Tapparan pudotuspelihaaveille vahvistusta

Torstaina Ilves ja Tappara kohtasivat Tampereella kolmannen kerran viikon sisään. Ottelun lopputuloksella Tappara tarrasi kiinni paikallisherruuteen, sekä vahvisti suuresti pudotuspelimahdollisuuksia. Ilveksen viimeisetkin rippeet muusta kuin karsinnan välttämisestä karisivat.

Ottelun ratkaisu on helppo tiivistää parilla sanalla. Ilveksen hyökkäyspelaaminen oli liian heikkoa ja Tapparan parempi tehokkuus sekä varmaotteinen Juha Metsola maalin suulla takasivat kirvesrinnoille helpot, tärkeät ja ansaitut kolme pistettä.

Etenkin ensimmäisessä erässä ottelun hallinta oli vahvasti kotijoukkue Ilveksellä. Tulos 0-2 ja etenkin Jussi Makkosen iskemä ottelun voittomaali olivat kuitenkin aivan liikaa, eikä Ilves pystynyt kahdessa viimeisessä erässä juurikaan haastamaan hyvin puolustanutta Tapparaa.

Illan komein ja illan helpoin

Tappara sai otteluun hyvän alun, kun juhlaotteluaan pelannut Martti Järventie joutui heti ensimmäisessä vaihdossa jäähyaitioon laitataklauksesta. Ylivoima ei vielä tuottanut tulosta, mutta hetkeä myöhemmin maaliverkko heilui. Olli Palola riisti kiekon Ilves-maalin takana ja tarjosi sen vapaaseen tilaan Jukka Peltolalle. Laitahyökkääjä pääsi hurjan lyöntilaukauksen saattelemana juhlistamaan tuoretta kolmen vuoden jatkosopimustaan.

– Siinä oli kaikki tähdet kohdillaan, osui kyllä ihan nappiin, Peltola kuvaili komeaa osumaansa tyytyväisenä.

Ilves pääsi peliin mukaan ja loi avauserässä useita painostusjaksoja Tapparan kenttäpäätyyn. Ryan Glennin avopaikkaa lukuun ottamatta Tappara kykeni pitämään ilvekset poissa maalin edustalta, eikä laukauksien laadussakaan ollut kehumista.

Viisi minuuttia ennen erän loppua syntyi ottelun voittomaaliksi jäänyt osuma. Viime ottelussa maalin lahjoittanut Vesa Toskala istui tällä kertaa penkillä, kun Miika Wiikman kärsi samantapaisesta epäonnesta. Tapparan kultakypärä Jussi Makkonen ampui kiekon maalille pienestä kulmasta. Hieman maskin takaa tullut laukaus oli suuntautumassa ohi maalista, mutta kimposi Wiikmanin varusteista maaliverkkoon.

Ei todellista uhkaa

Toiseen erään Ilves sai toivomansa alun Tapparan Kim Strömbergin istuessa jäähyllä. Ylivoima pyöri kerrankin mallikkaasti ja kiekkoa toimitettiin Tapparan maalille. Tappara-puolustajan kautta kiekko ajautui Masi Marjamäelle, joka pääsi pamauttamaan kavennuksen parhaasta maalintekosektorista.

Yhden maalin takaa Ilves olisi saattanut olla vielä pelote Tapparalle, mutta Risto Dufvan suojatit eivät halunneet ottaa tätä riskiä. Joonas Raskin rangaistuksen juuri loppuessa Kalle Kaijomaa toimitti kiekon Ilves-maalille, josta Jerry Ahtola jatkoi sen taidokkaalla ohjauksella suoraan Sami Venäläiselle tyhjän maalin kulmalle. Täysin ulos pelattu Wiikman ei voinut kuin ihmetellä Venäläisen siirtäessä kiekon tyhjään maaliin.

– Iloisempi meininki on ollut kopissa ja työntekomeininki. Nyt on saatu tärkeitä vierasvoittojakin, Venäläinen iloitsi.

Tappara juhli, Ilveksen tuska syvenee.
Jarno Hietanen - jarno.hietanen@jatkoaika.com

Suorat hyökkäykset ongelmana

Kolmas erä oli vain muodollisuus, sillä Tapparan puolustaessa tunnollisesti, Ilves hakkasi päätään seinään. Antti Erkinjuntin vielä viimeistellässä loppulukemiksi 1-4, ei tulos jättänyt mitään epäselväksi. Tappara oli parempi ja ajoi samalla Ilveksen yhä syvemmälle jumbopaikalle.

– Tunnetta oli, sen näki, mutta syöttäminen ja maalille ajaminen oli heikkoa, Seppo Hiitelä kuvaili.

Vielä joulun jälkeen otteet olivat lupaavia, mutta tammikuun edetessä Ilveksen pelin taso on laskenut jatkuvasti.

– Nyt tuntuu, ettei oikein olla uhkakaan vastustajalle. Hyökkäyksissä ajaudutaan jatkuvasti kulmiin, suorat hyökkäykset on ongelma, Hiitelä myönsi.

Tapparan leirissä tunnelmat olivat luonnollisesti positiivisemmat. KalPan samaan aikaan ottaessa pisteet Turusta, on Tapparalla kymmenenteen sijaan matkaa enää kaksi pistettä ja lisäksi ottelu vähemmän pelattuna kuin TPS:llä.

– Joka peli on tärkeä ja kaikki pisteet, mitkä tulee, kelpaa meille, ottelun sankareihin lukeutunut Peltola kuittasi.

Siirtorajan lähestyessä Tappara reagoi. Brett Skinnerin siirto vahvistettiin ja uutena miehenä koppiin astelee puolustaja Antti Jaatinen JYPistä. Ilveksen leirissä Seppo Hiitelä ei kieltänyt, eikä myöntänyt mahdollisia hankintoja ja kertoi myös tiedottavansa päävalmentajatilanteesta, kun tiedotettavaa on.