JYPille kirveestä päähän Hippoksella

Tiistai-iltaa Hippoksen jäähalliin viettämään kokoontunut, melko runsaslukuinenkin yleisö sai nähtäväkseen yksipuolisen ottelun. Tappara oli kaikessa kotijoukkuetta parempi ja halukkaampi vieden pisteet vakuuttavalla esityksellä mukanaan Tampereelle.

Ottelu alkoi JYPin kannalta lupaavasti, kun vain reilun kahdenkymmenen sekunnin pelin jälkeen maalijyväänsä yhä hakeva Tomas Chlubna oli päästä pahantekoon. Tappara-pakki Tuukka Mäntylä pysäytti Jihlavan jyrän yrityksen sääntöjen vastaisesti ja illan oikeudenjakaja Jari Levonen passitti miehen 2+2 minuutiksi jäähylle, syynä korkea maila. Tämän tuplajäähyn kuluessa näyttikin siltä, että kotijoukkueen peli olisi jälleen uomissaan: ylivoimakuvio pyöri mukavasti ja vain koko illan loistokkaasti pelannut Pasi Kuivalainen esti JYPin maalintekoaikeet venytyksillään.

Viiden minuutin pelin jälkeen otteen ja tahdin määräsikin sitten vierailija Tappara. Jos onkin näiden kahden joukkueen kohtaamisia joskus sanottu painiotteluksi, muistutti ensimmäisen erän pelityyli lähinnä 50 kilometrin kävelyä. Tappara kontrolloi kiekkoa mielin määrin ja sai ansaitun erikoistilanteen, kun JYPin Tuomas Pihlman joutui katkaisemaan Tapparan 2-1-hyökkäyksen koukkaamalla.

Vierailijoiden ylivoima tuotti nopean tuloksen, kun Pekka Poikolaisen purkukiekko meni suoraan Tuukka Mäntylän lapaan, joka tälläsi lujan laukauksen päin JYPin maalissa pelannutta Tero Leinosta. Pahaksi onneksi kuitenkin kiekko ponnahti aivan tyhjään paikkaan Jani-Matti Loikalan vapaaksi jättämälle Janne Grönvallille, joka nosti kumilaatan komeasti tyhjänä ammottaneen maalin kattoon.

Kirvesrintojen johtomaalin jälkeen nähtiin ensi erässä molemmilta joukkueilta melko tahdotonta peliä. Tappara piti kiekkoa hakeutumatta suuremmin maalipaikkoihin, eikä JYP saanut kiekkoa edes vierailijoiden puolustusalueelle. JYPin luottovahti Tero Leinonen hoiti Tapparan pari maalintekopaikkaa varmasti. Ensimmäisestä erästä jäikin jyväskyläläisyleisölle pääosin unettava tunne.

Tappara ratkaisi toisessa erässä

Toisen erän alussa nähtiin ottelun suunta. Vajaan kolmen minuutin pelin jälkeen heikosti esiintynyt JYPin ykkösviisikko Sillgren-Perrin-Chlubna; Loikala-Poikolainen oli jäällä, kun illan paras kentällinen, Arto Kukin johtama vieraiden nelosvitja juoni tilanteen. Niin kuin niin kovin usein aiemminkin tällä kaudella, JYP-pakki Pekka Poikolainen katseli vierestä kun Kuki syötti kiekon maalin edessä odottaneelle Pasi Puistolalle, joka lirutti taululle luvut 2-0.

Tässä vaiheessa JYPin valmentaja Matti Alatalo pyrki herättämään joukkuetta vaihtamalla maalinsuulle Juha Pitkämäen. Pitkämäki olikin täysin työllistetty heti ensi hetkistä alkaen, kun mm. Janne Ojasen ja Aleksandr Barkovin johtamat kentälliset pyörittivät peliään JYP-päädyssä. Etenkin Janne Hauhtosen johtamalla viisikolla ja nuorella puolustaja Miika Huczkowskilla oli suuria vaikeuksia vierailijoiden rajun hyökkäilyn kanssa, muttei yksikään kotijoukkueen pelaaja selviä illan ottelusta puhtain paperein.

