Peltomaa kaatoi SaiPan

LIIGA / Raportti
SaiPa luuli jo voittaneensa sunnuntai-illan ottelun Hakametsässä, kun se siirtyi 2-0 johtoon. Timo Peltomaa oli kuitenkin toista mieltä.

Ottelu alkoi vauhdikkaasti. Molemmat joukkueet loivat paikkoja ja varsinkin joukkueiden ykköskentät, Ilveksellä Snellman-Helminen-Viitakoski ja SaiPan Machulda-Uusikartano-Vaic, loivat pari maukasta tekopaikkaa.

Ottelun avausmaali syntyi, kun Jukka Laamanen joutui jäähylle ja SaiPa sai ylivoimansa uomiinsa. Peliä pyörittänyt Vladimir Machulda löysi maalin toiselta kulmalta Aki Uusikartanon ja tämä pisti kiekon vastustamattomasti ohi Tommi Satosaaren.

Loppuerän Ilves painoin päälle kuin härkä, varsinkin Raimo Helminen, joka on kuin uudelleen syntynyt, loi tekopaikkoja ja ampuikin itse. Videotarkastusta ja tolppaa lähemmäksi ei kuitenkaan päästy. Ilves olisi todella ansainnut tasoitusmaalin, niin paljon joukkue teki töitä.

- Wellingin Jarkko, meidän voimavalmentaja, on ollut muutaman kuukauden tiiviisti apunamme ja ollaan menty paljon suurilla massoilla. Kovan harjoittelun ja levon suhteessa ollaan onnistuttu ja nyt pojilla on jalat herkkinä, mietiskeli Ilveksen valmentaja Jukka-Pekka Annala. Kuulemma mm. Raimo Helminen on harjoitellut kovaa pakollisen pelikieltonsa aikana ja se näkyy nyt.

”Tinke” vääntää ottelun tasoihin

Ottelun toinen erä alkoi Ilveksen kannalta murheellisesti. Pekka Tirkkonen pääsi puolittain läpi ja pisti kiekon helposti maaliin Satosaaren jalan vierestä.

Tämän jälkeen ottelussa tuli suvantovaihe. Molemmat joukkueet odottelivat, ja varsinkin SaiPa luuli ottelun olleen ohi ja mielessä taisi olla jo kotimatka. Peli oli puuduttavaa, harrastekiekon tasoista surffailua ja paikalle vaivautuneet vajaa 3000 ihmistä (virallinen lukema oli 3708) harkitsivat varmasti kotiin lähtöä.

Sitten tuli ensimmäisen erän yössä vaeltanut Ilveksen kakkosketju, ja erityisesti Timo Peltomaa. Peltomaa riisti kiekon keskialueella ja lähti tuomaan sitä ylös. SaiPan puolustaja joutui rikkomaan Peltomaata sääntöjen vastaisesti, päätuomari Jari Levonen nosti käden ylös, mutta kaatuneenakin ”Tinke” syötti kiekon vapaaksi jääneelle Ville Hirvoselle, joka pisti kiekon maaliin.

Tästä lähti Ilveksen uusi taistelu. Kun vielä Hirvonen syötti kiekon Peltomaalle, joka teki ”Tinkelle” harvinaisia harhautuksia ja pisti kiekon verkkoon, oli Ilves jälleen ottelussa mukana.

- Kiva huomata, että 80-luvun kikat tepsii edelleen, naureskeli Peltomaa.

Tästä eteenpäin näkyi taas taisteleva Ilves, joka todella halusi ottelun voittoa. SaiPalle tasoitus oli kuin shokki, josta se ei enää toipunut.

Sama mies ratkaisee ottelun

Erän puolen välin jälkeen Laamasen istuessa jälleen jäähyllä, Peltomaa iski hirveän hässäkän jälkeen kauden kolmannen, ja illan toisen osumansa. Kun vielä muutama minuutti ennen loppua illan tehokentän muut pelaajat, Hirvonen ja Marko Luomala iskivät maalin mieheen, ottelu oli ohi.

- Viisi tai kuusi peliä ollaan nyt pelattu yhdessä, pääasiassa ”nollanollaa” tai ollaan tehty maali tai kaks. Nyt tuli ketsuppipulloilmiö, analysoi ensimmäistä kertaa urallaan viisi pistettä (2+3 ) tehnyt Peltomaa. – Ei tää ole pelkästään mun juttuni, vaikka ne pisteet sattuikin mulle tuleen. Koko ketju pelas tänään hyvin. Mm. Luomalan Marko teki kulmissa paljon töitä ja sai sitten loppuun vielä maalin aikaiseksi.

- Ihan peruspeliä on yritetty pelata, paljon puhutaan toisillemme. Välillä täytyy antaa Hirvoselle ja Luomalalle vähän vinkkejä. Pojat on sen verran nuoria, että välillä tulee hermostumisia, eikä jakseta pelata sovitulla tavalla, mutta puhumalla näistä asioista selviää.

Ilveksen ilme on viime aikoina selkeästi parantunut ja tänäänkin joukkue nousi kahden maalin takaa-ajoasemasta voittoon. Liikettä on aivan erilailla kuin ennen ja muutenkin vääntöä löytyy enemmän.

- Kun me tultiin ”Teisan” (Teijo Räsänen) kanssa puikkoihin, yritettiin ensin hoitaa viisikkopeliä ja muita taktisia kikkoja. Kun se ei tuottanut tulosta, niin siirryttiin yksi vastaan yksi ja ennen kaikkia kaksi vastaan kaksi peleihin ja harjoitteisiin ja se on nyt tuottanut tulosta, kertoi selvästi tyytyväinen Annala.

Kauden parhaimman ottelunsa pelannut Peltomaa oli syystäkin tyytyväinen. Tähän mennessä 1+6 tehot tehnyt mies melkein tuplasi kauden pistesaldonsa ja siirtyi näillä pisteillä Ilveksen sisäisen pistepörssin kakkoseksi.

- Ei mulla ole ens vuodeks sopimusta kuin vaimon kans! nauratti Peltomaa yleisöään. – Katsotaan nyt millaisessa henkisessä kunnossa ollaan keväällä ja miten loppukausi sujuu. Nykykiekossa kun ei riitä, että on pelkästään fyysisesti hyvässä kunnossa, pitää olla pääkoppakin kondiksessa.

Ilveksen hyökkäysvitjat onnistuivat tänään kokonaisuudessaan erittäin hyvin. Ainoat haparoijat sattuivat puolustukseen, mm. David Printz ja Bert Robertsson olivat ajoittain vaikeuksissa SaiPan pienikokoisten ja nopeiden hyökkääjien kanssa.

- Katsotaan nyt mihin Jesse (Niinimäki) sijoitetaan, tällä hetkellä on kyllä ketjut aika hyvin kuosissa. Aikaisintaanhan mm-kisoista tulleet pelaa torstaina IFK:ta vastaan, jos silloinkaan, pohdiskeli Annala Ilveksen yllättävää hyvien senttereiden runsaudenpulaa. – Jesse on kyllä pelannut kisoissa hyvin ja alkanut ampuakin enemmän, se voi tietää hyvää meillekin.

SaiPan parhammistoa oli Machuldan ja Vaicin lisäksi Aki Uusikartano, sekä kovasti töitä tehnyt Joni Yli-Torkko. Ilveksen maaleistakaan ei voinut syyttää maalivahti Tomas Dubaa, joka jäi liian usein yksin Ilves-pelaajien kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle