Ilves katkaisi tappioputkensa

LIIGA / Raportti
Tampereen Ilves sai katkaistua kahdeksan ottelun mittaiseksi venyneen tappioputkensa paikallisvastustajansa Tapparan kustannuksella. Tupsukorvien tehomiehinä häärivät Jussi Pesonen ja Pasi Määttänen, kun isäntäjoukkue otti pisteet maalein 5-2.

Ottelu alkoi varovaisesti ja molemmat joukkueet olivat selvästi päättäneet lähteä tarkkaillen otteluun. Kovin pitkään kyttäily ei kuitenkaan kestänyt, sillä Pasi Salosen otettua kampitusjäähy pääsi Tapparan Niclas Lucenius iskemään kiekon maaliin. Tappara jauhoi ylivoimaansa ainoastaan kymmenen sekuntia, kun Harri Ilvonen laukoi viivalta ja Lucenius onnistui toisella yrittämällä ohittamaan Ilves-maalia vartioineen Juha Pitkämäen. Ilves-puolustajista Markus Seikola seurasi tilannetta aitiopaikalta.

Maalista innostuneena Tappara vei peliä eteen päin Ilveksen tuskaillessa oman pelinsä kanssa. Ilveksen perisynti, avauspeli, tuotti jälleen joukkueelle suuria vaikeuksia ja syötöt napsuivat useammin naapurin kuin omien pelaajien lapaan.

Tapparan toinenkin maali syntyi ylivoimalla Antti Hulkkosen istuessa jäähyllä. Oranssihousujen kanadalaishyökkääjä Stephen Guolla löysi pitkällä poikkisyötöllä Jori Lehterän, joka siirsi kiekon onnistuneesti reppuun Pitkämäen ollessa täysin voimaton.

Johtomaalin jälkeen näytti siltä, että Tappara menee menojaan ja Ilves vikisee. Toisin kuitenkin kävi. Jussi Pesonen iski kavennuksen kovan työn päätteeksi. Pesonen sai kiekon viivaan, josta lähti harhauttamaan Tappara-pakki Tuukka Mäntylää. Mäntylä sai Pesosen kumoon, mutta samalla heilahti verkko. Pesosen sivallus lähes jäänpinnasta ohitti Tappara-maalivahti Mika Lehdon.

Ilveksen sai Pesosen maalista hyvän vaihteen päälle, mikä tuotti vielä tasoituksen ensi erän loppuhetkillä. Arto Tukion valelaukauksen mukaan lähti kolmen Tappara-pelaajan lisäksi myös Lehto ja yllättävän syötön saanut Pasi Määttänen sai iskeä kiekon tyhjään maaliin. Maali oli kokeneen Määttäsen kauden viides osuma.

Tapparan päävalmentaja Mikko Saarinen oli ottelun jälkeen tuohtunut omiensa esityksestä. Hyvä alku valui hukkaan oman joukkueen tuudittauduttua fiilistelemään johtoasemassa.

– Piti omissa puolustaa kurinalaisesti mies miestä vastaan. Kaksi ensimmäistä maalia tuli näistä. Ilveksen pelitapa huomioiden oli myös tarkoitus kiinnittää huomiota ns. syvään pelaamiseen. Me kuitenkin kokeiltiin jatkuvasti kepillä jäätä ja kuljeteltiin siniviivalla. Se ei ole pelisuunnitelman noudattamista, että tehdään sovittuja asioita vain joka toisessa tai kolmannessa vaihdossa, kertasi Saarinen.

– Ylivoimapeliä on treenattu koko kausi ja nyt saatiin kaksi maalia tehtyäkin. Ne olivatkin sitten ainoat positiiviset asiat tänään.

Toisessa päässä oli selvästi tyytyväisempi mies. Ilves-valmentaja Heikki Mälkiä näki joukkueensa pelissä paljon hyvää, mutta Tapparan salama-alku sai joukkueen tuntemaan olonsa epävarmaksi, mikä on ominaista tappioputkessa tarpovalle joukkueelle.