Mainitun Arto Kukin johtaman viisikon laituri Marko Mäkinen oli tänään voimahyökkääjä sanan monissa merkityksissä. Mäkinen taklasi, karvasi ja nuhjasi suurella sykkeellä ja saikin eloa kotiyleisöön hakiessaan tappelua JYP-puolustaja Jari Korhosen kanssa. Mäkisen vedettyä kahnauskumppanin paidan tämän pään yli katsoivat linjatuomarit parhaaksi mennä väliin, joten mitään kunnon painiottelua ei nähty. Ehkä hyvä niin, sillä Mäkisen parikymmentä senttimetriä ja varmaankin vähintään parikymmentä kiloakin suurempi olemus olisivat olleet liikaa sinänsä pirteälle Korhoselle..

Tilanteesta seurannut JYP-ylivoima oli ottelun koko kuvan ruumiillistuma; kotijoukkue ei saanut ylivoimallaan edes tilannetta, ja heti Tapparan tultua täysilukuiseksi se rankaisi. Janne Hauhtonen ja Petri Virolainen seurasivat alle metrin päästä, kun Mäkinen juoni kiekon maalin eteen Sami Venäläiselle, joka näki aukon Pitkämäen haarojen välissä muuttaen lukemat tulostaululla 3-0:aan. Ottelu ratkesi viimeistään tähän maaliin; kotijoukkueen selät oikenivat ja otteet muuttuivat entistäkin flegmaattisemmiksi.

Kolmas erä täydellisti nöyryytyksen

Ottelun päätöserään tuli kaksi lopputuloksen jo sisäistänyttä joukkuetta. Tappara pyrki jo erän alusta vain pitämään kiekkoa ja kuluttamaan aikaa. Välillä sen pyöritys tasakentällisin oli hurjaa, jopa niin hurjaa, että näytti kuin JYP olisi pelannut jatkuvaa alivoimaa. 48. minuutin tienoilla JYP sai erän ensimmäiset maalitilanteensa ja se oli kostautua. Hauhtosen ketju hyökkäsi niin innokkaasti, että Tom Bissett pääsi puhtaaseen läpiajoon, jossa kuitenkin Pitkämäki veti pidemmän korren. Myös Eric Perrinin viisikko oli suurissa vaikeuksissa Arto Kukin viisikkoa vastaan ja vain Pitkämäen hyvä peruspeli esti Tapparan lisämaalit. Pitkään näyttikin siltä, että joukkueiden välinen tasoero on tänään tuo kolme maalia.

Tapparan maalinälkä ei kuitenkaan ollut vielä tyydytetty. Jälleen kerran, huonon ja hengettömän JYP-ylivoiman jälkimainingeissa Tappara pääsi hiipimään maalitilanteeseen. Jussi Tarvainen antoi kiekon Jaakko Uhlbäckille, joka yritti syöttää JYP-maalin editse takakulmalla odottaneelle Aleksandr Barkoville. Kiekko osui kuitenkin kotijoukkueen nelossentteri Pekka Kärkkäisen mailaan, joka ’ohjasi’ ilmasta maalin ohi hölmistyneen Juha Pitkämäen.

0-4-maalin jälkeen alkoi valtaisa kotiyleisön kansainvaellus ulos jäähallista; väki ei kuitenkaan ehtinyt edes ulos saakka, kun vain 44 sekuntia edellisestä Tom Bissett nöyryytti JYPiä vielä kertaalleen, lyöden ottelun päätösluvuiksi tylyt 0-5. Tätäkin maalia epäonnen soturi Pekka Poikolainen seurasi lähituntumasta.

JYP-joukkueesta ei juuri onnistujia illan esityksen perusteella löydy. Maalivahtipeli toimi kohtuullisesti, vaikkakin pari Tapparan maaleista lirui harmittavan helposti verkon perukoille. Jokaista maalia edelsi kuitenkin puolustuksen jonkinasteinen merkkausvirhe, joten maalivahtien kontolle ei voi tappiota vyöryttää. Tapparan mainio karvauspeli ja kiekon hallinta olivat voiton avaimet. Mikäli joukkueiden otteet jatkuvat tiistaisen kaltaisina, tullee Tappara vielä ohittamaan JYPin runkosarjassa. Tosipelit ovat kuitenkin vielä molemmilla edessä; varmaa on, että JYPin esityksen on parannuttava huimasti. Muutoin Jyväskylän ylpeys esiintyy pudotuspeleissä tasan neljä kertaa.