Kiekkoa maalille ja miehiä perään

LIIGA / Raportti
Tällainen oli illan kokonaiskuva Hakametsässä.
Kuva © Jarno Hietanen
Tanskalaisvahvistettu Rauman Lukko antoi tiistaina Tampereella Ilvekselle oppitunnin jääkiekkoilun hienouksista. Suoraviivaisesti läpi ottelun pelannut vierasjoukkue esiintyi tehokkaasti erityisesti molempien maalien edustalla. Tämä ammattimainen esitys jätti jälkeensä selkeän ja ansaitun vierasvoiton.

Rauman Lukko toteutti Tampereella yksinkertaista, mutta kovin tehokasta taktiikkaa – kiekko liikkui nopeasti läpi keskialueen, ja kun päästiin hyökkäysalueelle, niin kiekkoa kohti Ville Kolppasen vartioimaa Ilves-maalia, miehiä perään ja paluukiekkoja maaliin. Kotijoukkue Ilves ei pystynyt tähän vastaamaan, vaan oli selvästi vastustajaansa heikompi maalinedustatilanteissa molemmissa kenttäpäädyissä. Helponnäköisesti Lukko kävi lyömässä maalinsa, mutta myös selvisi oman maalinsa edustalla Ilves-hyökkääjien kanssa. Eikä Petri Vehasenkaan tarvinnut huipputorjuntoihin venyä. Loppulukemat, samoin kuin vierasvoitto olivat tiistai-iltana varsin selviä.

Ilves hallitsee, mutta Lukko vie erän

Kotijoukkue lähti tiistai-illan koitokseen kovalla vauhdilla ja korkealla karvauksella. Niin aktiivista oli Ilves-karvaus, että väliin koko ketju oli Lukon maalin takana kiekkoa tavoittelemassa. Tilastojen perusteella kotijoukkue hallitsikin erää voittaen torjunnat lukemin 13-5. Ilves ei kuitenkaan päässyt tolppaa lähemmäksi, perinteiset Ilves-ongelmat, ”paikoista ei saada sisään” sekä ”kiekkoa pyöritetään kulmissa, maalille ei päästä” vaivasivat tiistainakin.

– Ensimmäinen erä jäi kaivelemaan, analysoi Ilves-valmentaja Raimo Helminen selvästi harmistuneena joukkueensa esityksestä ja sen maalittomasta ensimmäisestä erästä. Samalla Ilves-valmentaja antoi tunnustusta Lukolle ja sen NHL-vahvistuksille.

– En tiedä kipsaako kotihalli pelaajia, olemme kyllä sitä valmennuksessa miettineet.

– Ammattimiehet laittaa paikoista sisään. Tosin oltaisiin voitu laittaa Lukko koville. Eikä Ilves-luotsi suostunut olemaan kateellinen tiistaiselle vastustajalleen hyvistä NHL-vahvistuksista.

– Ne varustelee, joilla on rahaa. Tämä on kilpaurheilua.

Raumalta saapunut Lukko esiintyi alusta lähtien tehokkaasti. Kahdesti joukkueelle tarjottiin ylivoimaa, molemmilla kerroilla punalamppu syttyi Lukko-maalin merkiksi. Ja molemmat samalla kuviolla, jossa Ilves-puolustus antoi vastustajan käydä ”heittämässä karat sisään”.

Erityisesti vierasjoukkueen kakkonen, Filip RiskaFrans NielsenMikkel Bødker, oli liekeissä vastaten tuota kuviota käyttäen molemmista maaleista erässä. Muutenkin Lukko oli Risto Dufvan johdolla tehnyt kotiläksynsä, ja tutustunut Ilveksen voittomaaleihin aiemmissa otteluissa. Niin hyvin puolustettiin omalla alueella Ilves-puolustus pois vetopaikoilta, eivätkä Ville Koistinen ja Jyrki Jokipakka päässeet lisäämään pistetiliään vierasjoukkueen kustannuksella.

Raumalainen pyörremyrsky

Ottelun toiseen erään tuli liikkuva ja aktiivinen Lukko. Vierasjoukkue oli selvästi laittanut kiihdytysvaihteen päälle. Keskialue ylitettiin syötöin ensimmäistä erää nopeammin ja tarkemmin, näin tamperelaispuolustus tuli puhkotuksi rikki kerta toisensa jälkeen.

Rauman Lukon sankareita olivat kakkosketjun ohella vahvaa kautta pelaava Jussi Pesonen, joka, oli tiistaina raumalaisten pisteykkönen lukemin 1+2, mutta myös monen tilanteen isänä. Pesonen mm. hankki joukkueelleen rangaistuslaukauksen murtautumalla läpi Ilves-puolustuksen.

