Jumbojen hengetön vääntö

SM-liigan kahden viimeisen joukkueen keskinäinen ottelu oli kaikkea muuta kuin hyvä. Molemmat joukkueet pelasivat jopa ottelun sisällä aikamoista aaltoliikettä. Loppujen lopuksi kotijoukkue Ilves oli sen verran terävämpi, että otti pisteet itsellensä.

Ensimmäisen viiden minuutin aikana ei oikein käynyt selväksi, oliko hallissa peli menossa ja oliko peliä edes ketään katsomassa. Toiselta puolelta hallia huudetut huudot kuuluivat selvästi ja jopa maalivahtien pelinohjaushuudot kantautuivat monien korviin. Jääkiekko-ottelun sijaan olisi voinut puhua aavekaupungista.
Pelaaminen oli aikamoista kävelyä ja kotijoukkueen hieman isompi into hyökätä pitikin peliä lähes jatkuvasti Pelicansien kenttäpuoliskolla. Varsinkin Ilveksen ykkösketju pyöritti peliä näyttävästi, mutta tehottomasti.

Pelicansien ensimmäinen kunnon tilanne poiki heti maalin. Tomi Hirvonen pisti purkukiekon keskialueelle omasta kenttäpäädystä. Toni Saarinen lähti polkemaan ja tavoitti kiekon. Hän otti kunnon vauhdin ja luisteli oikealta Ilves-puolustaja David Printzin ohi. Kiekko hukkui Saariselta b-pisteiden välissä, mutta Saarinen tönäisi kiekkoa juuri oikeassa vaiheessa ja peliväline löysi tiensä verkon perille ohi kyljelleen heittäytyneen Bruce Racinen.

Ilvestä tämä maali ei haitannut mitään, peli jatkui entisellään. Pelicans sen sijaan alkoi seisomaan. Joukkue ei luistellut, eikä tehnyt töitä. Ilveksen huonous maalipaikoissa jatkui, Vesa Viitakoski pisti takatolpalta ohi tyhjän maalin. Ensimmäinen erä pelattiin 24 minuutissa. Pelikatkoja taisi olla ruhtinaalliset kolme.

Missä henki, etsimme henkeä

Hengettömät otteet jatkuivat toisen erän alussa. Ainoastaan molempien joukkueiden ykkösketjut saivat pientä pyöritystä aikaiseksi, mutta muuten peli oli laimeaa. Ilves pääsi tasoittamaan vajaan viiden minuutin pelin jälkeen. Ville Leino kyttäsi keskialueella ja kiekko tuli laidan kautta Pelicans-puolustajien taakse. Leino kiihdytti vauhdin, otti kiekon haltuun ja pääsi nokikkain Mikko Rämön kanssa. Harhautus toimi, Rämö putosi jäähän ja Leino pisti kiekon sisään. Todella tyylikäs maali ensimmäiseksi liigamaaliksi.

Tomi Hirvosen ottaman jäähyn aikana Pelicansin alivoima toimi hyvin, eikä Ilves päässyt pientä pyöritystä lukuun ottamatta, aiheuttamaan Rämön vartioiman maalin edustalle mitään vaarallista.
Pelicansin Oliver Setzinger oli pelipäällä tänään. Harmi vain, että ketjukaverit eivät pysyneet aina itävaltalaisen ajatusten perässä.
Timo Peltomaan jäähyn aikana iski Ilves. Ville Hirvosen hyvän syötön otti Vesa Viitakoski haltuun pienen hapuilun jälkeen, pääsi läpiajoon ja pisti oman paluukiekkonsa sisään. Näyttävä nosto yli jäässä makaavan Rämön.

Pelicans yritti toisessa erässä antaa Ilvekselle tasoitusta. Ensin joukkue pelasi jonkin aikaa kolmella pelaajalla, ja minuutti myöhemmin pelaajia oli kentällä kuusi. Nyt Ilveksen ylivoima pyöri näyttävästi ja vetojakin saatiin aikaiseksi. Jukka-Pekka Laamanen yritti hieman liikaa sutia kiekkoa sisään Mikko Rämön räpylän alta ja Tomi Hirvonen tuli paikalle. Molemmat jäähylle.

Oliver Setzinger pääsi läpiajoon, kun David Printz ampui kiekon päin vastaan tulevaa Setzingeriä. Bruce Racine oli kuitenkin hereillä ja löi kiekon Setzingerin lavasta pois, ennen kuin nuori hyökkääjä ehti tehdä ratkaisunsa.

