Blues vaikeuksien kautta voittoon

Jäähyt olivat kostautua Bluesille keskiviikkona, kun se hölmöili kahden maalin johtonsa päätöserässä. 32-vuotiaana ensiesiintymisensä liigassa tehnyt Antti Ore oli kuitenkin avausottelussaan mies paikallaan. Ottelu venyi lopulta voittomaalikilpailuun, jossa vierailijoiden kapteeni Toni Kähkönen ratkaisi ottelun.

Helsingissä pelattiin kuuma paikalliskamppailu, josta voittajaksi selviytyi voittomaalikilpailun jälkeen Blues. Vierasjoukkue johti ottelua pitkään ensimmäisen erän kahdella maalilla, mutta lopulta turhat jäähyt venyttivät pelin jatkoajalle. Kotijoukkueella oli jatkoajalla paikka ratkaista ottelu ylivoimalla, mutta Antti Ore oli liigadebyytissään kotijoukkueen hyökkääjiä vahvempi.

– Meidän pelaamisessa kyllä näkyy, että on tullut tappioita ja muita. Hyökkäyspelaaminen ja syöttöpelaaminen on vähän sinne sun tänne, mutta ei kai ne tule kuin kokemalla ja pelaamalla.

– Kyllähän noi jätkät tosi sitoutuneita on. Välillä tulee lunta tupaan loukkaantumisten tai muiden takia, mutta jätkät jaksaa painaa eteenpäin. Kova juttu, että haetaan täältä lähes suurimmalta suosikilta voitto ja kolmas voitto Jokereista [tällä kaudella]. Kyllä se antaa uskoa, että meissä potentiaalia on, analysoi Bluesin päävalmentaja Lauri Marjamäki illan ottelua.

Vierasvoitto näytti kolmannen erän puolivälissä jo selvältä, mutta Bluesin muutamat jäähyt kostautuivat lopulta. Vaisusti otteluun tullut kotijoukkue paransi loppua kohden, ja onnettaren pienellä avustuksella se iski pelin kolmannen erän lopussa tasoihin.

– En tiedä mistä ne [Jokerien maalit] lopussa pomppi sisään. Voitettiin rankkarit, mutta kolme pistettä oli taas otettavissa ja me ei siihen pystytty, niin se on selkeästi parannuksen paikka, kommentoi Marjamäki Jokerien loppukiriä.

Lopulta Blues oli kuitenkin voittomaalikilpailun jälkeen vahvempi ja se otti jo kauden kolmannen voittonsa Jokereista.

– En tiedä miksi Blues on näin vaikea vastus. Jos tietäisin, niin ei nämä pelit päättyisi noin. Blues on työteliäs joukkue, mutta mehän oltiin kentällä paljon parempia. Alussa annettiin kaksi ihan ilmaista maalia ja se teki meidän pelaamisen aika vaikeaksi. Kaksi viimeistä erää se oli ihan yhden pään peliä. Siihen pitää olla tyytyväinen, että kaksi erää oltiin niin päällä, kehui Jokerien päävalmentaja Erkka Westerlund omiaan.

Kaksi virhettä – kaksi maalia

Kotijoukkue tuli avauserään vauhdilla ja Tomi Mäellä oli paikka iskeä narripaidat johtoon jo minuutin pelin jälkeen. Bluesin maalia vartioinut Ore oli kuitenkin tilanteessa etevämpi. Hetkeä myöhemmin Janne Lahti oli päästä Teemu Pulkkisen oivasta syötöstä läpiajoon, mutta Blues-puolustus ehti juuri ratkaisevalla hetkellä väliin.

Jokerit pääsi ennen erän puoliväliä ylivoimalle, kun Jari Sailio rikkoi Jarkko Ruutua jäähyn arvoisesti. Narripaitojen ylivoima sai heti pyörityksen Blues-päätyyn ja samaa pyöritystä jatkui koko ylivoiman ajan. Kiekko liikkui hyvin pelaajalta toiselle ja paras paikka siunaantui Jeremy Dehnerille. Yhdysvaltalaisen laukaus jäi kuitenkin tällä kertaa piippuun.

Pulkkinen iski keskiviikkona kahdesti.
Matti Korpi

Hetkeä myöhemmin Blues pääsi ensi kerran ylivoimalle, kun Ben Eaves otti tyhmän hyökkäyspään jäähyn kiinnipitämisestä. Espoolaisten ylivoima oli tehokkaampaa, sillä Aleksi Laakson viivalaukaus siirsi vieraat johtoon. Tilanteessa Lahti puolusti lepsusti, sillä hyökkääjä oli peittävinään laukauksen, mutta tosiasiassa loi täydellisen maskin, jolloin Kilpeläinen ei nähnyt ollenkaan laukausta.

– En tiedä miksei se alku lähtenyt tänään. Ei me kyllä altavastaajana oltu, mutta melkein kaksi ilmaista maalia, kommentoi Westelund ottelun alkua.

Maalin jälkeen Jokerit otti jälleen kuljettajan paikan. Se pääsi koettamaan jälleen ylivoimalla, kun nuori Juuso Ikonen joutui jäähyaitioon. Nuori hyökkääjä makseli tilanteessa oppirahoja, sillä hän lähti mukaan Ruudun pieneen kuittailuun, jolloin Ruutu pääsi kaatumaan sopivasti tuomarien edessä.

Jokerit ei Ossi Väänäsen huippupaikasta huolimatta saanut maalitiliään auki ylivoimalla, ja hetken kuluttua oli jälleen vierailijoiden vuoro iskeä. Jäähyltä pois päässyt Ikonen laittoi siniviivan tuntumassa Juhani Tyrväisen komeasti vipuun ja sai aikaiseksi hyvän laukauksen. Kilpeläinen pudotti kiekon maalin eteen, josta Miro Aaltosella oli helppo työ iskeä liigauransa avausmaali. Myös Ikosen syöttöpiste oli nuorukaiselle uran ensimmäinen.

– Vaikeita aikoja mennään Blues-leirissä ja turpaan on tullut. Siihen nähden suht hyvä sisääntulo ja 2-0 ekan erän jälkeen, summasi Marjamäki ensimmäistä erää.

Tasaisempi toinen erä

Toiseen erään kotijoukkue sekoitti ketjuja, ja ainakin Janne Lahti pelasi useassa eri ketjussa. Muutoksilla valmennusjohto haki herätystä peliin.

– Ei olleet kaikki silloinkaan vielä mukana. Yritettiin saada vähän hereille. Että, ei tässä nyt itsestään peliaika tule, että menee vaan sinne seuraavan kerran kun on mun vuoro. Ja vähän saatiinkin sillä herätettyä ja päästiin rytmiin, sanaili Westerlund.

Kotijoukkue olikin erän alussa lähellä kavennusta, kun Jani Rita pyyhkäisi ohi Blues-puolustajasta ja iski kiekon tolppaan. Seuraavassa tilanteessa Blues pääsi ylivoimahyökkäykseen, kun Valtteri Virkkunen jätti Jeremy Dehnerin luistelukilpailussa kakkoseksi. Virkkunen haki poikittaissyöttöä maalin eteen, mutta Markus Nordlund ehti syöksyä juuri viime hetkellä kiekon tielle.

Bluesin debytantti Ikonen jatkoi hyviä otteitaan myös toisessa erässä. Taskuraketti pyöri jokeripäädyssä kuin hyrrä ja jätti kankean Nico Maneliuksen useampaan otteeseen hätää kärsimään. Parhaan tilanteen hyökkääjä rakenteli Ville Varakkaalle, joka pääsi viivalta tälläämään sydämensä kyllyydestä. Kilpeläisen hanska kuitenkin venyi kiekon eteen.

Erän puolivälin jälkeen Jokerit pääsi jälleen ylivoimalle, kun Oskari Korpikari joutui istunnolle. Ylivoima alkoi kangerrellen ja peli meni yliyrittämiseksi, kunnes Nichlas Hardt iski kesken kaiken kavennusmaalin. Tanskalainen teki hyvän maskin ja ohjasi Väänäsen laukauksen ohi voimattoman Antti Oren.

Kilpeläinen työttömänä kolmannessa erässä

Kolmas erä lähti liikkeelle kuumissa merkeissä, kun Ruutu ja Camilo Miettinen ajautuivat käsirysyyn Jokerien maalin edessä. Ruutu joutui hiukan maksamaan illan aiemmista teoistaan, sillä ainoastaan hän lähti tasapäisestä tilanteesta jäähylle. Blues ei kuitenkaan jäähyn aikana saanut edes laukausta maalia kohden.

Jäähyn jälkeen vierasjoukkue kuitenkin iski. Jokerien puolustuspäässä Manelius esitteli taitoluistelijan taitojaan komealla piruetilla ja huonon purun jälkeen kiekko päätyi suoraan Tommi Huhtalan lapaan. Huhtala lähetti laukauksen välittömästi matkaan, ja se yllätti helposti vaisun illan pelanneen Kilpeläisen.

Ottelu näytti jo ratkenneelta, kun Jokerit ei näennäisestä hallinnasta huolimatta saanut mitään aikaiseksi. Huhtalan ottama kaksiminuuttinen tarjosi kuitenkin kotijoukkueelle vielä yhden oljenkorren. Ylivoiman aikana kiekko saatiinkin jo maaliviivalle asti, kun Hardtin ovela pyörähdyssyöttö kimposi Ville Varakkaan luistimesta maalia kohti.

Lähes heti edellisen jäähyn jälkeen Blues joutui uudestaan alivoimalle, kun Roope Talaja taklasi Ruutua laidan vieressä. Koiruuksistaan tunnettu Ruutu käänsi tilanteessa viime hetkellä selän, jolloin Talaja ei ehtinyt enää reagoida tilanteeseen mitenkään.

Uuden ylivoimamahdollisuutensa Jokerit hyödynsi edellistä tehokkaammin. Kiekko pelattiin Pulkkiselle viivaan, josta hyökkääjän tarkka rannelaukaus yllätti hyvän ottelun pelanneen Oren. Maalivahti oli tilanteessa voimaton, sillä Tomi Mäen täydellisesti ajoitettu liikkuva maski peitti kaiken näkyvyyden.

Ja vain reilu minuutti edellisestä, ja Ore joutui jälleen kaivamaan kiekon selkänsä takaa. Mäki toi kiekon sisään laidasta ja tarjoili vetopaikan täyteen vauhtiin Teemu Eroselle. Puolustajan laukaus epäonnistui täysin, mutta Pulkkinen ohjasi putoavan lehden suoraan ilmasta sisään.

Maalin jälkeen Bluesin Jari Sailiolle riittivät Ruudun hölmöilyt, ja hän muistutti Ruutua mojovalla taklauksella puun takaa. Taklauksesta tuomittiin jäähy ja Jokerit pääsi yrittämään vielä kolmannen erän loppuun ylivoimalla. Lahdella oli vielä paikka viimeistellä ottelu varsinaisella peliajalla, mutta Ore kesti maalillaan.

– Antti Ore oli kyllä mies paikallaan tossa lopussa, kun tapettiin alivoimaa ja muuta, kiitteli Marjamäki uutta maalivahtiaan.

Molemmat joukkueet jatkavat otteluitaan perjantaina tammikuun tasauskierroksen otteluilla. Jokerit kohtaa Lahdessa Pelicansin ja Blues Oulussa Kärpät.