JYP jatkoi nollaputkeaan muutosten illassa

Hurrikaanipaitojen huima nollavire sai jatkoa, kun kotijoukkue kaatoi Jyväskylän tiistai-illassa valmentajansa vaihtaneen Ilveksen 4-0 (0-0, 3-0, 1-0). Seppo Hiitelän tupsukorvat eivät onnistuneet löytämään muutosta peliinsä. Ensimmäistä erää lukuun ottamatta Ilves oli voimaton haastamaan millään tasolla tulikuumaa JYP-miehistöä.

Muutokset jääkiekkojoukkueissa aiheuttavat usein seurauksia ja vielä positiivisia sellaisia. JYPin kohdalla tšekki vahvistus Pavel Skrbekin perjantaisen ensiesiintymisen jälkeen JYPin leirissä tapahtui muutos. Sekavuus vaihtui rauhallisuuteen ja nyt jo kolmeen peliin venähtäneeseen nollaputkeen.

JYPin illan vastustaja Ilves oli kokenut maanantaina vielä suuremman muutoksen. Juha Pajuojan tilalle päävalmentajaksi vaihdettiin seuran urheilutoimenjohtaja Seppo Hiitelä. Ilveksen kohdalla seurausta muutoksesta ei kuitenkaan nähty lukuun ottamatta ensimmäisen erän alkuhetkiä.

– Ensimmäinen erä oli meiltä siedettävää vieraspelaamista, mutta toisessa erässä se murtui. JYP hoiti irtokiekot sekä voitti kaksinkamppailut ja hallitsi siten koko peliä, päävalmentaja Hiitelä summasi.

Jyrki Aho oli erittäin tyytyväinen suojattiensa esityksiin, sillä lähtökohdat peliin olivat JYP-luotsin mukaan haastavat.

– Haastava tilanne oli peliin lähteä. Erityisesti kun tiedettiin, että Ilveksellä oli tapahtunut suuria muutoksia - ja ne yleensä saavat aikaan muutosta, päävalmentaja Aho päivitteli. Lisäksi ei ole missään nimessä helppoa aloittaa uutta viikkoa, kun alla on kaksi noin hyvää voittoa. Kokonaisuuteen olen siksi erittäin tyytyväinen, Aho lisäsi.

JYP pääsi jälleen juhlimaan nollapäivää
Teemu Puuska

Ilveksen piristys laantui nopeasti

Sakari Kuosmasen esittämän Finlandia-hymnin komeasti käyntiin polkaiseman ottelun alkutahdit loivat hetkellisen harhakuvan siitä, että Ilves olisi pelinsä viimein löytämässä. Kovaa ja korkealta karvanneet tamperelaiset sekoittivat JYPin avauspelaamisen välillä lähes täydellisesti ja jyväskyläläisten pelaaminen oli ajoittain hyvin sekavaa.

Omia maalintekopaikkoja Ilves ei kuitenkaan pystynyt rakentamaan. Harmi sinänsä, sillä jo erän puolivälin jälkeen näytti siltä, että olisi vain ajankysymys milloin JYP löytäisi lääkkeet tupsukorvien puolustuksen nujertamiseksi. Lopulliselta tämä vaikutti, kun Eric Perrin ja Harri Pesonen järjestelivät peräjälkeen vaaralliset tilanteet Sami Aittokallion maalille.

Vielä ensimmäisessä erässä JYP ei vielä kuitenkaan muutoksessaan onnistunut, mutta toiseen erään saapui täysin erilailla sykkinyt hurrikaanilauma.

– Saatiin toiseen erään selkeä ryhtiliike ja muutos pelaamiseen, Aho tiivisti.

JYP luisteli erän alusta alkaen Ilvekseltä jalat alta ja paine pysyi jatkuvasti vieraspäädyssä. JYPin vaihtaessa vaihdetta ja Ilveksen sitä kautta kyydistä pudotessa, alkoivat myös maaliverkot soida. Irtokiekoissa äärimmäisen terävänä olleet JYP-pelaajat ahnehtivat toisessa erässä kolme maalia.

Ensin Miika Lahti survoi Olli Sipiläisen laukauksesta pompanneen laatan sisään. Erän puolivälissä oli toisen yllättävän ratkaisijan, puolustaja Harri Ilvosen vuoro rouhia kiekko sisään, tällä kertaa Eric Perrinin huimasta pommista.

