Jännitysnäytelmä päättyi JYPin tappioon

Hallitseva mestari HIFK haki pikarevanssin Jyväskylästä. Kotijoukkue JYP teki kuitenkin illasta todellisen trillerin.

Ilta aloitettiin kunnianosoituksella toiselle päätuomarille, Stefan Fonseliukselle, joka tuomitsi perjantaina illalla 500. liigaottelunsa. Komean uran tehnyt Fonselius on ollut liigassa 14 kautta, joista 12 linjatuomarina.

Ensimmäisen erän hahmosta ei ollut pienintäkään epäselvyyttä. Varsinkin erän loppupuolella JYP haki johtomaalia, mutta pitkästä aikaa HIFKin maalilla nähty Mika Norja osoitti olevansa mies paikallaan. Norja otti tukun loistavia torjuntoja, ja pettyneiden joukossa olivat niin Harri Pesonen kuin Jani Tuppurainenkin.

Ei sillä, että vastapuolen maalivahti olisi ollut sen huonompi. Myös Joni Myllykoski napsi muutamia mainioita koppeja. Erän loppu meni häneltä kuitenkin lähinnä odotellessa, sen verran yhtä maalia pelattiin.

Kohtalokas 7 minuuttia

Toisessa erässä alkoi tapahtua. Ensimmäisen 10 minuutin aikana HIFK järjesti isännille tuntuvat turpasaunat. Tulituksen aloitti Toni Söderholm. Hänen löysä siniviivakutinsa upposi aivan liian helposti Myllykosken selän taakse.

JYPin ongelmaksi toisessa erässä muodostui kiekon hallussapito ja hyökkäyksiin lähtö. Liian monta kertaa lupaava hyökkäys tyssäsi harhasyöttöön, josta HIFK pääsi nopeaan ja vaaralliseen vastahyökkäykseen. Hallussapito-ongelma vaivasi myös Myllykoskea: monet helponkin näköiset vedot putosivat pelattavaksi.

Myllykoskella oli ongelmia pitää kiekot hallussaan.

Juuri rebound-tilanteista syntyivät HIFKin kaksi seuraavaa maalia. Nimensä tekijätilastoihin saivat Mikael Granlund ja Mikko Jokela, jonka edellinen liigamaali syntyi marraskuussa. Vain vajaat 7 minuuttia avausmaalin jälkeen taululla oli rumat 0-3-lukemat. Jokelan maalin aikana JYPin jäähypenkkiä kulutti Olli Malmivaara, jonka laitataklauksesta saama jäähy synnytti kotiyleisön keskuudessa valtavan vihellyskonsertin.

Huikea loppu

– Toisella erätauolla pukukopissa nostettiin henkeä. Tiedettiin kuitenkin, että osataan pelata, kertasi Miika Lahti ottelun jälkeen.

Juuri Lahti viimeisteli JYPin avausmaalin. Tuomas Pihlman väänsi itselleen kiekon kulmassa ja tunkeutui maalin eteen. Ruuhkan keskeltä Lahti pääsi upottamaan kiekon maaliin. Tämän jälkeen JYP aloitti armottoman rynnistyksen kohti vieraiden maalia.

HIFK:n voittomaaliksi jäänyt osuma on todennäköisesti kierroksen onnekkain. Vastahyökkäyksen päätteeksi Eero Somervuori haki poikittaissyöttöä maalin eteen. Oman miehen sijaan kiekko osui Kalle Koskisen luistimeen, josta se lipui maaliin Myllykosken jalkojen välistä.

Toivottoman tuntuisesta tilanteesta huolimatta JYP ei luovuttanut. Joukkue sai välittömästi mahdollisuutensa, kun HIFK otti peräkkäin kaksi typerää ja tarpeetonta jäähyä. Väärän vaihdon lisäksi päätuomari rankaisi Janne Pesosta tämän ammuttua kiekon keskialueelta suoraan päätyverkkoon. Tilaisuus käytettiin hyödyksi, ja kapteeni J-P Hytönen kavensi maalin edestä tilanteeksi 2-4.

Loppuhetket olivat dramaattiset. JYP otti Myllykosken pois maaliltaan, ja haki maaleja. 31 sekuntia ennen loppua Tuomas Pihlman sijoitti rannevedon vastustamattomasti ylänurkkaan. Lopussa adrenaliini oli huipussaan, ja JYP kalisutti tolppiakin, mutta Norja kesti ja voitto kirjattiin HIFK:lle maalein 3-4.

Hyvällä mallilla

Lopputuloksesta huolimatta molemmat valmentajat vaikuttivat tyytyväisiltä otteluun. JYP-käskijä Jyrki Aho löysi paljon kehuttavaa joukkueensa esityksestä.

– Avauserän toisella puolikkaalla otettiin homma haltuun ja luotiin paikkoja. Toisessa erässä maalit lamaannuttivat hieman, mutta onnistuttiin kaivamaan taistelutahto esiin ja päästiin lähelle tasoitusta. Oli tilanne mikä tahansa, muutama maali voi kääntää pelin. Joukkue on kasvanut ja ansainnut luottamuksen, ja moni asia on nyt hyvällä mallilla.

HIFK-luotsi Petri Matikainen puolestaan jakoi kunniaa myös illan vastustajalle.

– JYP on tällä hetkellä liigan paras joukkue, joten siinäkin mielessä nämä pisteet olivat arvokkaita. Noin viikko sitten lipesimme mukavuusalueellemme, mutta nyt ollaan taas takaisin päiväjärjestyksessä. Tämäniltainen loi uskoa tulevaan.

Matikainen ehti kehumaan myös maalivahti Mika Norjaa.

– Mika on ollut pitkään pois ja odottanut, ja nyt oli palkinnon aika. Hän on tainnut voittaa kaikki pelaamansa ottelut tällä kaudella. Potentiaalinen tulevaisuuden maalivahti.