Jokerit kellisti tupsukorvat

Tampereen Ilves joutui taipumaan Areenalla tiukan taistelun jälkeen kotijoukkue Jokereille luvuin 3-2. Ottelu oli varsin hyvätasoinen, ehkä paras kotiottelu Helsingissä tänä vuonna. Jokerit esiintyi erittäin tasapainoisesti, ja jokainen pelaaja antoi täyden panoksensa.

Ottelu alkoi vauhdikkaasti. Jo puolentoista minuutin pelin jälkeen avautui kotijoukkueelle ensimmäinen maalipaikka, kun Teemu Laine pääsi vapaaseen läpiajoon. Laineen kädet jäätyivät kuitenkin viime hetkellä, ja kunnollinen ratkaisu jäi puuttumaan.

Ensimmäinen maali ottelussa nähtiin ajassa 13.16, kun Jussi Pesonen esitti ensin vahvan nousun keskialueelta vasenta laitaa suoraviivaisesti kohti maalia. Ilveksen maalilla tänään kolmatta otteluaan liigassa pelannut nuori Tuomas Nissinen torjui Pesosen äkäisen laukauksen, mutta Antti Aalto pääsi tälläämään reboundin tyhjään maaliin.

Loppu ensimmäisestä erästä mentiin varsin tasaväkisissä merkeissä.

Voutilainen iski alivoimalla

Toinen erä tarjosi katsojille kolme maalia. Ensin Timo Vertala siirsi jälleen reboundista Jokerit 2-0 –johtoon. Arto Tukio lähetti kieppuvan kiekon maalille, ja Nissinen sylkäisi kiekon hieman helpohkosti Vertalalle, joka jatkoi sen varmasti pömpeliin.

Timo Vertala tuulettaa Jokereiden toista maalia

© Tommy Peltonen
alt="Timo Vertala tuulettaa Jokereiden toista maalia">

Ilves iski takaisin ottelun vanhettua reilut 28 minuuttia. Ilves-puolustaja Jukka-Pekka Laamanen lähetti kiekon kohti David Nemirovskya, joka ohjasi syötön kolmen miehen jokeriruuhkan keskeltä laitaa pitkin nousseelle Kimmo Vähä-Ruoholalle. Tilanne tuli äkkiä myös Kari Lehtoselle, joka ei päässyt kunnolla mukaan Vähä-Ruoholan nousuun, ja oli voimaton ilveshyökkääjän tarkan laukauksen matkatessa yläreppuun.

Jokerit otti pian Ilveksen kavennuksen jälkeen jo illan toisen joukkuerangaistuksen, kun liian monta pelaajaa ehätti kentälle yhtäaikaa. Ilves lähti hakemaan tasoitusta, mutta asetelmat kääntyivätkin, kun Jukka Voutilainen pääsi karkaamaan Ilveksen hyökkäyssiniseltä karkuun. Tupsukorvien puolustaja Ville Koistinen ehätti luistelemaan Voutilaisen kiinni b-pisteen korkeudella, mutta taistelutilanteessa Voutilaisen kanssa Koistinen lensi nokilleen ja kaatoi ohimennen myös maalivahti Nissisen. Kiekko ja tyhjä maali jäivät Voutilaiselle, joka ei erehtynyt vaan siirsi Jokerit 3-1 –johtoon.

Ilves pysyi kuitenkin jatkuvasti ottelussa mukana ja oli lähellä lisämaaleja toisen erän lopussa. Vahvinta panosta kissaeläinten hyökkäyspelissä tänään esitti David Nemirovsky, joka oli lähellä osua 39. minuutilla, kun mies ensin hieman söhlittyään ylivoimalla päätti mennä läpi jokerimuurista. Puolittainen läpisyöksy puolustajien välistä päättyi kuitenkin Kari Lehtosen hoteisiin.

Ilves tulee lähelle kolmannessa erässä

Kolmannen erän alussa Jokerit oli lähellä päästä ratkaisevan tuntuiseen johtoon, mutta Tuomas Nissinen teki jokerihyökkääjien haaveet tyhjäksi erinomaisilla torjunnoillaan erän alussa. Nissinen pelasi muutenkin vahvan pelin, johon myös päävalmentaja Ari-Pekka Selin oli tyytyväinen.

Ilveksen loppukiri alkoi ajassa 53.36, kun se kavensi hieman kyseenalaisesti 3-2:een. Puolustaja Bert Robertsson pääsi Raimo Helmisen syötöstä tälläämään siniviivan alta keskeltä kiekon ohi Lehtosen. Maali olisi kuitenkin ainakin Areenan Jumbotronilta uudestaan katsottuna tullut hylätä. Ilveksen kultakypärä Nemirovsky oli koko miehen voimin maalivahdinalueen sisäpuolella, ja tästä aiheutui vielä selvää haittaa Kari Lehtoselle. Niin tai näin, Ilves pääsi hakemaan loppukiriä tämän jälkeen. Tapio Sammalkangas sai kuitenkin puoli minuuttia myöhemmin hieman helpohkosti vihelletyn jäähyn, ja kirin alku viivästyi kaksi minuuttia Jokereiden päästyä ylivoimalle.