– Aloitettiin tosi terävästi ja hyvin ihan ensimmäiset minuutit. Sitten Tappara sai pari maalia ja alettiin vapiseen ja pelaamaan epävarmasti. Ensimmäisen erän loppu oli tärkeä ja saatiin peli tasoihin, tuumi Mälkiä.

Ilves karkaa, Tapparan kiri jää torsoksi

Toisen erän alkupuoliskolla oli molemmilla joukkeilla omat hetkensä. Ilves painosti hienokseltaan, mutta lähimmäksi maalia pääsi Tappara Mäntylän kiskaistessa kiekon aivan maalin ristikkoon suoraan aloituksesta.

Ilves-kapteeni Määttänen vei Ilveksen johtoon ylivoimalla. Lehterä seurasi peliä jäähyaition puolelta, kun Määttänen sai suorastaan kävellä Tapparan maalille. Kenenkään estelemättä Määttänen iski kiekon etuyläkulmaan.

Tappara heräsi Ilveksen maalista, mutta vain hetkeksi. Kirvesrintojen pitkä painostus tuotti tupsukorville jäähyn, mutta maaliverkko soikin omassa päässä. Hulkkonen vapautti Jussi Pesosen läpiajoon, joka iski kiekon alivoimalla Lehdon jalkovälistä maaliin. Tappara-viisikko oli tilanteesta täysin ulkona.

Tämän jälkeen Tapparalla oli vaikeuksia, sillä Ilves puolusti tiiviisti. Tappara pyrki myös pelaamaan kiekkoa päädyn kautta omalle joukkueelleen, mutta suunnitelma ei aivan toiminut.

– Ilves pelasi koko ajan punaiselta pohjaan ja pelasi sen pelin meitä paremmin. Vastustaja oli meitä kurinalaisempi joukkue tänään, tyytyi Saarinen toteamaan.

– Loppua kohden pelattiin todella järkevästi, eikä valahdettu lopussa. Se oli kypsää pelaamista, totesi puolestaan Mälkiä.

Ilveksen viides maali oli komea. Jaakko Pellinen toi kiekon vauhdilla sisään ja heitti klassisen rystylätyn takanurkalle. Sieltä löytyi Ossi Pellinen, joka sai iskeä kauden ensimmäisen osumansa lähes tyhjään maaliin ohi Lehdon.

Saarinen harmitteli hyvän alun hukkaamista

Saarinen oli syystä harmissaan ottelun jälkeen. Jos Tappara olisi hyvistä paikoistaan onnistunut niittaamaan 3-0 tauluun, olisi tupsukorvien selkäranka todennäköisesti katkennut. 2-0-johtoa ei kuitenkaan aivan suotta sanota vaarallisimmaksi johtoasemaksi jääkiekossa, sillä hyvänolontunteesta paniikinomaiseen pelaamiseen on yllättävän lyhyt matka. Saarinenkaan ei osannut selittää, mihin joukkueen peli alun jälkeen katosi.

– Alku oli meiltä hyvä, mutta en tarkkaan tiedä mihin se perustui. Jotain oli ilmeisesti kuitenkin jäänyt hihaan siitä mitä oli sovittu. Sitten 2-0-johdossa tuli hyvänolon tunne ja kurinalaisuus katosi. Ilveksen kaksi viimeistä maalia olikin sitten jo kosmetiikkaa.

Mälkiä näki tietysti voiton tärkeänä, mutta ei suostunut laittamaan liikaa painoarvoa kahdeksan ottelun tappioputkelle.

– Päällimmäisenä tietysti se, että pystyttiin voittamaan peli. En katso noita tappioputkia sen kummemmin. Pelillisestihän me otettiin monta tasapeliä. Siellä oli sitten monta rankkaritappiota ja näitä. Ei tämä nyt ole mikään kritiikin paikka.

Molemmat joukkueet jatkavat pelejään tiistaina. Ilves matkustaa Ouluun Kärppien vieraaksi ja Tappara saa Hakametsään vastaansa Pelicansin Lahdesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle