Jokerien ylivoima iski kelloa tuhlailematta

Jokerit palasi tauolta hyvin levänneenä ja iski tappavalla ylivoimallaan KalPan kumoon lukemin 4-1 (3-0, 0-1, 1-0). Kotijoukkueen puolustuspeli oli pitkän harjoittelujakson jälkeen tiivistä ja organisoitua. Myös KalPan pelissä näkyi merkkejä paremmasta.

Torstaina Ilmalassa nähtiin varsin viihdyttävä ja hyvätasoinen kamppailu, kun Jokerit otti tärkeän kotivoiton KalPasta lukemin 4-1. Ottelu ratkesi käytännössä jo ensimmäisessä erässä, kun Jokerien ylivoima iski kolmen ylivoiman aikana kolmesti.

– Latauduttiin alkuun hyvin ja iskettiin siihen kolme ylivoimamaalia. Saatiin ylivoimaan sitä aktiivisuutta, mitä ollaan haettu. Ilme joukkueessa oli tänään hyvä ja pistettiin KalPa kyllä ahtaalle. Saatiin tila ja aika pois heiltä, ja sitä kautta heidän vahvuuksiaan liikettä ja kiekon liikuttamista kauas meidän maalista, pohti Jokerien kakkosvalmentaja Tomi Lämsä tyytyväisenä ottelun jälkeen.

Kotijoukkue tukki keskialueen hyvin kahden erän ajan, mutta kolmannessa erässä joukkue sortui ajoittain pieneen roiskimiseen. KalPan yrittäessä ilman maalivahtia narripakan puolustustyöskentely oli kuitenkin jälleen parasta A-luokkaa.

– Kaveri otti aikaisen aikalisän ja aikaisessa vaiheessa maalivahdin pois. Meillä on tiivis ja selkeä puolustuspaketti ja sitä tietysti teroitetaan siinä vaiheessa. Pelaajat monesti tällaisessa tilanteessa oppii ja kasvaa siihen puolustamiseen. Se hetki pelissä, kun kaveri voi pistää kaiken pöytään riskilläkin ja toinen suojelee ja passivoituu, niin se energiatasojen ero kasvaa hetkessä siinä. Ja siitä oli ehkä kyse siinä kolmannen erän puolivälissä.

KalPalle tappio oli jo neljäs perättäinen, mutta KalPan päävalmentaja Tuomas Tuokkola näki pelissä myös paljon hyvää. Tuokkola oli samaa mieltä Lämsän kanssa pelin ratkaisseesta ylivoimatehokkuudesta.

– Me päästettiin tossa matkalla työn tekemisestä ja sitoutumisesta peliin irti, ja sitä me tällä hetkellä raavitaan tossa kasaan. Olen erittäin tyytyväinen tosta meidän ilmeestä ja tekemisestä tänään. Mun mielestä Jokerit oli paras, mitä ne on meitä vastaan näissä otteluissa ollut. Ja samaan aikaan me pelattiin parasta viidellä viittä vastaan peliä, mitä me ollaan pitkään aikaan pystytty pelaamaan.

– Jokerit pelasi jäätävää ylivoimapeliä. Neljä [kolme] ylivoimapaikkaako ne kerkes siinä rakentaa ja kolmesta räppäsi maalin. Sehän tän pelin lopulta ratkas, kehui kuopiolaisten päävalmentaja Jokerien ylivoimaa.

Kotijoukkueen ylivoima murhaavan tehokasta

Tauolta torstaina palannut Jokerit tuli avauserään huomattavasti paremmin valmistautuneena kuin vierasjoukkue KalPa. Kotijoukkue pystyi vyöryttämään pitkiä hyökkäyksiä vastustajan päätyyn ja etenkin kolmoskenttä dominoi tasakentällisin täysin.

Avauserän ensimmäinen huippupaikka siunaantui kuitenkin KalPalle, kun Janne Lahti ja Riku Hahl haparoivat hyökkäyssiniviivan tuntumassa. KalPa-puolustaja pääsi tilanteessa riistämään kiekon ja vapauttamaan Sakari Salmisen läpiajoon. Hyökkääjä ei kuitenkaan pystynyt nostamaan kiekkoa ohi Eero Kilpeläisen.

Riku Hahl tuuletti osumaansa villisti.

Jokerien aktiivinen kulmapeli aiheutti KalPan puolustukselle ongelmia ja kotijoukkue pääsi kokeilemaan ylivoimaansa ensimmäisen kerran erän puolivälissä. Ykkösylivoiman ei tarvinnut kauaa hieroa, sillä Teemu Eronen siirsi kotijoukkueen johtoon vain 14 sekunnin ylivoimapelin jälkeen. Tilannetta edelsi Nichlas Hardtin röyhkeä nousu maalille, jonka jälkitilanteesta Erosella oli helppo työ survoa kiekko tyhjään maaliin.