Lopussa Ilves haki tasoitusta kuuden miehen voimin, mutta enempää osumia ei ottelussa nähty.

Peli tasoltaan hyvä

Tuomas Nissinen nappasi erinomaisia koppeja

alt="Tuomas Nissinen nappasi erinomaisia koppeja">

Ottelu oli paras tällä kaudella Areenalla nähdyistä. Jokereiden suoritus oli varsin tasapainoinen. Viisikot toimivat hyvin, ja peli sujui mallikkaasti molemmissa päädyissä. Päävalmentaja Raimo Summanen oli erityisen iloinen viimeisen kahden ottelun aikana tasoaan nostaneiden pelaajien suorituksista. Kaksikko Jukka Hentunen – Timo Vertala oli jälleen hyvä ja illan positiivisin suoritus oli ehdottomasti Antti Aallon erinomainen esitys kolmoskentän keskellä. Aalto ja Jussi Pesonen pelasivat erittäin pirteää ja aktiivista peliä ja hakeutuivat hanakasti maalipaikkoihin.

Antti Aalto sai viimeisten kolmen ottelun jälkeen erittäin värikästä kritiikkiä kaikilta suunnilta. Päävalmentaja Summasen mukaan kritiikki Aaltoa ja muuta jokerijoukkuetta vastaan oli tutkittu joukkueen sisällä, ja tämä antoi vahvan motivaation jokaiselle pelaajalle näyttää. Tänään Aalto pelasi juuri sillä tyylillä, jota katsojat haluavat nähdä. Kaikki mussuttaminen ja nahistelu oli poissa, ja Aalto keskittyi ehdottomasti olennaiseen.

- Aalto oli todella hyvä. Olen erittäin tyytyväinen siihen, miten tietyt pelaajat ovat nostaneet tasoa. Vertalan ja Hentusen nousu Oulussa ja Aallon erinomainen peli tänään ovat hienoja asioita, kehui Summanen omiaan.

Ilveksen lähes kaikki kaikessa oli kultakypärää kantava David Nemirovsky. Ottelua ennen tupsukorvien valmennusjohto oli tehnyt hieman ketjumuutoksia, ja ykkösnyrkiksi koottiin vitja Vesa Viitakoski-Raimo Helminen-Nemirovsky. Tämä olikin tehokas ratkaisu, sillä vitja järjesteli Ilveksen parhaat paikat. Allekirjoittaneen silmään pisti myös vanha veteraani Timo Peltomaa, joka jaksaa edelleen painaa tehokkaasti laatikossa, joskin hieman takavuosista rauhoittuneella tyylillä.

Ilves ei läpäissyt jokerimuuria

Jokerien vahva viisikkopelaaminen korostui tänään puolustusalueella. Ilves pääsi vauhdikkaasti yli keskialueen, mutta siniviivan ylitettyään sen hyökkäys päättyi yleensä kuin seinään.

- Paljon kiekkoja jäi siniselle tänään. Ei löytynyt riittävästi suoraviivaisuutta, eikä pelattu riittävän syvälle Jokereiden alueelle, kommentoi Ari-Pekka Selin omiensa hyökkäyspeliä.

- Jokerit ansaitsi voittonsa. Vastustajaltamme löytyi taitoa todella paljon. Eniten jäi kaivelemaan vastustajan tekemät rebound-maalit, summasi Selin.

- Laamasen suu hajosi, viittasi Selin Ilveksen kannalta ikävään, kolmannen erän alussa tapahtuneeseen Jukka-Pekka Laamasen loukkaantumiseen. Tilanteessa Laamanen taisteli Aallon kanssa Ilveksen puolustuspäädyssä, molempien mailat nousivat ja pian Laamanen vetäytyi verta vuotavana kentältä. Päätuomari Kaislehto ei viheltänyt tilanteesta rangaistusta.

Vähän katsojia

Areenalla nähtiin pitkään aikaan huonoin yleisömäärä ottaen huomioon, että kyseessä oli lauantai-illan ottelu. 7849 silmäparia näki kuitenkin varmasti ottelun, jonka takia hallille on syytä suunnata uudestaankin. Raimo Summanenkin kehui peliä vuolaasti.

- Tämä oli faneille hyvä ilta. Jälleen osoitus SM-liigan hyvästä tasosta. Vaikka NHL:ssä pelaa mahdollisesti parhaat pelaajat, nähdään täälläkin hyvää taistelua ja laadukasta peliä, ynnäsi Summanen illan ottelua painottaen sen hyvää antia.

Hyvän peliesityksen lisäksi Jokereiden organisaation olisi ehkä syytä panostaa myös hieman enemmän hallin AV-puoleen, johon edellytykset hyvän äänentoiston ja Jumbotronin puolesta ovat mitä erinomaisimmat. Areenan varsin mielenkiintoinen uusi musiikkityyli aiheuttaa välillä todellista tuskaa jokerifaneille. Ilmeisesti joku on löytänyt hallin perukoilta jonkun vanhoista Finnhits-julkaisuista, siksi kamalaa musiikki ajoittain on pelikatkoilla. Eräs herra alkaa pikku hiljaa olla inhotuimpia koko organisaatiossa.