä, Pikkarainen iloitsi.

Joukkueet jatkavat urakoitaan jo lauantaina. JYP matkustaa SaiPan vieraaksi, kun taas TPS isännöi Tapparaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle