Kovin rikkonainen, mutta niin tehokas – HIFK:n taakka tippui

Joakim Eriksson vauhditti HIFK:n tärkeään voittoon.
Kovin rikkonainen HIFK joutui taistelemaan JYPin vieraana tuhottomasti alivoimaa. Niin tehokas HIFK taas rokotti armotta tekopaikoistaan. Taakka tippui Jyväskylässä, kun helsinkiläiset varmistivat pudotuspelipaikkansa.

HIFK:n vaikeuksia täynnä ollut kausi ei ole tehnyt perinteikkäälle seuralle kunniaa. Pientä valoa harmauden keskeltä kuitenkin nähtiin Hippoksella, kun joukkue kaapi tärkeän vierasvoiton JYPin kustannuksella lukemin 3-4 (1-3, 1-0, 1-1).

Samalla iso taakka tippui ryhmän harteilta, sillä pudotuspelipaikka on nyt varmasti helsinkiläisten hyppysissä.

- Taisteluvoitto, täältä se aina pitää niin ottaa. Paljon oli panosta, ja se korostaa meidän voiton merkitystä, helpottunut HIFK-luotsi Joonas Tanska huokasi.

JYP ei ollut kotipelissään parhaimmillaan. 14 ottelun pisteputki ja kahdeksan kotivoiton juna levähtivät tappion myötä säpäleiksi. Huolimaton hurrikaanilauma päästi kolme helpohkoa maalia taakseen jo ensimmäisessä erässä.

Päävalmentaja Jyrki Ahon mukaan osumiin johtaneet virheet eivät kuitenkaan olleet suurin osoitus JYPin huolimattomuudesta. Sekavuus näkyi pelin muilla osa-alueilla.

- Meidän pitäisi muistaa, miten ollaan voitettu pelejä. Kun ei olla ihan parhaimmillaan omassa pelissä, niin se korostuu viimeistelyssä. Terävyys puuttui tänään, hurrikaanikäskijä pyöritteli.

- Tämä on taas opin paikka, seuraavalla kerralla on oltava viisaampia ja himokkaampia, Aho jatkoi.

Tanska ylisti Norjaa

Yksi mies nousi Jyväskylässä ylitse muiden. HIFK-maalilla pelannut Mika Norja piti joukkuettaan pystyssä täydet kolme erää. Avauserässä mies nollasi JYPin yritykset pitkässä ylivoimaputkessa.

Kolmannessa Norja merkkautti taasen lukuisia isoja torjuntoja isäntien loppurynnistyksen aikana. Päävalmentaja Tanska antoi syystäkin tunnustusta 36 laukausta kopanneen vahtinsa illalle.

- Lopussa oli selviytymistaistelu, josta veskarin johdolla selvittiin. Kyllä Tanska kehuu nyt Norjaa, Raimo Summasta HIFK:n pääkäskijänä vielä kahden pelin verran paikkaava luotsi veisteli.

HIFK:n voiton takasi Norjan lisäksi onnistunut alivoimapelaaminen. Todella rikkonaisen kamppailun aikana helsinkiläiset istuivat jäähyaitiossa seitsemän kahden minuutin puhalluksen verran. Erityisesti ensimmäisten kahden erän aikana JYP toimi kamppailun herrana HIFK:n istuessa rangaistuksiaan.

- Meidän alivoimapelaajamme olivat todella kuormitettuja, mutta hoitivat hommansa tyylikkäästi, Tanska kehaisi.

Ottelun avauserässä nähtiin siis kosolti maaleja. JYP aloitti ja lopetti erän vauhdikkaasti keräten lukuisia maalintekopaikkoja. HIFK teki kuitenkin maalit.

Ensin Mika Hannula rokotti viiden minuutin pelin jälkeen JYPin vaihtovirheestä. Ossi Louhivaaran pikaisen tasoitusmaalin jälkeen puolestaan Arttu Luttinen kuritti isäntiä maalin edessä Tuomas Tarkin epäonnistuttua kiekon liimaamisessa.

Joakim Erikssonin tuikkaama kolmas osuma alivoimalla olikin sitten ihmeellisen pompun tulos. Tarkki luki Roope Talajan ohi pamahtaneen kaukolaukauksen väärin, ja kultakypärä Eriksson pääsi iskemään limpun rysään maalinkulmalta.

- Aina kannattaa laukoa. Sitä Jyväskylän yliopisto on tutkinut, ja tieto on mennyt myös Helsinkiin asti, Aho leiskautti pomppumaaliin viitaten.

Jykevyys uupui

JYP tuli otteluun viidellä puolustajalla. Jykevien peruskallioiden, Mikko Viitasen ja Olli Malmivaaran, poissaolot näkyivät maalinedustan kamppailuissa auttamatta.

Mikko Kaltevan toisen erän ylivoimakavennus jäi laihaksi lohduksi, kun vuorostaan Eero Somervuori oli HIFK:n pakkopelissä pitelemätön Tarkin sylkiessä irtokiekon eteensä.

Vaitonainen kolmas erä hulmahti liekkeihin vasta kun Eric Perrin kavensi viisi minuuttia ennen loppua. HIFK kuitenkin kesti JYPin rynnistyksen, ja hurrikaanien toive runkosarjan voitosta sai kolauksen.

Paitsi että tätä toivetta JYP ei ole koskaan lyönyt julkisuuteen.

- Sen olen sanonut, että 60 peliä pelataan täysillä ja sitten katsotaan missä ollaan. Yksi tavoite on saavutettu, paikka kuuden joukossa, mutta pelejä on vielä jäljellä. Meidän on pidettävä huolta siitä, millainen pelaamisen taso meillä on pudotuspeleihin mennessä, Aho vahvisti.

JYP kohtaa viimeisellä viikollaan seuraavaksi torstaina vieraissa kuumassa iskussa liitävän patalauman Porissa. HIFK taas elättelee vielä toiveita kuuden joukosta lauantaina Lappeenrannassa SaiPaa vastaan.