Nordlund kuritti vanhaa seuraansa

Jokerit ja TPS kävivät tiistaina varsin yksipuolisen kamppailun, jota kotijoukkue hallitsi viidellä viittä vastaan täysin. Ottelu pysyi pitkään tasaisena, mutta ratkesi lopulta Markus Nordlundin komeaan yksilösuoritukseen.

Tiistaina Helsingin areenalla nähtiin varsin yksipuolinen kamppailu, kun Jokerit otti voiton TPS:stä lukemin 3-1. Ottelun loppulukemat olivat hämmästyttävän tasaiset ottaen huomioon Jokerien lähes täydellisen hallinnan viidellä viittä vastaan.

– Kaveri oli vahvempi selkeästi. Pelas tosi tiiviisti ennen kaikkea puolustuspään. Sitä kautta vei fyysistä ja muutamalta herralta myös henkistä voimaa, kun ei päästy tuloksen syrjään kiinni. En tiedä oliko yllätys, että Jokerit on kotonaan näin vahva. Maalin peli saatiin lopussa, mutta vastustaja oli kuitenkin parempi ja ansaitsi voittonsa, kommentoi TPS:n päävalmentaja Pekka Virta ottelun kulkua.

Jokerien kakkosvalmentaja Tomi Lämsä komppasi virkaveljeään.

– Vahva esitys meiltä. Vaikka on paljon pelaajia sivussa kärkikentistä, niin silti ollaan tyytyväisiä. Laajalla rintamalla tänään painettiin töitä kahteen suuntaan. Puolustettiin hyvin 60 metriä koko matka ja TPS tehtiin aseettomaksi sillä.

Toisen erän puolessa välissä tunteet kuumenivat, kun Ossi Väänänen taklasi Juraj Mikusta ulosajon arvoisesti. Slovakki joutui Nico Maneliuksen taklauksen jälkeen huonoon tasapainoon ja kovaa vauhtia kohti tullut Väänänen ei enää ehtinyt reagoimaan. Taklaus osui päähän ja Mikus lähti lääkärin avustuksella ulos kaukalosta.

Pitkä ylivoima olisi voinut olla ottelun käännekohta TPS:n kannalta, mutta toisin kävi.

– Viiden minuutin alivoima oli ratkaisu tänään. Hyvää alivoimaa siinä, ja heti siihen perään pari maalia, kehui Lämsä omiaan.

Ylivoiman ensimmäiset kaksi minuuttia olivat päämäärätöntä puurtamista. Virta kuitenkin reagoi tilanteeseen hyvin ja otti aikalisän kesken ylivoiman. Aikalisän jälkeen turkulaiset saivat muutaman paikan luotua, mutta jokerimaali pysyi edelleen varjeltuna.

– Näin mahdollisuuden siinä lähteä pelissä johtoon. Alussa oli huono pätkä ylivoimaa ja yritettiin noi meidän kärkipelaajat saada lepäämään. Saatiikin siihen yksi maalipaikka sitten. Me oltiin koko ajan alakynnessä, ja näin siinä että meillä oli mahdollisuus henkisesti herätä ja mennä johtoon. Sitä siinä haettiin, avasi Virta aikalisän aikaista ajankohtaa.

Tyrväinen avauserän hahmo

Jokerit otti heti ottelun alussa kuskin paikan ja vyörytti hyökkäyksiä TPS:n päätyyn. Erän alussa TPS pystyi vielä ohjaamaan pelin kulmiin, mutta hiljalleen vierasjoukkue joutui koukkimaan ja roiskimaan kiekkoa päätyyn. Jokerit ei ollut kiekon kanssa mitenkään suvereeni, mutta vierasjoukkueen roiskiminen antoi koko ajan kiekon kotijoukkueelle.

Etenkin Jokerien kakkoskenttä ja Juhani Tyrväinen olivat avauserässä ilmiliekeissä. Lahtelaislähtöinen hyökkääjä pelasi poikkeuksellisesti sentterinä ja järjesti erän aikana puolenkymmentä maalipaikkaa. Parhaan paikan hän järjesti ketjukaveri Jarkko Ruudulle, joka ei kuitenkaan saanut sudittua kiekkoa sisään maalin edestä.

