”The monkey is dead on the ice!”

Apinoita putoili laumoittain JYP-pelaajien selästä Hippoksen torstai-illassa, kun peli-iloa säteillyt hurrikaanimiehistö ryöpytti väsynyttä Rauman Lukkoa lukemin 4-0 (1-0, 1-0, 2-0). Helpottavasti kauden maalitilinsä ottelussa aukaisivat Eric Perrin ja Jani Tuppurainen. JYP-maalilla Riku Helenius piti ensimmäisen nollapelinsä.

Kauden ensimmäistä ehjää 60-minuuttista pelistä hakenut JYP sai mitä janosi. Hurrikaanipaidat olivat Lukon niskan päällä läpi kamppailun ja välillä vaikutti siltä, että jäällä olisi luistellut vain yksi joukkue, niin suvereeni JYP kentällä nähtiin. Peli-ilme ja siitä huokunut iloisuus sekä vapautuneisuus saivat päävalmentaja Jyrki Ahon syystäkin tyytyväiseksi.

– Kokonaisvaltaisesti tyly ja oikealla tapaa rauhallisen työteliäs peli. Hyökkäyksessä oli sellaisia asioita mitä ei ole vähään aikaan näkynyt, oli oikeanlaista kiekonpitoa ja rauhallisuutta. Ja totta kai täytyy olla tyytyväinen pelin ratkaisseeseen ylivoimapeliin.

Erityisesti ottelun hahmon, 2+1 tehot iskeneen Eric Perrinin, esitykset saivat hymyn nousemaan Ahon kasvoille.

– Tuossa kopissa Eki taisi sitä apinaa riisua sieltä selästä. Totta kai se on tärkeää, että meidän kärkimiehet saavat niitä maaleja ja onnistumisia, Aho myhäili.

Väsynyt, hampaaton ja väritön Lukko matkasi koko ottelun vastaantulevien kaistalla. JYPin jalkoihin jääneiden raumalaisten päävalmentaja Rauli Urama ei sen suuremmin tappiosta nurissut.

– Kaipaamaan jäätiin laukauksia ja maalille menemistä. Hyökkäysröyhkeyttä puuttui ja irtokiekkoja ei juuri saatu eikä voitettu. Hyvä puolustus siellä oli vastassa, päävalmentaja myönsi.

Eric Perrin oli illan kuningas

Kapellimestari Perrinin paluu

JYP löi vakuuttavat ensitahdit heti ottelun alkuun. Liukkaasti liikkuneet jyväskyläläiset janosivat räväkkää alkua ja nopeaa maalia – siinä myös onnistuen. Vaikeuksissa ollut Lukko joutui heti alivoimalle kultakypärä Kris Beechin koukkiessa rangaistuksen.

Paikalleen pelissä täydellisesti loksahtanut JYP-ylivoima pyöritti näyttävästi ja Arto Laatikaisen levityksestä Eric Perrin pääsi viimein tälläämään kauden avausosumansa. Kanadalainen taskuraketti tarjoili yleisölle helpotusta pursunneet riemuisat tuuletukset. Maalin merkitys olikin luonnollisesti Perrinille henkilökohtaisesti todella tärkeä.

– Välillä on tuntunut siltä, että on jättänyt joukkueen pulaan, kun ei ole tullut onnistumisia. Erityisesti siksi maalit tänään helpottivat suunnattomasti, iloinen kanadalainen kertoili taiston tauottua.

Ensimmäinen maali näytti vapauttavan niin Perrinin kuin koko JYP-miehistönkin aivan uuteen ilmeeseen. Erityisesti Lukon puolustajat olivat helisemässä raastavan hurrikaanimyrskyn alla. Kiekon kanssa hutiloineet raumalaiset jäivät kerta toisensa jälkeen jumiin omaan päähänsä ja kiekon saaminen yli edes oman sinisen tuotti välillä suuria vaikeuksia. Lukon alakerrasta olennaisen tiivistää se tosiseikka, että maalivahti Mika Noronen esitteli rohkealla mailapelillään parasta kiekollista osaamista raumalaispakassa.

Toisen erän alku oli lähes toisinto ensimmäisestä. Läpi ottelun loppumatonta itseluottamusta uhkunut Harri Pesonen hankki oivaltavalla peliälyllään Lukko- rangaistuksen, kun Juhani Jasu joutui kaatamaan tyhjää maalipaikkaa Pesosen syötöstä havitelleen Jani Tuppuraisen. Aivan rangaistusta seuranneen ylivoiman lopulla nähtiinkin illan komein osuma, kun Antti Pihlströmin vapauttama Ossi Louhivaara pujotteli seisoskelleen Lukko-puolustuksen ohi ja ujutti näyttävästi kiekon Mika Norosen kapuloiden välistä maaliin.