Valitettavasti raumalaishyökkääjä loukkaantui niin, että joutui jättämään kaukalon ajassa 29:15 siirrettyään joukkueensa sitä ennen 0-4-johtoasemaan.

– Jussi Pesonen näytti arvokkaan taistelijan luonteen, kehui Dufva Ilves-paidassakin muutama kausi sitten esiintynyttä laitahyökkääjään.

Kotijoukkueen pelaamisesta toisessa erässä ei juurikaan jäänyt kerrottavaa. Maalin suulla pelannut Ville Kolppanen oli kahdesta takaiskusta huolimatta joukkueensa paras torjuen useita vaaratilanteita, mm. Frank Nielsenin rangaistuslaukauksen.

Kohti ottelun päätöstä

Kolmas erä pelattiin teemalla Ilves nousee toisen erän ahdingosta ja Lukko pelaa tarkasti pyrkien säilyttämään johtoasemansa. Ilves näyttikin hallitsevan ottelun kulkua, mutta Lukko jatkoi tarkalla pelaamisella kotijoukkueen hyökkääjien ohjaamista nurkkiin pois maalintekosektorilta.

Vierasjoukkue onnistuikin muutamaa tilannetta lukuunottamatta tässä hyvin, ainoastaan kerran, viitisen minuuttia ennen ottelun loppua, Mikael Kuronen onnistui särkemään kuparisen ja pilaamaan Petri Vehasen nollapelin. Positiivista päätöserässä oli Ilves kannattajien kohdalla se, että Ilves nousi takaisin peliin mukaan ja voitti erän 1-0, kun taas raumalaiset lienevät tyytyväisiä vierasvoittoon ja kolmeen pisteeseen.

Tyytyväinen Risto Dufva

Raumalaisten valmennusjohto oli tyytyväinen ottelun jälkeen. Risto Dufva puki heidän ajatuksensa seuraavin sanoin – Hyvä suoritus, kaksi ensimmäistä erää erityisesti. Ammattilaisten ilta. Varsin positiivisesti hymyssä suin esiintynyt Dufva ei otteluanalyysinsa ohella halunnut miettiä seuraavia kierroksia.

– Nyt on tiistai, ei kannata murehtia perjantain (HIFK-)ottelua. Eikä Dufva näin voitonhetkellä suostunut miettimään Hakametsässä liikkunutta tietoa asioiden etenemisestä NHL:n neuvotteluissa, ja sarjan mahdollisesta alkamisesta hyvinkin pian.

– NHL alkaa? Lukko kuitenkin pelaa SM-liigaa, ei NHL:n alkamisella ole mitään vaikutusta meidän (Lukon) pelaamiseen. – Sitä paitsi meillä on monta upeaa pelaajaa palaamassa – Justin Azevedo, Lauri Tukonen, Petri Koskinen ja Kimmo Koskenkorva.

Tanskalaista positiivisuutta

Jos oli Risto Dufva tyytyväinen tiistai-iltana Hakametsän pukukoppikäytävällä, niin iloinen oli, tanskalaiseen tyyliin, 22-vuotias NHL-vahvistus Mikkel Bødker. Tämä Phoenix Coyotesin joukkueesta Raumalle saapunut laitahyökkääjä olikin selkeä vahvistus Lukolle tiistaina. Tanskalaisen koko olemus huokui positiivisuutta hänen esiintyessään tiedotusvälineille.

– Pelasimme hyvin läpi koko ottelun, selvässä johdossa usein pelillä on taipumus hidastua – niin tänäänkin. Tosin kontrolloimme peliä kolmannessakin erässä. Näin kuului tanskalaisen analyysi joukkueensa otteista tiistaina.

– Helpottaa tilannettasi, jos(kun) teet maaleja, mutta yksittäinen pelaaja ei tee joukkuetta. Bødker tuntui olevan kovin tyytyväinen oloonsa Suomessa ja Raumalla, vaikka muutos valtameren takaa olikin ollut suuri. Muuttoa oli helpottanut muiden tanskalaisten mukana olo joukkueessa. Heidän kanssaan Bødker kertoi pelanneensa nuorempana.

– Hyvä joukkue ja valmentaja, kaikki (Raumalla) hyvin järjestetty. Hauskaa on ollut tähän saakka. Tilanteesta NHL:ssä ei tanskalaislaituri halunnut ottaa kantaa, eikä myöskään siihen, milloin paluu tapahtuisi, vaan totesi diplomaattisesti neuvottelujen olevan kesken, ja että heidän neuvottelijoillaan on täysi tuki pelaajilta.

– Me vain odotamme reilua sopimusta, kuului vastaus lyhyesti. – Ja se on sitten Phoenixin asia, milloin paluu olisi. Asiasta täytyy keskustella.  

» Lähetä palautetta toimitukselle