Juhani Tyrväinen viihtyi hyvin keskushyökkääjänä.
Matti Korpi

Tyrväisen kone kävi välillä myös ylikierroksilla, sillä hän istui kertaalleen jäähyaitiossa. Ylivoiman aikana TPS sai muutaman organisoidun hyökkäyksen, mutta Eero Kilpeläisen vartioima maali pysyi puhtaana.

Erän parhaasta paikasta vastasi Jokerien kolmoskenttä, kun Tomi Mäki vapautti komealla syötöllä Antti Kerälän puolittaiseen läpiajoon. Hattulalainen kuitenkin survoi kuitenkin kiekon kahdesti komeasti torjuneen Joni Ortion patjoihin.

Nordlund näyttää taitonsa

Toisen erän puhuttavin tilanne oli Väänäsen taklaus, josta jokerikapteeni lensi pihalle. Taklauksen kohteeksi joutunut Mikus talutettiin jäältä dramaattisen näköisesti pois, mutta slovakki palasi jo muutaman minuutin jälkeen takaisin.

Slovakin paluu kuumensi huomattavasti jokeripelaajia ja koko illan kierroksilla käynyt Tyrväinen muistutti TPS-hyökkääjää useampaan otteeseen taklattavan vastuusta.

Ylivoiman jälkeen palattiin taas vanhaan marssijärjestykseen ja Jokerit painoi pelin TPS-päätyyn. Turkulaisten maalilla Ortio jatkoi huimia otteitaan pitkään, kunnes Teuvo Teräväinen pääsi iskemään kiekon tyhjään maaliin Markus Nordlundin huimasta syötöstä.

Eikä aikaakaan, kun eurajokelainen kuritti jälleen vanhaa seuraansa. Puolustaja heitti komeat piruetit siniviivan tuntumassa ja laukoi vastustamattoman lyöntilaukauksen ohi Ortion. Hetkeä aiemmin entinen TPS-puolustaja oli kilistellyt tolppia. Lämsä oli tyytyväinen etenkin Nordlundin henkiseen ilmeeseen.

– Mastolla on tässä sellainen neljän viiden ottelun jakso menossa, ja hän on askel askeleelta nimenomaan henkisellä puolella ottanut steppiä. Parantaa koko ajan ja tänään löytyi jo sitä Mastoa mitä häneltä odotetaan. Huikean maalin täppäs siihen vielä, eli hieno esitys.

Jokerien ote höltyy – hetkeksi

Kotijoukkue pääsi heti kolmannen erän alussa ylivoimalle, kun Marko Anttila passitettiin jäähyaitioon koukkaamisesta. Jokerien asenne oli kuitenkin osaltaan jäänyt pukukoppiin, sillä ylivoiman aikana maalinteossa kunnostautui TPS.

Ross Lupaschuk kaatui tuodessaan kiekkoa ylös ja pakkipari Josef Boumedienne peruutteli päästäen Ville Vahalahden vapaasti laukomaan. Kilpeläinen pystyi vielä torjumaan Vahalahden ensimmäisen laukauksen, mutta paluukiekko oli juvalaiselle liikaa.

– Niin kuin usein käy, niin siitä keskialueelta kaveri pääs kääntämään ja siihen Vahalahti paino häkin. Meinas tulla uus peli, mutta onneksi säily siinä meillä peli kasassa, että ei päässyt ihan pahinta mylläkkää TPS saamaan aikaan, kommentoi Lämsä kolmannen erän nukahdusta.

Maalin jälkeen TPS ei kuitenkaan saanut hakemaansa kirivaihdetta päälle, vaan Jokerit piti pelin näpeissään loppuun asti. Pelin kulkua kuvastivat hyvin useiden jokeripuolustajien rohkeat piruetit kiekon kanssa omassa päässä. Niin Nico Manelius kuin Jeremy Dehnerkin intoutuivat yliaktiivisesti karvaavien TPS-hyökkääjien keskellä näyttäviin kuljetuksiin omalla alueella. Käytännössä Jokerit piti kiekkoa ja TPS juoksi perässä.

Lopullisen sinetin pelille iski kaksi minuuttia ennen loppua Jani Rita. Tommi Kivistön hätäinen purkukiekko jäi hieman yllättäen vajaaksi ja Rita oli ensimmäisenä paikalla. Laitahyökkääjä nousi kulmasta maalille ja iski kiekon Ortion kainalosta maaliin.

Jokerit jatkaa pelejään perjantaina Lahdessa Pelicansin vieraana. TPS puolestaan matkaa Tampereelle Tapparan vieraaksi.