Kotijoukkueen kolmoskenttä jatkoi läpi erän pitkiä hyökkäyksiä ja se onnistui erän lopussa hankkimaan vierasjoukkueelle jäähyn, kun Matti Koistinen joutui kaatamaan Jarkko Ruudun maalin edessä. Heti ylivoiman alkuun KalPa jäähyili jälleen, kun Ryan Glenn taklasi Ben Eavesin vasten laitaa.

Jokerien ylivoima oli torstaina todella tehokasta, sillä viidellä kolmea vastaan aikaa ehti kulua vain 23 sekuntia, kunnes Hardt iski lukemiksi 2-0. Ossi Väänänen syötti kiekon kulmaan Eavesille ja samanaikaisesti Hardt liukui maalin edessä täydelliseen maalintekopaikkaan. Avopaikasta tanskalaisella oli helppo työ tykittää kiekko suoraan ylävillaan.

Ja vain 45 sekuntia edellisestä ja Juha Toivonen sai kaivaa kiekon jälleen selkänsä takaa. Josef Boumedienne laukoi siniviivalta matalan laukauksen, jonka Ruutu ohjasi tolppaan. Riku Hahl oli heti haaskalla ja iski kiekon ruuhkasta maaliin.

Jokerit toiseen erään varpaillaan

Toiseen erään kuopiolaiset tulivat selvästi sisuuntuneina, mutta joukkue ei siltikään päässyt keskialueen yli tarpeeksi nopeasti. Jokerit tukki keskialueen ja ohjasi kuopiolaiset kulmiin, joista vierasjoukkue ei pystynyt toimittamaan kiekkoa maalille.

– Ehkä aavistuksen toiseen erään tultiin sukkasillaan. Vaikea pelata, kun on 3-0-johdossa ja kaveri pystyy lyömään kaiken peliin ja hakemaan riskilläkin kavennusta. Itse pelaa sit vähän varovaisemmin, niin se rytmitys muuttuu, analysoi Lämsä toisen erän alkua.

Tiistaina Kärppiä vastaan löysäillyt Sakari Salminen oli jälleen löytänyt innon peliinsä ja hyökkääjä piti jokeripuolustajia välillä pilkkanaan. Erän puolivälin tienoilla Salminen tarjoili kiekon upeasti avopaikkaan Joonas Riekkiselle, josta varpaisjärveläinen ei kuitenkaan saanut toimitettua kiekkoa verkon perille.

Myös toisessa päässä tuhlailtiin huippupaikkoja, kun Teemu Pulkkinen pääsi yrittämään tyhjään maaliin Hahlin oivaltavasta syötöstä. Hetkeä myöhemmin Hardtilla oli tilaisuus iskeä illan toinen maalinsa, mutta kiekko viuhui avopaikasta päätyplekseihin.

Toisen erän lopussa KalPa sai vastinetta kovalle yritykselleen, kun Tuomas Kiiskinen iski vieraiden kavennusmaalin. Glenn heitti kiekon siniviivalta maalille ja Kiiskinen lapioi paluukiekon vastustamattomasti ohi Kilpeläisen.

KalPa hakkaa päätä seinään

Kolmannessa erässä KalPa painoi yhä suuremmalla voimalla päälle ja se sai Jokerit sortumaan jälleen kerran roiskimiseen. Kuopiolaiset eivät kuitenkaan ylivoimasta ja painostuksesta huolimatta päässeet ylärimaa lähemmäksi kavennusmaalia.

KalPa lähti rohkeasti hakemaan kavennusmaalia ilman maalivahtia, kun peliä oli jäljellä vielä lähes viisi minuuttia. Keltapaidat saivatkin kotijoukkueen päätyyn pitkiä hyökkäyksiä, mutta Jokerit pelasi johtoasemassa viisaasti ja rauhallisesti. Hardt iski lopullisen niitin ja illan toisen osumansa tyhjään maaliin.

Lämsä näki rankan harjoitusjakson jälkeisen ilmeen äärimmäisen positiivisena.

– Kova harjoitusjakso takana, ja niin fyysisesti kuin pelillisestikin saatiin tavaraa sisään. Jopa tänään jo alkoi taktisestikin asioita näkyä.

Jokerien Janne Lahti joutui jättämään ottelun kesken avauserässä tulleen alavartalovamman takia. Hyökkääjän tarkempi toipumisennuste selviää seuraavana aamuna, mutta on mahdollista, että hän on sivussa joitakin otteluita.

Molemmat joukkueet jatkavat otteluitaan lauantaina. Jokerit kohtaa vieraissa HPK:n ja KalPa puolestaan isännöi Kuopiossa Tapparaa.