Erän viimeinen osuma olikin sitten todellinen voimannäyte sisupussi Perrinin tahdosta. Loppuun asti taistellut kanadalainen sohaisi vielä rähmällään ollessaankin kiekon kohti Aittokalliota, jonka torjunnasta kimmonneeseen lättyyn Antti-P Jaatinen ehti ensimmäisenä luutimaan.

Tuska jatkaa kasvuaan

Lopullisesti JYP paketoi ottelun kolmannen erän alkuun. Erän alivoimalla aloittaneet hurrikaanipaidat sammuttivat tylysti Ilveksen viimeisenkin toivonkipinän, kun salamana karkuun polkaissut Sami Vatanen vapautti oivaltavasti J-P Hytösen nokikkain Aittokallion kanssa ja hurrikaanikapteeni ujutti taululle lukemiksi 4-0.

Tämän jälkeen JYP-miehistö pelasi äärimmäisen järkevästi ja rauhallisesti. Joukkue tuntui kontrolloivan peliä siitäkin huolimatta, että joutui välillä pelaamaan jopa 5-3 alivoimaa. JYP sai kuitenkin Ilveksen ylivoiman näyttämään lähinnä huvittavalta. Kotijoukkueen suvereeni esitys summasi käytännössä koko ottelun kulun.

– Tässä pelissä oli kyllä nähtävillä selkeä tasoero joukkueiden välillä, pettynyt päävalmentaja Seppo Hiitelä totesi.

Jyrki Ahoa kolmannen erän onnistuminen lämmitti erityisesti.

– Äärimmäisen tyytyväinen olin kolmannen erän pelaamisessa. Pystyttiin olemaan järkeviä oman pelin kanssa ja pelattiin sellainen tyly loppu tuohon otteluun, JYP-luotsi summasi.

Ilveksen tuska siis jatkoi edelleen syvenemistään ja se pienikin pilkahdus pirteyttä tuntui tänään katoavan hyvissä ajoin Jyväskylän synkeään iltaan. Tämän myönsi myös kokenut kapteeni Martti Järventie.

– Kyllä tämän hetkinen joukkueen tila on uranikin mittakaavalla sieltä kärkipäästä. Täytyy toivoa, että tästä pian päästäisiin, Järventie huokasi. Toivottavasti kauden jälkeen ei tätä olisi tarvetta muistella, vaan käänne parempaan tapahtuisi, kapteeni vielä pohti.

Tuore päävalmentaja Seppo Hiitelä näki tilanteelle selkeän lääkkeen.

– Ei tässä muuta vaihtoehtoa ole kuin purkaa tätä henkilökohtaisella tasolla. Pelaajien on löydettävä pelirohkeutta ja pystyä parempiin suorituksiin. Näitä asioita tässä tullaan läpi käymään, Ilves-käskijä niputti reseptiään.

Ilveksen ja Martti Järventien piristymistä saadaan vielä odottaa

Herra rauhallisuus

JYP ei ole päästänyt maalin maalia tuoreen vahvistuksensa Pavel Skrbekin mukaan tulon jälkeen. Kahta peliä voidaan pitää silkkana sattumana, mutta kolmatta ei niinkään. Ilves ottelussa oli viimeistään nähtävillä se, kuinka paljon huomattavaa rauhallisuutta ja järkevyyttä puolustajajärkäle esimerkillään hurrikaaninuttujen pelaamiseen tuonut.

Tämän ottelun jälkeen JYP ja Riku Helenius saavat vielä spekuloidun avun lisäksi konkreettisestikin kiittää nollaputkestaan vahvistustaan tämän torjuttua aivan maaliviivalta pelin ainoan todella vaarallisen Ilves tilanteen.

Joka tapauksessa käytännössä täysin virheettömästi pelaava Skrbek on harvinaislaatuinen kiekkoilija ja todellinen näyte Jukka Holtarin pelaajavainusta. Tšekki peilaa omalla esiintymisellään JYPin muutosta ja tämän hetkistä huikeaa pelaamista.

JYPin ja Skrbekin nollavire joutuu todelliseen testiin perjantaina Lahdessa, kun joukkue matkaa upeaa kautta pelaavan Pelicansin vieraaksi. Ilves taasen pyrkii hakemaan tuskaansa muutosta torstaina Hakametsässä SaiPaa vastaan.