Kuuma, kuumempi, playoffit

LIIGA / Raportti
Jyväskylässä nähtiin torstaina viihdettä koko rahan edestä. Patasydämien ja hurrikaaninuttujen kohtaamisesta ei tunnetta puuttunut. Joukkueet pelasivat alusta asti erittäin fyysisesti, eikä taklauksia säästelty. Lopussa tunteet purkautuivat ylilyönteinä.

Mikä olisi parempi tapa viettää torstai-iltaa kuin mennä katsomaan playoff -kiekkoa? Vastaus: ei mikään. Torstaina kaikki jääkiekon ystävät saivat varmasti kiekkokiintiönsä täyteen SM-liigan puolivälieräotteluista, ainakin hetkeksi.

Jyväskylässä nähtiin erittäin tulinen kamppailu kahden fyysistä peliä pelaavan joukkueen kesken. Joukkueet pyrkivät jatkuvasti suoraviivaiseen hyökkäyspeliin, jossa laukauksia ammuttiin surutta heti, kun paikka vapautui. JYP pääsi monta kertaa ottelun aikana muutamalla nopealla pystysyötöllä pelaamaan kiekon maalin eteen, mutta lähes joka kerran porilaisten maalivahti, Antti Raanta, veti pidemmän korren.

Suoraviivainen hyökkäyspeli johtaa usein myös taklauksiin ja maalinedusrähinöintiin, joita nähtiin ottelun aikana kerran jos toisenkin. Tunteet kuumenivat miltei aina, kun kiekko oli jommankumman maalivahdin hyppysissä. Selvä kevään merkki siis.

– Tämä on playoff -kiekkoa. Tunnetta pitää pelissä olla, mutta sitä täytyy pystyä myös hallitsemaan. Olen tyytyväinen siihen, miten me pystyimme sitä hallitsemaan, JYPin päävalmentaja Jyrki Aho kertoi.

Tätä tunnetta Ässä-leirissä pystyttiin pitämään kontrollissa lähes koko ottelun, mutta lopussa räjähti. Ässien pelaajat purkivat turhautumistaan JYP-pelaajiin ja hakivat hurrikaaninuttuja innokkaasti valssin pyörteisiin. Jonne Virtanen ja Olli Sipiläinen vastasivat huutoon ja soppa oli valmis. Jari Jääskeläinen antoi "pakit" nuorelle, mutta innokkaalle Tommi Taimelle, joka lähti jatkamaan tanssiaskeleitaan yksin suihkun puolelle.


JYPin ja Ässien taistosta ei fyysisyyttä puuttunut.

Tuomaritoiminta herätti eniten keskustelua

Tuomareiden ratkaisut ja toiminta nousivat jälleen pääpuheenaiheeksi ottelun jälkeen jo ties monennettako kertaa tämän kauden SM-liigassa.

Sami Vatanen suhtautui surkuhupaisesti naureskellen ensimmäisessä erässä tapahtuneeseen Harri Pesosen ulosajoon.

– Ihan naurettavaa! Itse olisin antanut korkeintaan kakkosen, kun Harri tökkäsi vähän, mutta Ville Uusitalo oli kaatumassa. En olisi antanut ulosajoa, Vatanen sanaili.

– Eivätköhän kaikki nähneet, että mitä he siellä tekivät. Varmasti on jollakin jotain sanottavaa, Vatanen lisäsi.

Ässien päävalmentajalla Karri Kivellä riitti ottelun jälkeen sanottavaa tuomareista. Ensin hän ilmaisi tunteensa pukukoppikäytävällä erittäin selvästi, eikä jäänyt sanattomaksi lehdistötilaisuudessakaan.

– Täytyy muistaa minkä takia tässä käydään näin tunteikkaana: olemme 11 kuukautta tähän ladanneet, jolloin haluaisi, että joukkueet olisivat pääroolissa. Nyt puolet kysymyksistä kohdistuu muuhun väkeen, Kivi selitti.

– Tuomari tulee ensimmäisessä erässä varoittamaan maalinedushässäköistä, että yksikin nyrkki päähän niin lentää ulos. Nauhalta voi laskea, että JYPillä oli kymmenen kertaa sellaista, eikä kertaakaan lähtenyt, kun taas meillä vain kerran ja kolme lähti. Nämä ovat sellaisia asioita, jotka saavat sapen kiehumaan, Kivi vuodatti lisää.

Tämän Aho kuittasi toteamalla, ettei hän itse ole ainut, jolla on huono matikkapää.

– Eihän se ole helppoa kenellekkään toimia, kun on paljon tunnetta pelissä. Kaikki pyrkivät varmasti tekemään parhaansa, Aho kommentoi illan tuomareita.

Ottelu ratkeaa Tuppuraisen osumaan

Ottelu näytti kääntyvän kiperästi JYPille, kun Vatasen toiseen erään iskemä maali lannisti patapaitoja, mutta erätauoilla tapahtuu usein kummia. Ässät tuli uudella ilmeellä kolmanteen erään ja kuittasi tilanteeksi 2-1, kun vain 44 sekuntia oli kolmatta erää pelattu.

Tästä innostuneena Ässät hyökkäsi ärhäkkäästi, mutta ei pystynyt murtautumaan jyväskyläläisten isokokoisten puolustajien ohi. Porilaiset ahdistettiin usein pyörimään kulmissa, eikä kunnon maalintekotilanteita saatu aikaan. Vierasjoukkue esitti vain ripauksia röyhkeydestä, mutta todellista hurlumhei-meininkiä eivät Ässät saaneet luotua.

Ässien kovan hyökkäysinnon vuoksi JYP sai usein kiekonriistojen jälkeen luotua muutamilla nopeilla syötöillä hyviä maalintekopaikkoja, mutta valkopaitojen Raanta piti Ässät mukana pelissä hyvillä torjunnoillaan.

Kaikkea ei kuitenkaan yksi mies pysty torjumaan. Nopean vastahyökkäyksen jälkeen kiekko pelattiin nopeasti keskelle Jani Tuppuraiselle, joka pääsi nokikkain Raannan kanssa. Tuppurainen ei tästä erehtynyt vaan iski kiekon maaliin. Päälle villit tuuletukset ja Ässien kiri oli katkennut.

Kaiken kaikkiaan ottelu jätti makean pohjan tulevan lauantain otteluun, josta tunnetta ei taatusti tule puuttumaan. 25. päivä on Ässien vuoro isännöidä JYPiä Porissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle