Tuttu laulu Tampereella

Ilveksen ja Ässien kohdatessa tiistaina, ottelu oli kuin toisintoa kahdesta kotijoukkueen kahdesta edellisestä pelistä. Tamperelaisilla oli ensimmäisessä erässä riittävästi paikkoja laittaa koko peli pakettiin, mutta maalipaikkojen hukkaaminen koitui jälleen kohtaloksi. Loppua kohti Ässät nousi peliin yhä vahvemmin mukaan ja kolmannen erässä ratkaisijaksi nousi Severi Sillanpää alivoimamaalillaan.

Ottelun ratkaisu kulminoitui jo ensimmäisessä erässä. Ilves rummutti kiekkoa Ässien päädyssä ja vuorollaan muun muassa Jaakko Pellinen, Michael Keränen ja Ville Korhonen saivat kokeilla maalintekoa tuhannen taalan paikoilta. Ässien maalille tänään palanneelle Antti Raannalle kertyi erässä peräti 21 torjuntaa ja maalista hän joutui kiekon kaivamaan vain kertaalleen Martti Järventien osuttua ylivoimalla.

Kuten olettaa saattaa, Raannan ja Ilveksen surkean viimeistelyprosentin pidettyä Ässät mukana pelissä ensimmäisen erän, toisessa ja kolmannessa erässä nähtiin täysin eri patapakka.

– Ensimmäiseen erään tämä kulminoitui. Siinä olisi pitänyt pystyä tekemään maalintekopaikoista maaleja. Kaikille joukkueille tulee virheitä, mutta meidän ongelma on, että ei pystytä tekemään paikoista maaleja, Seppo Hiitelä totesi pettyneenä ottelun tauottua.

Ässien päävalmentaja Karri Kivi oli luonnollisesti helpottunut. Porilaisten otteet eivät tauon jälkeen ole vakuuttaneet ja tappio tänään olisi tehnyt tilanteesta jo huolestuttavan.

– Peli ei ole ollut nyt kuosissa. Siinä mielessä todella tärkeä voitto meille, että päästään takaisin raiteille, Kivi summasi.

Otteet tasaantuvat

Ässien selvittyä vain yhden maalin tappioasemassa ensimmäisestä erästä, toiseen erään se sai unelma-alun – vaihtoehtoisesti se aiheutti Ilvekselle katastrofialoituksen.

Erää ehdittiin pelata vain reilu minuutti, kun Ässien tuttu tehokaksikko Stephen Dixon ja Tomas Zaborsky olivat pahanteossa. Zaborsky pelasi kiekon Dixonille yksin maalin eteen, josta kanadalainen veivasi sen Miika Wiikmanin selän taakse.

Maalin jälkeen Ilveksen itseluottamus alkoi horjahdella ja Ässät otti hetkessä hallinnan. Vaikka Ilves ei varsinaisesti ollut hätää kärsimässä, ei ensimmäisen erän menosta ollut enää puhettakaan.

– Työnteko tuskin unohtui. Pelattiin vähän tyhmemmin ja Ässät nosti pelaamisensa tasoa, Hiitelä arvioi.

Tasoituksen jälkeen vuorossa odotti myös porilaisten johtomaali. Hieman ottelun puolivälin jälkeen Ässien nuori Aki Juusela ylitti sinisen ja ampui ranteella maalille. Wiikman haparoi laukauksen pahasti sektoriin, josta se sudittiin ja runnottiin lopulta verkon perukoille Severi Sillanpään toimesta.

Antti Raanta sai venyä kiekon tielle 41 kertaa.

Ilves pääsi kuitenkin vielä kertaalleen kiinni pisteisiin tasoittamalla ottelun ennen toisen erän loppumista komealla maalilla. Jyrki Jokipakka syötti kiekon kulmaan kultakypärä Jesse Niinimäelle, joka jatkoi taidokkaasti yhdellä kosketuksella pelivälineen maalin eteen, josta Masi Marjamäellä oli helppo työ viimeistellä lukemiksi 2-2.

”Kaiken voisi ottaa nauhalta”

Kolmas erä jatkui toisen tapaan hyvin ympäripyöreänä. Maalipaikat olivat ensimmäiseen erään nähden vähissä ja molempien joukkueiden peli oli varmistelevampaa.

Ottelun lopussa Ilvekselle avautui etsikkoaikansa, kun se pääsi kahdesti peräkkäin kokeilemaan ylivoimalla. Kumpikaan ei kuitenkaan tuottanut tulosta, päinvastoin ottelu ratkesi tupsukorvien kannalta täysin väärään suuntaan. Ensimmäisessä erässä maaliin osunut kapteeni Järventie teki sinisellä arviointivirheen ja Veli-Matti Savinainen onnistui avaamaan Severi Sillanpään läpiajoon. Sillanpäälle ratkaisijan viitta kelpasi ja mies upotti kylmäverisellä viimeistelyllä kiekon Ilveksen verkkoon.

Epätoivoon vaipunut Ilves haki tasoitusta vielä ilman maalivahtia, mutta se kokeilu päättyi lyhyeen Savinaisen karatessa läpi helppoon viimeistelyyn. Loppulukemat menivät näin ollen Ässien hyväksi 4-2.

(Nico) Aaltonen pelasi sentterinä pirteästi, Sillanpään kenttä ja (Antti) Raanta maalissa olivat vireessä. Antilla pitkä tauko peleistä ja siihenkin nähden loistava ottelu, Kivi jakoi kehuja pelaajilleen.

Ässien peli on tauon jälkeen tökkinyt ja voitto olikin porilaisille suuri helpotus. Kivi ei tarkemmin eritellyt, millä osa-alueilla ongelmakohdat ovat olleet.

– Peli ei ole ollut kuosissa. Kaikennäköisiä ongelmia on ollut, niitä on koitettu parantaa ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Ilveksen otteet tauon jälkeen ovat olleet joukkueen ja kannattajien kannalta äärimmäisen turhauttavia. Joukkue on hallinnut pelaamiaan otteluita, mutta menettänyt pisteitä loppuhetkillä. Yhdeksän tarjolla ollutta pistettä vaihtui kahteen saatuun pisteeseen.

– Tämän kaiken voisi ottaa nauhalta. Maaleja ei pystytä tekemään ja siitä tulee takkiin. Joukkue pelaa ja taistelee. Ketään ei voi laiskuudesta syyttää, mutta maaleja on pystyttävä tekemään.

Tamperelaisleiriä on kuohuttanut myös Mark Leen tilanne. Kanadalainen näkyi iltapäivälehdissä jouduttuaan uudenvuodenjuhlissa kahakkaan, eikä ollut kokoonpanossa tänään.

– Minulla on hänen kertomus siitä asiasta. Siinä on syntynyt pienimuotoinen kahakka, jonka seurauksena Leen peukalo on siinä kunnossa, että missään nimessä hän ei torstaina pelaa. Tiedotetaan siitä asiasta heti, kun on jotain tiedotettavaa, Hiitelä kertoi.

Molemmat joukkueet jatkavat taivaltaan torstaina. Ilves yrittää katkaista tappioputkeaan Hämeenlinnassa HPK:n vieraana, kun taas Ässät matkustaa Helsinkiin, jossa vastaan asettuu HIFK.