Ilveksen ylivoima jatkui Tero Paappasen ottaessa jäähyn. Bert Robertsson harhautti kaksi Pelicansin pelaajaa keskialueella pistäessään kiekon selkänsä takaa Jesse Niinimäelle, joka harhautti vielä yhden Pelicans-pelaajan ja pääsi nokikkain Mikko Rämön kanssa. Nyt Rämö otti kiekon kiinni varmasti.
Erän lopussa Ilves pyöritti peliä Pelicansin päässä. Raimo Helminen kiersi maalin takaa siniviivalle puolustaja niskassaan, ja syötti lähes selkänsä takaa rystyltä ylös nousevalle Ismo Sirenille. Siren nousi hieman ja syötti maalin eteen Vesa Viitakoskelle. Viitakosken ei tarvinnut kuin pistää lapa jäähän ja kiekko meni sisään maaliin.

Toinen erä oli Pelicansin huonoin, vaikka joukkue saikin välillä pelin Ilveksen päätyyn. Mitään sen vaarallisempaa lahtelaisryhmä ei saanut aikaiseksi, vaikkakin kohti Bruce Racinea ammutut vedot olisivat voineet mennä maaliin. Niin epävarmasti Racine välillä pelasi.

Nyhjäyksen tyhjäys

Kolmannesta erästä ei jäänyt kyllä yhtään kerrottavaa jälkipolville. Surffaus oli järkyttävää ja välillä Ilveksen pelaajat oikein tyrkyttivät mahdollisuuksia Pelicansin pelaajille, mutta nämä eivät käyttäneet tilaisuuksiaan hyväksi. Molemmat joukkueet antoivat lukuisan määrän harhasyöttöjä eikä peliajatuksesta oikein tullut mitään. Pelicans pääsi pelaamaan 32 sekuntia kahden miehen ylivoimalla, mutta vedot jäivät täysin puuttumaan ylivoimasta. Tai jos veto sattui tulemaan, oli se hidas veto eikä maskia ollut Bruce Racinen edessä.

Mikko Rämö vedettiin pois maaliltaan, mutta ylivoima jäi haaveeksi kun Jussi-Antti Reimari otti jäähyn koukkaamisesta puoli minuuttia ennen erän loppua. Näin Ilves vei ottelusta kaksi pistettä itselleen maalein 3-1.

Kotijoukkueesta erottuivat varmaa puolustuspeliä pelannut Ismo Siren sekä Tomi Källarsson.
Hyökkäyspäässä tuhojaan teki ykkösketju Snellman – Helminen – Viitakoski. Varsinkin Snellman osoitti osaavansa syöttelyn jalon taidon. Sen verran hyvin ylivoimalla nuori hyökkääjä jakoi kiekkoa.

Vierasjoukkueen ahkerimmat pelaajat olivat Oliver Setzinger sekä Toni Mäkiaho. Molemmilla olivat kädet sulina tänään ja peli-iloa oli näkyvissä. Mäkiahon puutteena on vain rajallinen nopeus, Setzinger kyllä piti vauhtia päällä.

Pelin jälkeiset selitykset

Ilveksen hyökkääjä Vesa Viitakoski teki ottelussa kaksi maalia ja paikkoja oli vaikka neljään maaliin.
- Olihan niitä paikkoja. Onhan niitä ollut tällä kaudellakin paljon. Pitäisi pelata hyvin, mutta annettiin pisteet Helsingissä ( IFK:ta vastaan ) ja Espoossa. Kun tässä pystyttäisiin pelaamaan 60 minuuttia joka pelissä, voisi saada Pelicansit kiinni.

Kysyttäessä ketjun pelistä, Viitakoski heittäytyi kriittiseksi.
- Ei se vielä täydellistä ole. Siitä puuttuu juonikkuutta. Sellaisia tarvittaisiin lisää, kun kolmas maali oli. Kyllä Raipe pystyy noita syöttelemään, kun me vaan haetaan paikkoja.

Pelicansin valmentaja Petteri Hirvonen oli pettynyt joukkueensa esitykseen.
- En tiedä mitä tuolla pelaajien päässä tapahtui. Sen jälkeen kun mentiin 1-0-johtoon, siihen loppui meidän pelaaminen. Meinasin 8 minuutin jälkeen ottaa aikalisän ja kysyä herroilta, mitä ne on täällä oikein tekemässä.
Mää en ole nähnyt tänä talvena noin huonoa Pelicansia kuin toisessa erässä.

- Käydään aika syvältä keskustelu, mitä nää pelaajat haluaa ja mikä on heidän oma kuvansa tällä hetkellä.
Jos he luulevat olevansa sellaisia tähtiä kuin he tänään, ettei tarvi minkäänlaista pelikuria noudattaa, veikkaan että heillä on tulevaisuudessa kovin vaikeata.

- Tosin yhden pelin perusteella on turha tehdä syvällisiä päätöksiä. Pojat ovat pelaanneet hyvin ja nyt tuli pohjakosketus. Ehkä ihminen on sellainen, että tarvii välillä mennä pohjalle, että tajuaa realismin.