Aseeton Lukko sai erän puolivälissä mahdollisuuden pelin kääntämiseen ylivoiman muodossa, mutta tuloksetta. Hengetön pakkopeli päättyi rangaistusaitiosta vapautuneen Miika Lahden tolppalaukaukseen. Maagisen syötön tilanteeseen tarjoili kukas muukaan kuin kaukaloa hallinnut Perrin. Muutenkin vain lähinnä terävyyden puute maalinteossa, JYPin muuten niin suoraviivaisessa pelaamisessa, säästi Lukon takaiskuilta.

Hurrikaani raivosi ylivoimalla

JYPin säälimätön paine Lukko-päädyssä jatkui väsymättömänä vielä kolmannessakin erässä. Jalkansa kadottaneet raumalaiset hukkasivat mahdollisuutensa lopullisesti jäähyihin, joita joukkue kahmi päätöserässä neljä kappaletta. Päävalmentaja Urama myönsikin joukkueensa väsähtäneen.

– Täällä ja Kuopiossa oltiin kovan prässin alla niin rupesi vähän väsyttämään. JYPin pelasi sen verran hyvin, että jouduttiin boksiin, Urama summasi.

Louhivaara ujutteli komean osuman
Teemu Puuska

JYP ratkaisikin ottelun erän puolivälissä minuutin sisään päästyään pelaamaan 5-3-ylivoimaa. Ensin oli Eric Perrinin vuoro rankaista illan toisellaan lukkovahti Mika Norosta Sami Vatasen huikaisevasta poikittaissyötöstä. Iloisen kanadalaisen puheistakin saattoi päätellä, että maalintekovaikeudet ovat lopullisesti selätetty.

– Apina on kuolleena jäällä, kanadalainen nauratti helpottuneena kertoillessaan alkukauden selässä roikkuneen painolastin kohtalosta.

Viimeinen naula Lukon arkkuun tuli vain 40 sekuntia myöhemmin, kun upeasti sahannut JYP-ylivoima petasi avopaikan Jani Tuppuraiselle, joka pääsi myös kohottamaan kätensä kattoon kauden ensimmäisen onnistumisen merkiksi.

JYPin otteet kentällä eivät jättäneet varmasti ketään Hippoksella iltaansa viettänyttä kylmäksi. Hykertelyä katsomossa aiheutti erityisesti loppumattomaksi yltynyt luovuus hyökkäyspelaamisessa, kun kiekkoa pyrittiin viimeiseen asti siirtelemään tyhjiin tekopaikkoihin. Maaleja toki olisi voitu JYPin toimesta nähdä huomattavasti enemmänkin suoraviivaisemmilla ratkaisuilla, mutta annettakoon tämä anteeksi viihdyttävyyden nimissä.

JYP maalilla ensimmäisen nollapelinsä torjuneella Riku Heleniuksella ei sen sijaan töitä juuri ollut ja tämän myönsi mies itsekin.

– Ei jäänyt paljon veskarille hommia tuolla, niin upeasti puolustettiin kyllä. Todella mahtavaa oli pelata siinä takana. Melko helpoksi työ jäi tänään.

Rauli Uramalla oli Lukon onnettomaan hyökkäyspeliin syy valmiina.

– Ei uskottu, että ampua pitäisi hyökkäyksissä heti. Vedot jäi laukomatta ja jäätiin kulmiin pyörimään.

JYP todella näytti tänään, mihin se pelillisesti parhaimmillaan pystyy. Viihdyttävää ja suvereenia esitystä ei yhtään himmennä edes se tosiseikka, että jäällä nähtiin selvästi väsähtänyt Lukko. Illan isännällä Eric Perrinillä olikin selvä vastaus JYPin viimein parantuneeseen ilmeeseen.

– Emme ole keskittyneet siihen, mitä edessä tapahtuu, vaan siihen mitä itse teemme. Itseluottamuksen kasvaessa peli on parantunut ja pisteitä on alkanut tulla, kanadalainen pohdiskeli.

Peli-ilonsa löytänyt JYP taistelee pisteistä seuraavan kerran jo huomenna Tampereella Ilvestä vastaan. Määrätietoisen esityksensä säilyttäessään hurrikaanilaumalla ei pitäisi olla mitään vaikeuksia vierasvoiton saalistamisessa.

Raumalaiset eivät saa juuri kauemmin akkujaan latailla, sillä Lukon pelit jatkuvat lauantaina kotiottelulla HIFK:ta vastaan.